dvorak píše:...Ještě mne čeká jeden úkol - převést filmy 8 mm do digitálu. Mimochodem i na to je mašinka, ale Alza ji nemá ....
Takže klasicky promítačka - plátno - kamera.
Tak to ti přeji hodně úspěchů: stručně jsem to popsal už ve vláknu o skenování kinofilmu, ze kterého jsem tuto diskusi oddělil.
Po pokusech s různými kamerami a pokusy o synchronizaci (a marnými pokusy sehnat k zapůjčení Telecine-Converter, jehož cena v uspokojivé kvalitě je pro nákup na jedno použití výrazně neuspokojivá), jsem to na několik let vzdal. Firmy, u nichž jsem to zkoušel, vesměs používají stejnou techniku, jakou jsem to už dávno zkoušel sám, čili "tak to umím taky". Až jsem jakousi náhodou objevil firmu Digitální vzpomínky, která disponuje profesionálním skenerem na filmy formátů N8, S8, 16 a S16, nabízí jejich přepis ve formátu DVD nebo HD mpeg4, ale na to si musíš dodat s filmy USB flash eprom nebo přenosný HDD. Dosavadní zkušenosti s jejich spolehlivostí a kvalitou přepisu šestnáctek filmů mám ty nejlepší.
Jediné, co nedokázali, bylo doplnit stářím vybledlou azurovou vrstvu ve filmu točeném pro vysílání v ČST v roce tuším 1976, azurová na filmu zbyla jen v místech, kde původně byla nejsytější, jinak chybí vůbec, gradační křivky pozitivu jsou proto extrémně rozladěné a opravdu nejde filmu vrátit to, co v něm už není....
Momentálně u nich mám další várku (asi hodinu a půl) barevných i černobílých filmů S8 a N8, nechávám je skenovat do kvality DVD/AVI, abych je mohl bez konverze editovat a ozvučit doma. Nekoupil jsem si totiž pluginy pro mpeg4 do editoru a zatím nemám potřebu je kupovat. Mimoto nevím, o kolik víc informace dostane HD formát z těch filmů (hlavně z Normal8), aby to ospravedlnilo přibližně dvojnásobnou cenu. Třeba jim tam vybrané filmy pošlu někdy znovu, zatím mi ale SD formát ke spokojenosti stačí. Sedmnáct stovek za 95minut, to se mi jeví jako dobrá cena, a nemusím ztrácet čas vývojem něčeho, co už tu třeba bylo, ale už se k tomu není kde dostat. Pokud přece jen, určitě by byla důkladná repase nutná...