"dióda" s nízkym úbytkom
Moderátor: Moderátoři
"dióda" s nízkym úbytkom
počas listovania v knihe "zaujímavá zapojení 3" od nakladateľstva BEN som našiel schému dióda s nízkym úbytkom. Schému prikladám ako prílohu a porovnanie so schotky diódou. Ide tak dosiahnúť niekoľkonásobne nižšie straty ako s diódou.(poznámka, viem že by šlo použiť výkonnejšiu diódu, a tým by klesli straty na dióde, ale tak isto ide použiť tranzistor s nižším vnútorným odporom).
Veľmi sa mi toto riešenie páči napríklad pre vlastníkov fotovoltaických panelov, kde je každého stratového W škoda. Problém vidím len v budení N MOSFETU, ktorý potrebuje driver, alebo zdroj vyššieho napätia.
otázka1: používa sa takéto zapojenie? pretože som ho ešte doteraz nevidel nikde(to samozrejme ale vôbec nič neznamená, nemám ešte prehľad)
otázka2: z dôvodu problémov s N tranzistorom, som si schému skúsil s P MOSFET(prerábal som ju ja, viď obrázok). A vyzerá v simulácii, že takáto konštrukcia funguje. Je použiteľná?(napr. v prípade fotovoltaických článkov, alebo ako usmerňovač výstupu z transformátoru, takže frekvencie rádovo v HZ)
vďaka za reakcie, s pozdravom, i
ps: na watmetroch merám stratový výkon na "diódach"
- Přílohy
-
dioda_nizky_ubytok.JPG- (152.87 KiB) Staženo 138 x
-
dioda_nizky_ubytok_P.JPG- (54.47 KiB) Staženo 77 x
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
IRF540....pre 22A má úbytok 1,2...1,5V
podobne je na tom aj IRF5210.
S teplotou však rastie Rdson ... pri 100°C je odpor aj dvojnásobný.
Andrea píše:K čemu je na tom druhém obrázku ten komparátor, když má sezkratované napájení?
A jak to může fungovat na tom první obrázku, když 393 má výstup s OK a chybí tam pull-up odpor? A navíc je ten komparátor obráceně.![]()
ospravedlnujem sa, zle som to obkreslil, ten obrázok s N mosfetom. Napájanie LM393 je v knižke zvlášť na 10V, prekreslim.
a to zapojenie s Pmos, to som si vymyslel, takže ma neprekvapuje ak je nanič
prikladám PRESNE zapojenie ako je v knižke, akurát nesedia čísla, v knižke majú plus ako vývod 2, a v datasheete je 3. a naájanie majú v knižke 7, v datasheete je 8
- Přílohy
-
dioda.jpg- (34.15 KiB) Staženo 76 x