Reflexni zapojeni

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
belkvl

Reflexni zapojeni

#1 Příspěvek od belkvl »

Chtel bych se zeptat jestli nevite o nejakem reflexni zapajeni. Na rozsah DV , SV a take SSB s tranzistorem.
Naposledy upravil(a) belkvl dne 05 kvě 2008, 17:26, celkem upraveno 1 x.
Radix

#2 Příspěvek od Radix »

Nějaké zapojení najdu.
Pro SSB si udělej přímosměšující příjímač.
Naposledy upravil(a) Radix dne 05 kvě 2008, 18:24, celkem upraveno 1 x.
belkvl

#3 Příspěvek od belkvl »

hledal jsem na interetu reflexni zapojeni s tranzistorem a nenasel jsem nic a korad s elektronkou.
Radix

#4 Příspěvek od Radix »

Je třeba v AR 11/71.
belkvl

#5 Příspěvek od belkvl »

Jak by byla nejvhodnejsi nahrada za germaniove tranzistory?
Radix

#6 Příspěvek od Radix »

Tady máš jeden reflex. Místo Ge tranzistorů dej Si - KC..., BC... PNP. Nebo obrať polaritu, diody a elektrolytické kondenzátory a můžeš použít NPN.
Přílohy
rx.jpeg
(48.54 KiB) Staženo 106 x
belkvl

#7 Příspěvek od belkvl »

diky
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Radix: mezi superreakčním a reflexním přijímačem je dost rozdíl.
Výborné zkušenosti mám s tímhle přijímačem. Je tam teda elektronka (u mě EBL21), ale funguje to skvěle a je to jednoduché. Anodové napětí stačí tak 30 V a hraje to krásně nahlas. Místo ladicího kondíku se u vazby dá použít otočná ,,variometrová" cívka a taky to funguje.
Přílohy
reflexni-jednolampovka-5-krok.gif
(7.05 KiB) Staženo 132 x
Radix

#9 Příspěvek od Radix »

Lukas-Peca píše:Radix: mezi superreakčním a reflexním přijímačem je dost rozdíl.

A já psal něco jiného?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Radix píše:Na DV a SV se superrekce nepoužívá, tak asi od 30 MHz výše.

?
Radix

#11 Příspěvek od Radix »

Belkvl napsal původně něco jiného, chtěl reflexní, nebo superreakční přijímač na SV a DV. Mezitím to upravil.
Reagoval jsem na ten původní dotaz.
Tak to musím upravit i já, jinak to je zmatečné.
belkvl

#12 Příspěvek od belkvl »

ten jak psal lukas jsem postavil u me to byla el84 pouzij jsem dva ladici kondenzatory
FERYACT

#13 Příspěvek od FERYACT »

Pozor superreakční přijímač vyzařuje jak sviňa.Zpětná vazba se u něj
nadzvukovou frekvencí potlačuje.
belkvl

#14 Příspěvek od belkvl »

no prave proto se ma dat predzesilovac. Akorad bych chtel vedet jakej je nejvhodnejsi predzesilovac?
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Reflexní zapojení se ujalo hlavně z toho důvodu, že zesilovací prvek, ať už elektronka nebo tranzistor, zesiloval dvě kmitočtově rozdílná pásma současně: napřed jako vf zesilovač a detekovaný a vyfiltrovaný nf signál se přivedl zpět na vstup. Stejný zesilovací prvek pak zesílil i nf signál.
Dokonce existovaly superhety, kde celý mf zesilovač byl tvořený jedinou triodou v reflexním zapojení, vzhledem ke stálému mf kmitočtu šlo nastavit kladnou zpětnou vazbu napevno a tím definovat i požadovanou selektivitu....
Přikládám zapojení, které se běžně dělalo s tranzistorem 156NU70 a dvěma diodami 1NN41, obecně ale funguje i s KC508, KF524, v ukázkovém zapojení ale budeš muset použít ke křemíkovému tranzistoru křemíkové diody, jinak to hrát nebude.
Na střední vlny navineš cívky na feritovou tyčku o průměru 8 mm, raději delší, takto: L2 - 60-80 závitů vf lankem pro ladicí kondenzátor Ca do 500pF, L3 - 5-15 závitů podle použitého otočného kondenzátoru Cr (doporučená kapacita 5...50pF). Pokud by se při zvětšování kapacity Cr hlasitost snižovala, zaměň konce L3.
Lb má mít asi 10 závitů vf lankem, R zhruba 22k. Rb se volí podle napájecího napětí, začni od 82k nahoru pro napájení 4,5V. Rc vyhoví mezi 1k a 2k2, tlumivka Dr má mít asi 300 závitů CuL 0,1mm v hrníčkovém jádru se vzduchovou mezerou.
C=1n5, Ckd=2n2.
L1 má 2 - 4 závity a je nepovinná, leda bys potřeboval připojit vnější anténu a uzemnění (někde daleko od vysílače).
Vazební kondenzátor Ck zvol podle vstupního odporu zesilovače, který k tomu připojíš.
Pak nalaď jakoukoli stanici, co zachytíš, změnou Rb nastav, aby to hrálo co nejlíp a pomocí zvětšení Cr utáhni kladnou zpětnou vazbu tak, aby to mělo lepší citlivost, ale ještě nevazbilo. Tím současně zvyšuješ selektivitu, takže s rozvahou. Navíc nejvhodnější nastavení Cr je kmitočtově závislé, takže pro každé místo stupnice se nastavuje trochu jinak. Takže ladit s povolenou vazbou.
A tady je to popsané zapojení, jedno z mnoha možných.
Při dnešních cenách polovodičů však jeho hlavní výhoda - úspora jednoho tranzistoru - rozhodně nevyváží jiné nevýhody zapojení.
Přílohy
Reflexni_AM_prijimac.png
>>Radix: tohle je reflex. Tamto byl spíše zpětnovazební audion, žádný tranzistor tam není využit dvakrát.
(23.29 KiB) Staženo 85 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“