Máte někdo názor založený na zkušenostech na desetiotáčkové potenciometry
https://www.hadex.cz/hledat/?search=u770
?
Mně připadají přinejmenším za tu cenu dobré, ale zatím jsem jen vybalil vzorek 50 kΩ, trochu ho protočil a koukal přitom na ohmmetr. Má trochu retardační charakter zajištěný viskózní vazelínou. Jinak je chod hladký a neměnný, jen u dorazu jsem si všiml nějaké nestejnosti. U Mousera stojí kusově desetinásobek. Koukám, že si Hadex koupil slušnou hromádku hodnoty 10 kΩ, ostatní hodnoty v menším počtu.
Trochu znám a používám tuzemské Aripoty, víc východoněmecké desetiotáčkové, které se tady prodávaly docela levně v hodnotě 10 kΩ. Aripoty mívají lehký chod, ty z NDR mají chod nepatrně drsnější. Mechanická konstrukce je zaměřená na vysoké nároky. Ale už se špatně shánějí a neseženou se tak levně, jako v minulosti. Mimochodem, u jednoho z NDR jsem potřeboval maximálně jemné a stabilní nastavení dělicího poměru jezdcem. Ukázal se až překvapivě dobrý. Jezdec stabilně zapadá mezi závity spirálky odporového drátu a připadalo mi, že přestože sousední závity zkratuje, elektricky mezi nimi kontakt nešumí. Má pak v daném zapojení smysl ještě jemné doladění cermetovým potenciometrem v rozsahu několika skoků jezdce po spirálce. Ty nové, podle označení maxické Bourns viz datasheet
https://cz.mouser.com/datasheet/2/54/3590-1989906.pdf
nejspíš nebudou mít tak solidně ukotvenou osu otáčení, protože k tomu ani nemají potřebnou délku. Spíš to vypadá, že ložiska jsou kluzná. Nemám zatím vzorek s menším odporem (s hrubší spirálkou), ale předpokládám, že přesné a stabilní nastavení polohy jako u toho zmíněného z NDR by nebylo možné. Elektrický skok je u vzorku Bourns 50 kΩ zhruba desetitisícina rozsahu. Katalogová hystereze je uváděna do 1°. Prostě nevypadají tak precizně, ale za 50 Kč + DPH mi i tak připadají zajímavé. Aripoty byly koncipované typicky pro zpětnou vazbu v přesných servech, východoněmecké primárně asi také. Bourns vypadají spíš jako trimry pro relativně jemné a stabilní nastavení, přestože se uvádí linearita odporové dráhy.