balíčky z Číny s DPH

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

#91 Příspěvek od sinclair »

termit256 píše:Pokud nekupujes nejake historicke vykonove tranzistory, obsolete IO nebo elektrolyty jako Sinclair, nebyva se soucastkami z ciny vetsi problem.

To není jenom o tomhle.
Často potřebuju i docela moderní součástky. Většinou jde o poloprofi, či profesionální záležitosti, které MUSÍ být v rámci konstrukce maximálně spolehlivé - tak do nich prostě potřebuju dát při opravě to, co tam má správně být.
Není tu prostor pro bastlení či experimenty s levným materiálem, o kterém prakticky nic nevím.

Potřebuju na první dobrou a za přiměřenou cenu, odpovídající ceně opravovaného přístroje, třeba deset-dvacet párů MJ21195/MJ21196. Musím ale u nich mít 100% jistotu, že jsou to přesně ta MJčka, která tam osadil Dynacord, Peavey či ElectroVoice.
Totéž platí o jiné výkonové, ale i signálové součástce, elektrolytu,operáku, poťáku, ale i třeba drátových odporech.
Nemůžu si prostě finančně dovolit, naprat do toho přístroje něco, co sice umím jakžtakž změřit, ale nevím nic o tom jak, s jakou péčí a čistotou to bylo vyrobeno, jestli nejde o přeznačené starší MJ15025/15026 apod.
Já těm součástkám prostě a jednoduše potřebuju věřit.

Jakýkoliv nákup na Aliexpresu či Ebay od čínského prodejce, je pro mě prostě mačka vo vreci. Bez záruky a jistoty.
Tu mačku z vreca, v konečném důsledku, budu ale muset sežrat já, pokud se ten přístroj znovu, za měsíc posere.
Půjde to na moje triko a u složitějších=výkonnějších=dražších věcí to zažene celou akci do ošklivého mínusu.

Proto si pro ty ON Semi, Nippony, Nichicony i STM polovodiče vždycky půjdu ve větším k distributorovi /ostatně ALDAX vždy a vše nakupoval přesně takto/, v případě menších množství součástek, co se tak často nepoužívají, pak k Farnellu či Mouseru.
Že na menším množství u Farnellu zaplatím víc, než jak vychází celé plato od distributora, to je snad jasný.
Za tu jistotu si rád připlatím.

To všechno jsou důvody, proč si prostě nemůžu dovolit nakupovat levné součástky v číně.
Moje až paranoidní averze k levnému čínskému materiálu jakéhokoli druhu, bohužel vychází z reálných zkušeností. Ono se toho za čtvrtstoletí nasbírá fakt dost.

Pokud má někdo ten ultralevný materiál do amatérského zařízení, či jenom na běžné domácí bastlení - kde odstřel ojebaných součástek znamená jenom rozmrzelost jednotlivce a zanedbatelnou finanční újmu, tak furt o nic nejde.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 06 bře 2020, 12:14, celkem upraveno 2 x.
sinclair

#92 Příspěvek od sinclair »

Crifodo píše:Proč se vláda US může posrat a zavádí dovozová cla (=zdražuje svým obyvatelům nákupy), hned jak se tam někdo pokusí dovézt levnou ocel, ABY OCHRÁNILA SVOJE VÝROBCE, případně uvalujou daň na dovoz čínských aut, proč frantíci intervenujou ve prospěch svých zemědělců, nařizujou minimální marže, ačkoliv tím svým občanům zdražujou levný dovozový humus?
Že by si spočítali, jak je krátkozraké nakupování východního šuntu za cenu potopení vlastních výrobců, likvidování vlastní zaměstnanosti a pád po spirále? (levicová dotační/korupční politika Brusele je jiná otázka)

Neuměl bych to napsat líp. Je to jedna z hlavních věcí, co zde lidé ještě nechápou.
rnbw

#93 Příspěvek od rnbw »

Tato dan ma teda chranit europskych vyrobcov coho? Elektronickych suciastok a modulov? Falosnych kabeliek?
sinclair

#94 Příspěvek od sinclair »

Fakt nerozumíš tomu, co Ivoš napsal?
p32

#95 Příspěvek od p32 »

Ne, nerozumí tomu. Já taky ne, protože fakt nevím, kde se u nás nebo na Slovensku vyrábějí elektronické součástky. Ví to tady snad někdo???
bu2520

#96 Příspěvek od bu2520 »

i náš opěvovaný Baťa přesouval výrobu do rozvojových zemí. A nechápu co má společného s Čínou to, že potřebuju li součástky s jasně definovanými parametry tak je koupím tam kde mi ty parametry poskytnou. Taky nikdo kdo dělá něco s danými vlastnostmi nepůjde koupit šrouby do obchoďáku. A to nemluvím o tom, že často renomovaní výrobci, stavěli své aparáty na mezních parametrech dílů. Co svědčí spíš o jejich amaterismu než profesionalitě.
BOBOBO

#97 Příspěvek od BOBOBO »

Seš mimo , 800,- pro všechny . Měl jsem soukr dovoz .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od forbidden »

