Dostal se mi do rukou projektor se závadou na obrazu: barevné pruhy po obou stranách. Jsem v těchto přístrojích zcela bez zkušeností, takže se dotazuji zkušenějších. Čím tahle závada může být způsobena a jestli ji lze nějak nízkými náklady opravit. Nebo jej nabízím po jednotlivých částech na ND.
Taky si myslím, že je tam buď prach, nebo je něco "hnuté" a světlo nejde, kudy má. Na elektrickou ani SW závadu to nevypadá, "optical engine" otevřít půjde, pokud bude možné projektor pustit v otevřeném stavu, zkus proužkem bílého papíru vysledovat, kde světlo dopadá na okraje špatně. Nejdřív se zaměř na ten prach, konvergence jsou OK, takže od LCD k hranolu bude poloha dílů v pořádku. Prověř nejdříve, jestli v tom není lampa z druhovýroby, že by byla někam vyosená.
Lampu jsem použil v jiném projektoru, je originální a v pořádku. Na prach se podívám (to mne nenapadlo), pustit projektor v otevřeném stavu ale určitě nepůjde. Základová deska totiž zakrývá celou optiku a vede k ní asi 10 různých konektorů vč. kablíků a ještě další tři páskové s roztečí cca 1,2mm.od LCD. Ty by ani prodloužit nebylo možné.
Může být pohlý hranol, nebo optika, často po pádu nebo nárazu je ostření uskočené a zaseklé jednou stranou (je zešikma). Taky může být popraskané hned první polarizační sklo hned za lampou.... prostě kupa věcí. Nejhorší je když už to někdo předem rozebíral a např, otočil nějakou čočku.
Podívám se na prach (vyfoukám stlačeným vzduchem) a když to bude něco komplikovanějšího, nic se neděje. Musel by někomu spadnout, byl ještě originálně zaplombovaný. Projektor možná komukoliv poslouží na ND. Stejně k němu nemám další lampu.