Váš efektivní postup, jak vrtat do zdi a netrefit cizí kabel

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
milosak

Váš efektivní postup, jak vrtat do zdi a netrefit cizí kabel

#1 Příspěvek od milosak »

Dobrý den,
samozřejmě jsem díry do zdi na hmoždinky vrtal hodněkrát a bylo to v pohodě, ale před rokem
jsem si montoval do dílny odsávání a přímo provrtaný 3F kabel, mě málem shodil ze štaflí :D

V současnosti mě čeká, tak 2x 15 m pro lišty na data a slaboproud. Mám už pár let od Bosche
vyhledávač vedení pod napětím, ale mám takovej pocit, že tohle zařízení vyřvává skoro všude.

Do Ytongu jde tlačit starej křížovej šroubovák bez rizika poškození kabelu, ale do cihly, betonu
už ne. Napadlo mě než tam pustim vrtací kladivo na 8 ku hmoždinku, třeba zkusit aku šroubovákem
trochu zavrtat starym vrtákem do železa - opatrně ??? Sledovat strukturu zdi ??

Určitě jsou mezi vámi elektrikáři, kteří to mají nějakým postupem vyřešený, poradíte ??

Díky moc
doktor365

#2 Příspěvek od doktor365 »

Musíš věřit že nic nepřevrtáš :D . Taky nejprve zkusím detektor kterému moc nevěřím a pak to buď vyjde nebo ne. Doma jsem si převrtal nulák v panelu :D . Přidělával jsem polici na mikrovlnku ,mikrovlnku zapnu a nic ,fázovkou zkusím fázi vlevo a fáze tam byla ,ale zelenej jsem převrtal.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

mě se osvědčil detektor z Lidlu
nebo bys mohl použít tento od EMOSů . . .
Přílohy
detektor1.jpg
detektor1.jpg
EMOS detektor.jpg
EMOS detektor.jpg
samec

#4 Příspěvek od samec »

Hlavne sa musíš rozhliadnúť a zamyslieť, kde sa nachádzaš, v akej stavbe, ako je tam riešená inštalácia a čo je v blízkosti (zásuvky, vypínače, svietidlá, rozvádzače, krabice...). Napríklad v paneláku typu G40 by som vôbec nevrtal.
doktor365

#5 Příspěvek od doktor365 »

samec píše: Napríklad v paneláku typu G40 by som vôbec nevrtal.

Proč zrovna v tomhle paneláku?
milosak

#6 Příspěvek od milosak »

samec píše:Hlavne sa musíš rozhliadnúť a zamyslieť, kde sa nachádzaš, v akej stavbe, ako je tam riešená inštalácia a čo je v blízkosti (zásuvky, vypínače, svietidlá, rozvádzače, krabice...). Napríklad v paneláku typu G40 by som vôbec nevrtal.

Ano s tím samozřejmě počítám, je to chodba v přízemí z venku to vypadá jako panelák z 90. let,
ale společná chodba je snad z cihly, zatím jsem vrtal do technický místnosti naše řídící jednotky
a tam to bylo betonový.
samec

#7 Příspěvek od samec »

No a kde je hlavný prívod a kde stúpačka k elektromerom a kadiaľ pokračujú vodiče do bytov?

doktor365 píše:
samec píše: Napríklad v paneláku typu G40 by som vôbec nevrtal.

Proč zrovna v tomhle paneláku?

V stenách sú trubky ústredného kúrenia k podlahovému/stropnému vykúrovaniu. Viď odkaz, odstavec "Konstrukce" a potom dole v diskusii príbehy o vŕtaní.
http://panelaky.info/g40/
doktor365

#8 Příspěvek od doktor365 »

samec píše:V stenách sú trubky ústredného kúrenia k podlahovému/stropnému vykúrovaniu. Viď odkaz, odstavec "Konstrukce" a potom dole v diskusii príbehy o vŕtaní.
http://panelaky.info/g40/

To čtu poprvé ,že v paneláku je ve stěnách a stropě topení :D . Jinak pěkný odkaz dík.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

V panelakoch byvaju rozvody urobene podla nejakej logiky a podobne vo vsetkych kusoch daneho typu. Aj v tom G40 musi byt po pohlade do projektu jasne, kde su rozvody kurenia. Staci sa potom spytat suseda, kde vrtal (a co tam prevrtal :D). V Bratislave je napriklad vela panelakov, kde je rozvod kurenia k radiatorom v podlahe bytu, v paneloch boli na to asi pripravene drazky.

Horsie su vselijake stavby, ktore existuju len v jednom exemplari, tam moze byt spachane vselico dodatocne.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:mě se osvědčil detektor z Lidlu.

Mám ho taky a naprostá spokojenost. Najdeš s ním posuvem po zdi kabel v omítce. Většinou detekuje prouhu širokou 12-15 cm. Nad pomyslným středem týhle prouhy hledák vzdáluju až šipka začne padat a překalibruju na menší citlivost. Pak se dá dosáhnout přímo posuvem po zdi vyhledávání nezatížených kabelů s přesností na cca 2 cm, kdy šipka vypálí z minima na maximum a dalším posunem zase spadne.
Dobře to hledá i železo a dřevo ve zdi. Dutiny to moc dobře neumí ale na hrubo to jde taky. Na jakým principu to dokáže nalýst dřevěnej trám obezděnej Itongem je mi záhadou. Že by změna kapacity nebo dielektrika?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
doktor365

#11 Příspěvek od doktor365 »

Mám spoustu let takovýto obyč někde z netu.
https://www.elima.cz/obchod/7120143-det ... 28744.html
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Ani u typizované hromadné výstavby se nelze spoléhat, že rozvody jsou v každém domě, nebo bytě uložené stejně. Na centimetry přesně už vůbec ne. Bez detektoru je potřeba správný odhad, daný zkušeností.

Na našem sídlišti byly zdánlivě stejné domy, ale stavěné postupně během asi deseti let. V každé etapě řešili instalace jinak. Praktické provedení taky záleží na konkrétních montérech, jak si co přizpůsobili, nebo zanedbali.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“