Nějaký výjimky se ještě najdou, třeba AVX. Nicméně drtivá většina je už stejnak z číny...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jsem si chvíli četl na https://www.mesec.cz/clanky/kdy-musite- ... ci/nazory/ a řekl bych, že není daleko doba, kdy se budou vybírat daně i za příští rok... Samozřejmě zálohově, že Alenko? :twisted:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Ruprecht

#100 Příspěvek od Ruprecht »

Němci do 45Eur neplatí, to jen my se chceme mít líp :lol: Teda nekteří :lol:
To není výmysl EU, to zavádí naše vládnoucí nemehla :lol:
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
sinclair

#101 Příspěvek od sinclair »

bu2520 píše:i náš opěvovaný Baťa přesouval výrobu do rozvojových zemí. A nechápu co má společného s Čínou to, že potřebuju li součástky s jasně definovanými parametry tak je koupím tam kde mi ty parametry poskytnou. Taky nikdo kdo dělá něco s danými vlastnostmi nepůjde koupit šrouby do obchoďáku.
A to nemluvím o tom, že často renomovaní výrobci, stavěli své aparáty na mezních parametrech dílů. Co svědčí spíš o jejich amaterismu než profesionalitě.

Záleží asi hodně na tom, koho třeba Ty pokládáš za renomovaného výrobce.
Žádný renomovaný výrobce, který to se zákazníkem, nebo s výrobkem myslí vážně, ho nebude konstruovat na mezních parametrech dílů.
I ten největší hňup mezi konstruktéry ví, že tímto přístupem letí křivka i počáteční poruchovosti do nebeský výšky.
Já například za renomovaného výrobce považuju třeba Dynacord a ElectroVoice. Ze spotřebky, ale i profi třeba Philips.
Philipsu se dá jistě vyčítat mnohé, ale nikdy se nesnížili na úroveň rejží.
A pokud tam vyrábějí, hlídají si to. Takový ZVUK2000 určitě má nějaké zkušenosti s PA zesilovači/ústřednami od Philipsů.

Naopak - za renomovaného výrobce v žádném případě nepovažuju jakoukoliv korejskou, nebo čínskou firmu.
Včetně těch firem, které se díky cenovému tlaku toho levného šrotu z číny, nakonec ocitly v čínských prackách.
I původní, vynikající firmu s dobrou reputací, lze prodejem do čínských rukou devalvovat cost-cutem tak, že je z toho nakonec šrot.
Jeden příklad je třeba vyhlášená značka Phase Linear. Vyráběli špičkový audio, bez kompromisů. Dnes je z ní "spící značka" podobně, jako zatím spí kdysi vyhlášený Zeck, nebo ACES-Professionals.
Renomovanej výrobce, jako EV či JBL má stoletou tradici v oboru a nemá potřebu si to renomé dojebat šmejdem.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 06 bře 2020, 13:32, celkem upraveno 1 x.
p32

#102 Příspěvek od p32 »

Ruprecht píše:To není výmysl EU, to zavádí naše vládnoucí nemehla :lol:
Ano, tak je to správně. Chtějí to omezit, aby ČP, která už teď okrádá, tak měla ještě monopol na další okrádání.
Jaksi zapomněli, že lidi už mají zkušenost s EET od této vlády a tak už vědí, jak nakupovat z Číny a zároveň ze skladu v EU. Už dávno to nabízí DX.com apod.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od ZdenekHQ »

Spadne jim to časem jak domeček z karet. Zatím slintají blahem. Ale třeba kvůli tomu důchodcům zase zvednou důchody.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
sinclair

#104 Příspěvek od sinclair »

Já si taky myslím, že například ČP se v tom doslova utopí. K tomu by se asi měl vyjádřit insider :D
Co se zálohových či "předpokládaných" daní týče - obávám se, že právě tahle praxe je přejatá odjinud a je přimaštěná specifickými českými podmínkami.
Můžeme za to myslím poděkovat těm "řetězovým" firmám, nebo jak se tomu přesně říkalo, vzniklým čistě a pouze za účelem "zmatení nepřítele", resp. k únikům daní a DPH.
Na jednom případu s firmou, údajně účelově zlikvidovanou doměrky daně, si zrovna Slonková pěkně namlátila hubu.
Moc se tím už nechlubí, ale dohledat by se to jistě dalo.
Týkalo se to nějaké menší firmy, která jen měla plnit nějakou chemii do plastů a údajně tím konkurovat Agrošmejdu.
Byly o tom natočený velkolepý reportáže i s různými dotáčkami.
Nakonec se ukázalo, že ona firma toho pána, co tak dojemně brečel Slonkové do kamery, byla zapojená do řetězového podvodu s DPH.
Vypadám jak burešův volič, že?
bu2520

#105 Příspěvek od bu2520 »

uznávám, že nemám tolik zkušeností s koncertními zesilovači, dělal jsem převážně auto zesilovače i když i tam byly třeba Ground Zera která dokázala pustit do 2Ω přes dvě kilowaty. Ale oklikou se mi dostalo několik zesilovačů hlavně staršího data výroby, které měly ať už hybridy, nebo komponentní konce a po zvýšení síťového napětí byly na mezních hodnotách. Dost s tím bojovali Japonci co si vzpomínám.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“