Co nebrat z TEMU
Moderátor: Moderátoři
Popravdě kdo u TEMU očekává nějakou tzv. lepší kvalitu či přesnost tak je spíš obecně naivní a nejspíš mu nepomůže ani to vaše testování, protože to či ono bez ohledu na testy stejně koupí ve stylu já budu mít určitě takové štěstí, že ten můj kus bude "vysoce" kvalitní, přesný atd. Stručně řečeno někomu není rady ani pomoci ani kdyby jste se snažil sebevíc.
Doplněno: Tak myslím, že jsem udělal chybu s vysokými otáčkami bubnu. Neměl jsem s takovým materiálem zkušenosti. Teď se mi stalo asi totéž s jinou, podobnou, také dost jemnou plastovou textilií (ne z TEMU).
Zatím sem nedávám ani zdaleka všechny položky, se kterými naopak jsem spokojený. Například obráběcí nástroje a některé oblečení, ale i jiné spíše drobnosti. Některé použitelnější položky nejsou v TEMU výrazně levné a spíše jsou horší, než třeba v akcích Kauflandu, nehledě na výhody místního nákupu, ale výběr je nesrovnatelně bohatší a srovnání pak nemusí mít praktický smysl. Toto vlákno má spíše varovat.
Upozornění před koupí: Ujistěte se, že je pro vás přijatelné stoupání šroubů posuvů s neceločíselnými a navzájem různými násobky milimetrů. Podívejte se do návodu a správně v něm identifikujte daný typ stolku. Počítejte s hrubým obrobením, s nepřesnostmi a s nutností vše nějak napravit.
V rychlosti dotaz - stolek BG-6330 z neTEMU se Vám zdá přijatelný, s hladkým chodem, bez humpoláckých vůlí atd.? I ten Váš dodavatel uvádí posuvy 1,5 mm/ot, což je toliko jen přijatelnější, než neProxxon stolky z TEMU podobné mému KT70 (s posuvem 1 mm/ot), u kterých ale jednotně uvádějí protivných 1,25 mm/ot. Takové nesmyslné čínské "vychytávky" mohou nadělat dost škody. Pro mne nezvyklý je i smysl jednotlivých posuvů, odlišný od logického a očekávatelného v KT70.
Ještě pro porovnání poznámka ke KT70. To vhodnější stoupání s vhodnějším smyslem souvisí s atypickými závitovými tyčemi, i když s metrickým závitem. Trapéz se v hobby kategorii nejspíš nikde nenajde. I kdyby si je vyráběli sami speciálně pro ten účel, nejsou svým stoupáním zrovna přesné a kde na tom víc záleží, i "značkový" Proxxon potřebuje nějakou kalibraci měřidlem a započítávání korekce.
Doplňuji, že jsem pokusně koupil ten uvedený stojan BG-6117 a k němu i otočný posuvný svěrák BG-6369. Obojí je možno zdarma vrátit. Porovnával jsem fotky v recenzích, u různých prodejců s různými cenami dorazil otočný svěrák v přesně stejné krabičce; ten výrobce na to má krabice potištěné v normálním pestrobarevném hobby stylu. Nečekal bych nějaké rozdíly. Stojan vypadá na fotkách přesně stejně včetně samolepky u českého prodejce z odkazu i u mého z TEMU. Ten stolek BG-6330 jsem večer po čase znovu vybalil a trochu jsem si s ním pohrál. Není to s ním tak špatné, jak jsem si neurčitě pamatoval. Bude chtít nějaké zlepšující opravy/úpravy, ale i bez nich by se dal používat. Předpokládám, že je to na stejné úrovni, jako ta sada z odkazu prodávaná v tuzemsku.