snímač napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dave

snímač napětí

#1 Příspěvek od Dave »

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s jedním projektem do školy. Mám navrhnout obvod pro snímání stejnosměrného napětí z trakčních baterií 300V(max). Na netu jsem našel, že by se snad dal použít snímač LEM lv25-P: http://www.lem.com/hq/en/component/opti ... .19.000.0/
ale nejsem si zcela jistý. Taky je prý problém se samotným přivedením napětí na snímač a s elektrickým obloukem (?). Nikdy jsem nic podobného nedělal, jsem v tomto bezradný.
Moc děkuji za jakoukoliv pomoc.
Naposledy upravil(a) Dave dne 02 bře 2014, 16:59, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

A to máš předepsanou formu přenosu údaje někam jinam, případně i galvanické oddělení? A musíš měřit napětí s jak vysokou přesností? Nebo stačí hlídání rozsahu minimálního až maximálního napětí baterie?
Pokud jde o oblouk, ten při tak malém proudu (řekněme, že pro 300V musíš počítat s plným napětím při nabíjení o 20% vyšším, takže můžeš využít například 10,8mA vstupního proudu pro 360V, při rovných 300V poteče vstupem obvodu 9mA) nehrozí. A ta jiskřička, co přeskočí, bude neškodná.
Odpor v sérii se vstupním vinutím pak vyjde 33k333, ale
- kvůli napěťové odolnosti ho slož z více sériově spojených odporů, s výhodou přitom můžeš prostřídat uhlíkové a s kovovou vrstvou ve vhodném poměru, aby se vykompenzovaly jejich teplotní závislosti
- celková výkonová ztráta na odporovém řetězci překročí 3W, tedy je třeba rozpočítat výkonové zatížení každého z těch odporů zvlášť a použít odpory zatížitelné nejméně na čtyřnásobek tohoto výkonu, jinak budeš mít potíže s teplotní závislostí naměřené hodnoty.
Dave

#3 Příspěvek od Dave »

Děkuji za odpoveď. Přesnost měření nemám nijak zadanou. Musím jenom nějak navrhnout ten snímací obvod. Chápu to tedy správně, že stačí přiojit do série odpory a za ně ten snímač LEM?
A galvanické oddělení má předpokládám implementován ten snímač. Musím ho tedy nějak zvlášť řešit?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jistě, že stačí do série s primárem ten řetězec odporů.
Obvod měří kompenzační metodou, v podstatě to funguje tak, že proud protékající primárem vyvolává v jádru magnetický tok a ten se kompenzuje pomocí sekundárního vinutí napájeného z obvodu Hallovy sondy se zesilovačem odchylky, a to tak, aby se magnetické účinky obou cívek navzájem vyrušily, což kontroluje Hallova sonda.
Proto výstupní napětí obvodu velmi dobře kopíruje měřený proud.
Vždyť to máš v katalogovém listu: obvod musí vydržet zkoušku mezi primárem a sekndárem přiloženým střídavým efektivním napětím 2,5kV po dobu 1 minuty a definované impulsy 16kV jedné polarity o trvání 1,2/50us musí vydržet také.
Sesi

#5 Příspěvek od Sesi »

S tímhle LEMem jsem v práci realizoval galvanicky oddělené měření napětí zdroje (AC/DC do cca 1000V), ale použil jsem hotový modul (LV 25-1000/SP1), kde už jsou osazeny rezistory na vstupu. Můžu ti poslat hodnoty a typy rezistorů, které jsou na tom modulu použité, aspoň jako vodítko.
Mimochodem to měří velmi přesně, AC i DC.
Dave

#6 Příspěvek od Dave »

Děkuju, to byste byl moc hodný. Můj email: xkolox@email.cz
Dave

#7 Příspěvek od Dave »

Ještě jedna otázka, dal by se použít pro napájení toho LEMu tento DC/DC měnič? http://www.shop.conrad.cz/dc-dc-menic-h ... ma.k156758
Děkuji za odpoveď.
Naposledy upravil(a) Dave dne 03 bře 2014, 18:45, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

To záleží na rozmístění součástek, přece jen ty měniče vyzařují určitou hladinu rušení, ať už přímo nebo po vedení.
Jestli to ale nebude vadit při vyhodnocování naměřené hodnoty, klidně ho použij.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“