S: “Ruský” jack k rádiu VEF.

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hoblic

S: “Ruský” jack k rádiu VEF.

#1 Příspěvek od Hoblic »

Dobrý den. Nemá někdo z Vás doma nepotřebný tzv. Ruský jack? Sháním ho k rádiu VEF 206 se kterým občas večer ladím vzdálené stanice. Byl součástí mnoha verzí sovětských sluchátek. Kdyby byl někdo ochoten mi ho prodat, byl bych velmi vděčný. Moc děkuji za jakoukoliv nabídku.

Upraven název vlákna, viz bod 15a "Pravidel". jimirek
josef_novak

#2 Příspěvek od josef_novak »

Blbá rada, ale v osmdesátkách jsem si jacky pro sluchátka vyráběl.
Dva opracované cuprextity jsem slepil k sobě, ty byly levý + pravý kanál a na spodek nalepil strženou měděnou fólii pro zem. Potom napájel kabel a izolačka sloužila jako doraz.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Jenomže ten ruSSáckej vůbec nebyl "Jack" - měl čistě válcovej tvar, byl výhradně mono a samotnej banánek byl tenčí, snad jen 1,5-2mm. A sluchátka k nim byly jen "mono-in-ear", kulatej měnič cca 1cm v průmru v bílým plastu a na něj zešikma nalepenej kuželovitej dutej "zobáček" pro zastrčení do zvukovodu, kterej absolutně postrádal jakejkoliv anatomickej tvar a v uchu odmítal držet - teda pokud se sluchátko v boltci nepřelepilo náplastí ... Čoveče, možná že bych i jeden ten banánek někde vyšťáral ...!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
josef_novak

#4 Příspěvek od josef_novak »

Vím, jak ten Jack vypadal a v rádiu budou v díře kontakty o 90° nebo 180°, takže by tam šlo něco připasovat.
To sluchátko jsem po 40 letech našel (86 год), ale Jack nemám, protože jsem asi kdysi musel měnit kabel.
Přílohy
sluch1.jpg
sluch1.jpg
josef_novak

#5 Příspěvek od josef_novak »

Jack to mělo viz. obrázek
Přílohy
jack1.jpg
jack1.jpg
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Jo jo, akorát já bych ho měl mít s černým krytem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hoblic

#7 Příspěvek od Hoblic »

Vím, že to není typický jack, ale setkal jsem se s tímto označením - ruský jack - a tak ho používám. Sluchátko nutně nepotřebuji, stačil by mi onen banánek(jack) byl by nekdo ochoten mi ho prodat? Vim, že to lze v rádiu předělat na klasický 3.5, ale upřímně se mi nechce radio zbytečně ničit, zvlášť když ten původní “jack” neni zase tak extra vzácný. Moc děkuji.
jenicek

#8 Příspěvek od jenicek »

Někde bude, ale zaboha ho nemůžu najít :(
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

To samý, určo ho mám, ALE KDE??
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Riga 110 má konektor o Ø = 2,73 mm, lze tedy s úspěchem předpokládat výskyt stejné díry do VEFu (toho jsem asi před měsícem věnoval nadšenci pro krátké vlny, ale to si snad umíte změřit, kdo ho máte).
Za tu dobu, co to tu visí, už bych měl 2,5 mm jacka samce namontovaného.
Vzhledem k neznámým výrobním tolerancím bych koupil konektor pro stereo a pravý vynechal. Ale asi by neměl být problém ani s monofonním.
VASEK_W

#11 Příspěvek od VASEK_W »

Hill má pravdu, já nyní v přítmí naměřil průměr 2,7mm, celková délka zasunovací části je 13mm, délka špičky (konce) je 4mm, pak je cca 2mm izolační kroužek a následuje 7mm kostry. Když už by si dotyčný chtěl poměřit toho 2,5 mm mono, nebo stereo samce, jestli by mu některý pasoval. A není to přesně to, co dal fotku josef_novak. Ten Novákův má dlouhou tu izolační střední část.

Mám originální komplet i s funkčním sluchátkem. Mohu ho asi za menší pozornost a kód postrádat, když udělá radost někomu jinému.

Vašek
josef_novak

#12 Příspěvek od josef_novak »

Ten mnou uvedený Jack by měl být prej 2,8-3mm (штекер 2.8мм nebo 3мм), což jsem se dočetl včera, když jsem to hledal. Možná byly dva rozměry.
Jack 2,5mm by měl být níže, když už neumíte najít obrázek.
Ještě přidám i ten předchozí Jack s jiným sluchátkem. S tím mým sluchátkem jsem měl v osmdesátkách ten bílý.
Je otázkou, co je v tom VEF 206.
Přílohy
sluch+jack3.jpg
sluch+jack3.jpg
sluch+jack2.jpg
sluch+jack2.jpg
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Aspoň něco jsi našel.
Já jsem prolezl schémata i těch pár servisních manuálů, co jsem stihl stáhnout, dokud byly dostupné, ale dočetl jsem se tam jen, že to má konektor pro sluchátka (v tom lepším případě), častěji je jen zakreslený ve schématu, ale v textu o něm ani zmínka, nebo je to tam někde zasuté a, jako nevýznamný údaj přehlédnutelné.
Jestli by nakonec nebylo lepší tu zásuvku vyměnit za běžnou mono 3,5 mm, těch je k mání více verzí, nakonec by se dala osadit v rozumné ceně i zásuvka pro stereofonní sluchátka, taky s rozpínacím kontaktem. A pak existuje široký sortiment zásuvek v cenách méně rozumných.
hanz

#14 Příspěvek od hanz »

Zdravím chlapci.
Mal by som mať doma tie sluchátka. Asi aj viac kusov. Pozriem a dám vedieť. Potom by už stačila len adresa ...
josef_novak

#15 Příspěvek od josef_novak »

Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“