Plynový kotel Protherm Gepard 23MTV

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#76 Příspěvek od danhard »

To víš, že jo. Když něco takovýho odchytím, tak to rozmáznu .
ps. musel jsem se vrátit do cache :lol:
Ale byl bych radši, kdyby jsi mě pochválil za nejlepší využití expanzky.
Ony jsou ty výpočty i u výrobce expanzek trochu mimo, 80°C v celé soustavě a podle toho určovat expanzi ?
A jak těch 80°C určují, podle jediného teploměru výstupní vody ?

Blondýnka ale nepotřebuje přepočítávat epanzní nádobu, ani cokoli měnit, blondýnka to potřebuje pošolichat šroubovákem, dotáhnout povolenej šroubek, aby s tím nemusela nic dělat a za rok si pozve šikovnýho souseda zase, dá mu koňáček, zakroutí prdelkou, řekne mu jaké je zlatíčko a toť vše.

Musím být připravenej, blondýnek v okolí je mnoho :lol:

To ale neřeší Petulu a jeho plynovej kotel, už se dlouho neozval, jak mu funguje cirkulace vody.
Problém plynovejch kotlů je, že jsou většinou značně předimenzovaný výkonem, což nic nepřináší.

U elektriky bych nějakou akumulaci snesl, výpadky jsou 2hod., ale plyn má furt jednu sazbu. Kromtoho, čím větší výkon, tím to víc cykluje, na účinnosti to nepřidá.
tomasjedno

#77 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:Ony jsou ty výpočty i u výrobce expanzek trochu mimo, 80°C v celé soustavě a podle toho určovat expanzi?
No ona se ta expanzka počítá na mezní podmínky - celý systém rozhicovaný na mezní teplotu (u mne je havarijní pojistka na 95 ºC).

danhard píše:Problém plynovejch kotlů je, že jsou většinou značně předimenzovaný výkonem, což nic nepřináší.
To znám. V baráku 2 kotle, každý po dvou hořácích, celkem 4x24=96 kW, u nich bojler 400 l. Stáhl jsem je na 4x16=64 kW a většinu roku jede jen jeden. Druhý zapínám, až když je venku přes den pod nulou (TZ baráku je při -10 ºC 27 kW).
danhard

#78 Příspěvek od danhard »

Celý systém rozhicovaný na mezní teplotu se mi nepodařilo ani za 8 hodin na plné pecky. Mám tři články v prdeli, takže kotel má jen 9kW, samotnej kotel jo, když dám 85°C, tak to to vypíná při 90, když trochu přidám, tak poslušně zabere termopojistka kterou jsem nastavil na minimum 90°C.
Ale když dám všechny radiátory na plno, tak jde výstupní teplota na těch 70°C a je tu za 6 hodin 26°C a radiátory se zavřou a mají pod 40, teplota na výstupu vyleze na 80 a teprve pak to leze nahoru, protože je minimální cirkulace.
Jak se tedy určí regulérně roztažnost vody v systému a jeho objem ?
Nijak, blondýnka se podívá na tlakoměr a vidí, že při téhle drezůře nešel tlak přes 1,4 bar, ještě před tou červenou rafičkou na 1,5 bar, kdy upouští ventil a ví, že je to v pořádku.
Když to vypne a nechá přes noc vychladnout, tak je na manometru 1,2 bar, tak ví, že může ten dekl, kterej sundavala, aby přečetla štítek, tak že ho může zase s klidem namontovat :D

Na vodě mám průtokáč, 5kW, je to málo, ale na sprchování to stačí.
Pokud je to spojené s topením, tak stačí malej bojler, 50-80l, kterej topení nabije, když se fláká.
tomasjedno

#79 Příspěvek od tomasjedno »

Blondýnka se podívá na tlakoměr a když je pod zeleným políčkem, dopustí vodu nad střed zeleného políčka. Vzduch neřeší. Ověřeno na přítulce. :D
danhard

#80 Příspěvek od danhard »

Takhle to funguje, když to někdo správně nastaví.
Ale zelený políčko si tam budu muset ještě namalovat :D
p32

#81 Příspěvek od p32 »

Teď ještě na 2 stránky výběr správné zelené barvy. :lol:
danhard

#82 Příspěvek od danhard »

Tak kontrola po dvou měsících, tlak sedí na 1,25 bar a o kotli nevím.
Blondýnka nic dělat nemusí :)
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“