Celeron píše:Bejvalej spolupracovník letěl 1982 nebo 83 do Minsku na školení už nevím čeho od sálovýho EC1033. Vše zařizovala PZ-ka KOVO. Měl letenky Praha-Moskva a Moskva-Minsk. Na školení jeli ještě další dva chlapi z Prahy. V Moskvě přistáli na mezinárodní Šeremetěvo, přespali na vyslanectví a druhej den jeli na vnitrostátní Vukovo. Tam byli hned při příchodu zatčeni jako иностранцы (cizí státní příslušníci), odvedeni pod sapíky pro podezření na špionáž. Ti blbci na Kovu nevěděli, že Vukovo je nebo bylo vojenský letiště jen pro občany CCCP. Než se to vysvětlilo, tak přespali v тюрьмe (vězení). Pak museli do Minsku vlakem. Zpátky to samý, z Minsku do Moskvy to jinak než na Vukovo nešlo.
...
Když jsem to čet poprvé, myslel jsem že ses uklep. Pak to na mě vykouklo podruhý a už jsem byl naviklanej a po třetím přečtení mám jistotu - že ses ani neobtěžoval podívat se někdy na mapu, co to tam v tý "bolšoj děrévni" (jak se Moskvě normálně přezdívá) vlastně mají za ajráky (аэропорты). To tehdá vnitrostátní (dneska má mezinárodní status kvůli tomu, že se bejvalej SSSR v roce 1991 rozdělil a linky do bejvalejch vnitrosvazovejch měst se staly doslova přes noc zahraničníma) a v podstatě nejstarší do dneška fungující moskevský letiště se totiž jmenuje VNUKOVO = Аэропорт Внуково имени А. Н. Туполева (GPS 55°35′52″ N, 37°16′19″ E ) ...
Jo, taky sorry za OT, ale to
"Vukovo" se fakt nedalo ...
Jo a byl jsem tam mezi srpnem 1987 a únorem 1989 - a musím potvrdit, že bez "bumážky" se dalo cestovat jen v rámci policejně danýho obvodu, kde měl člověk povolení k pobytu. Pokud chtěl vyjet ven, musel mít ouředně podanou žádost a na jejím základě vydaný povolení. V něm byla nařízená trasa cesty a cestovatel se nesměl ani o kilák odchýlit, aby náhodou neviděl cokoliv, co vidět neměl. Ono je to možná k smíchu, ale takovým stupněm utajení až vtloukaný paranoidní snahy nesdělit nic co by moh kdokoliv zneužít oni jednoduše žili klidně i 40-50 let po vyhraný válce a na drtivý většině území Ruský Federace tak žijou i dneska.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!