Mikrovlnka

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Mikrovlnka

#1 Příspěvek od Skay »

Zdravim

Nic nenaštve tak jako když vám v době oběda zhasne mikrovlnka (1500W) po několika vteřinách provozu a se žvancem uvnitř. Po "obědě" jsem jí tedy kuchnul a jako první přeměřil pojistku-mrtvá.
Zapojil tedy místo ní 1kW topné těleso a sledoval kde že ten výkon bude. Nečekaně většina na tělese. Zcela do zkratu to ale nešlo, bylo to tak 1/3 na troubě 2/3výkonu na tělese. Troubu jsem tedy zapojil s kusem hřebíku na místě pojistky přes Wmetr.
Za provozu si trouba vzala 3,5kVA a na prázdno 500VA přitom nad primárem trafa se po chvilce už vlnil vzduch.
Poradil by mi někdo co by to mohlo být ? Tipoval bych to na mezizávitový zkrat ale jak se něco takového může stát ? Zjistím to změřením indukčnosti ? Jak se projevuje smrt magnetronu nevim.
Dratak

#2 Příspěvek od Dratak »

3,5kVA, no mě omejou. Měl jsi zkusit to trafo pustit naprázdno, tedy odpojit z něj vývod VN-tedy ten kablík na fastonu na VN vinutí na straně. POZOR NA VN :evil: :evil:, je tam tvrdé napětí až 2,5kV! A zapojit to takhle, nejprve v sérii s tím tělesem a pokud by byl odběr v normě, tak natvrdo. Hned bys poznal, jestli je chyba na sekundáru (dioda, kondenzátor, zkrat v magnetronu) nebo jestli je mezizávitový zkrat ve vinutí trafa.

Takhle to možná má trafo za sebou, i když předtím nemělo.....
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

To je přece jednoduchý, odpoj VN vinutí trafa od násobiče a zapni to. Pak připoj násobič a odpoj magnetron. Tak se neomylně dopracuješ vadného dílu. VN trafa mívají zkrat na VN vinutí, bývají vadné VN diody ale i kondy, nebo a to je nejhorší i magnetrony.
..to bude jen ňákej odpůrek
Dratak

#4 Příspěvek od Dratak »

Myslím že v případě vadného magnetronu je již oprava nerentabilní :evil: .
Skay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Skay »

Trafo jsem z trouby odpojil, vyndal a naprázdno 500VA.
Vím, že mají "rozptylová" jádra, tvrdé vysoké napětí na výstupu, sec. spojen s jádrem atd jinak bych se do toho ani nedíval. Na prázdno budou mít větší odběr než normální trafo s tím jsem počítal ale čekal bych pár desítek VA ne 500VA. Mám tu trafa ze 700W MO tak to zítra zkusím. Ono v době její funkčnosti se už stěžovalo na to, že nějak málo ohřívá. Tak jestli se tam někde snižoval odpůrek izolace mezi závity tak by to mohlo být příčinou. Ještě mi řekni kolik je u těchto traf "odběr v normě" je to jak tuším ?
Dejme tomu, že by tedy byl vadný magnetron. Co tam může kromě žhavení odejít ?

P.S když na displeji Wmetru skočilo 3,5kVA tak jsem to pochopitelně hned pustil. Trafo by takový přetížení na něco málo kolem 1-2s snad mělo vydržet
Dratak

#6 Příspěvek od Dratak »

Tohle není rozptylové trafo. Rozptylové transformátory jsou narozdíl od tohoto měkké, takto jsou konstruována např. trafa k napájení neonových trubic, nebo také trafa zvonková. Tohle trafo je značně přesycované a i naprázdno dost bere, odběr desítky VA naprázdno je normální. Taky podle toho i naprázdno řádně topí.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

99% chyb je pryč magnetron . Ono nevím , jestli jste ho rozdělávali , ale ten terčík (katoda?) musí být za provozu ne do červena , ale do bíla . Pokud jsem sebral mikrowele ze SD , tak 4z5 mají pryč VN pojistku . Ale stačí dát jinou a šlape . Při troše práce se dá předělat i magnetron . Potřeboval jsem rychle opravit , tak jsem vyřízl plechový mezikus mezi prostor trouby a magnetron , měl totiž šrouby na svislou montáž a původní byl na vodorovnou . Je třeba kontrolovat vždy konektory na žhavení magnetronu , teče tam brutální žhavicí proud .
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Trafo si klidně bere naprázdno i 500W. Je silně přesycené. Magnetron změř odpojený šlusmetrem proti jeho kostře. Musíš naměřit nekonečný odpor, naopak dva vývody-žhavení mají za studena mezi sebou desetiny ohmu. Většinou se někde v systému propálí žhavení-katoda do kostry.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Skay »

Dnes jsem tedy vyzkoušel to 700W trafo. Místo 500VA jako to původní si bere 650VA ?! toď tedy k odběru v normě...
U magnetronu jsem změřil oba kontakty v konektoru proti zemi a oba mají shodně cca 7ohm. Předpokládám, že asi konečná...
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Bohužel.
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

proč mají některé mikrovlnky ještě druhou VN diodu paralelně ke kondenzátoru? jaký tam má ta dioda význam?
(většina MT, které jsem viděl měla pouze jednu diodu zapojenou z kondenzátoru proti kostře)
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

sr71 píše:proč mají některé mikrovlnky ještě druhou VN diodu paralelně ke kondenzátoru? jaký tam má ta dioda význam?
(většina MT, které jsem viděl měla pouze jednu diodu zapojenou z kondenzátoru proti kostře)

Co já viděl, tak to bylo většinou popsaný jako "overvoltage protector", značka na tom byla "dvě diody proti sobě, akorát jedna byla menší" a podle mě to slouží k tomu, aby se při zvýšení napětí na kondenzátoru v případě zkratu na magnetronu jistěji přepálila nějaká pojistka a tím se porouchaná trouba bezpečně znefunkčnila.
sr71

#13 Příspěvek od sr71 »

Artaban001 píše:značka na tom byla "dvě diody proti sobě, akorát jedna byla menší"

ano, přesně tato značka na té diodě je (označení 2X062H), mám totiž MT kde je tato dioda proražená (+přerušená pojistka na vstupu), tak mě zajímá, jestli to můžu zkusit provozovat bez této diody
serviceman

#14 Příspěvek od serviceman »

Proč je to trafo přesycené?
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Aby bylo malé=levné . :lol:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“