Fotovoltaika

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cabernet

Fotovoltaika

#1 Příspěvek od cabernet »

Nazdar majstri,

prosim o radu o tych, ktori maju skusenosti s fotovoltaickymi panelmi a vsetkym okolo toho.
Chcel by som si kupit vhodny panel a patricny regulator ku nemu.
Malo by mi to sluzit na nabijanie akumulatora 12/24V 60Ah.
Celkovy odoberany prud pri vhodnych podmienkach by mal byt okolo 10A.

Vdaka. cabernet
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

To ti bude stačit jeden panel základního rozměru , má kolem 250W no a zkratový regler vyrobíš sám , jenom co s těmi přebytky .... Ohřívat vodu na zahrádku (chladičem regleru) . Pro představu .
Přílohy
panel.JPG
(119.54 KiB) Staženo 248 x
Lojzek

#3 Příspěvek od Lojzek »

čau, máte s tímto někdo zkušenosti? ( fotovoltaický panel, který nabíjí 12V baterii pomocí regulátoru)
Myslím všeobecně, je jedno jaký výrobce.
četl jsem že výrobcem udávané hodnoty výkonu fotovoltaických panelů nejsou až tak pravdivé. Jsou udávané při optimálních podmínkách ale bohužel u jednoho případu jsem se dočetl že v létě kolem odpoledních hodinách, panel kolmo na slunce dodával cca větší polovinu proudu než co udával výrobce. Kdy jsou potom optimální podmínky?

Zajímá mě hlavně praxe ( zkušenosti uživatelů jestli to funguje dobře nebo špatně?
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Praxe je především statistika. Vyber si instalaci a nějaký denní průběh za slunečního dne, porovnej denní špičku s instalovaným špičkovým výkonem.
Lojzek

#5 Příspěvek od Lojzek »

Možná jsem se špatně vyjádřil, jde mi hlavně zařízení např. na karavany chaty atd.
StandaT

#6 Příspěvek od StandaT »

V létě je sakra poznat teplotní závislost na výkonu - čím teplejší panel tím menší výkon dokáže dodat. Takový typický 250Wp panel může při -15°C dávat třeba 270W, při +20°C nominálních 250W a při zahřátí na +70°C už třeba jen 210W...
V každém datasheetu je tato hodnoty uvedena - "temperature coefficient of Pmax" [%/°C]
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“