TomTom GO Prémium

O přijímačích satelitních i pozemních navigačních služeb

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

TomTom GO Prémium

#1 Příspěvek od Celeron »

Před časem jsem si koupil v akci za půlku běžný ceny tenhle strojek s mapama Europy a aktivovanejma radarama a Trafficem.
Občas mě docela příjemně překvapí ale tohle je mi už záhadou, co předvádí v poslední době.
Bluetooth mám vypnutej, WiFinu povolenou pro aktualizace map a radarů jen doma, mobilní karta GPRS v něm není a Traffic stejně jede. Normálně aktuálně reaguje na uzavírky s možná hodinovou přesností. Kolony ještě rychlejc. Minulý týden jsem dokonce při cestě do Náchoda narazil na kolonu u havárky starý pár minut, ještě tam ani nebyli policajti.
V manuálu je napsáno:
TomTom Traffic
Navigační zařízení pro automobily TomTom GO Premium – konec dopravním zácpám. Výjimečně přesné dopravní informace umožňují zařízení TomTom GO inteligentně plánovat trasy kolem husté dopravy. S vestavěnou SIM kartou a aktualizacemi v reálném čase od miliónů řidičů je to jako mít ohromnou síť přátel, kteří vám pomohou zvolit tu nejlepší trasu.

Nojo, ale jak se ke mě ty Traffic informace bez tý datový SIMky dostávají? Jedinný připojení je přes GPS družice. To to jde přes ně? 8O
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Asi to ma integrovanu SIM kartu (nevyberatelnu) na tieto ucely.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

To by sice mít mohl, ale kdo by za ty data celou dobu platil?
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

No a i kdyby, tak kam se ta SIM připojuje, na jakýho operátora a kdo ty data platí? Nic jsem kolem připojení na GPRS nenastavoval a navíc to píše, že GPRS je vypnutý protože karta není nainstalovaná.
Proto nějak nechápu jak to může makat.
Navíc se mě nějak nechce věřit to s tou "komunitou" co posílá data o těch kolonách či havárkách. Koukal jsem do návodu kde a jak bych mohl já odeslat informaci o koloně či uzávěrce, ale kromě nahlášení radaru tam nic není. Radarový aktualizace chodí cca jednou za 3-5 dní ale to je pro celou Evropu a na to jestli si je chci stáhnout se mě v dosahu domácí WiFiny vždy zeptá. Mapa a FW se stáhla zatím jen jednou od října minulýho roku, co jsem TomToma koupil.
Jirka

Kvicala_r

#5 Příspěvek od Kvicala_r »

Neměly některé navigace i paralelní příjem TP z FM?
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

To měly, tak před 10-15 lety ale přijímač byl zvlášť. Tady o příjmu z VKV není ani čárka.
Jirka

termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Nektere jejich navigace maji integrovanou SIM takze nemusis nic resit (jakym zpusobem si to vyrizuji s operatory netusim), pripadne se to muze propojit s mobilem pres bluetoth a tahat data z nej.
Mrkni se na jejich stranky, tam maji zpusoby pripojeni popsane.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Termite, už jsem to tu psal, kromě vlastního GPS je vše ostatní zablokovaný, jak bluethooth, Wifi je povolená jen u mě doma. V mobilu jsou datový přenosy zakázaný, hotspot v mobilu zapnutej nemám. Navigace píše, že GPRS je vypnutý protože není SIM karta. Podle manuálu prostě Traffic fungovat nemá ale funguje. A funguje asi 2 měsíce, před tím asi 3 měsíce si ani neškrtl. Prostě záhada, jedině že by to šlo se signálem GPS.
Jirka

xsc

#9 Příspěvek od xsc »

S GPS to určitě nejde.
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

Podla ich anglickeho popisu, kde spominaju, ze v Europe vies fungovat aj bez roamingovych poplatkov za data mam pocit, ze asi maju zmluvy s operatormi a dokazu komunikovat v ich sieti aj bez sim karty (nieco ako tiesnove hovory).
No vidis, a tak si sa bal
DedVseved

#11 Příspěvek od DedVseved »

https://help.tomtom.com/hc/cs-cz/articles/360013957479

Co je funkce Vždy připojeno nebo Včetně karty SIM a dat?

Zařízení s funkcí Vždy připojeno/Včetně karty SIM disponují vestavěným připojením – využívají integrovanou SIM kartu pro připojení k internetu a získávání služeb.
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

To je ta integrovana sim jak jsem psal vcera. Je to napriklad i ve ve vsech novych autech k tomu oznamovani havarii.
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

Některé ze straší řady navigací měly příjímač TMC integrovaný do držáku. Fungovalo to přes USB, přes které byla navigace v autě tím držákem napájená. Nebude to něco podobného? Asi by se to dalo zkusit s navigací jen na baterku, bez jakéhokoliv dalšího připojení. Možná, že už to vylepšili natolik, že je to schované přímo v navigaci. Samotný přijímač, který byl dodávaný jako zvláštní příslušenství je maličký a jako anténa by třeba šlo použít napájecí kabel. Je mi divné, že by někdo dával SIM kartu s "nekonečným" kreditem zadarmo.
To dopravní zpravodajství nebylo moc aktuální. Je to ale nejmíň 10 let, co jsem to použil naposled. Třeba se to zmněnilo k lepšímu.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
pocitujlasku

#14 Příspěvek od pocitujlasku »

TMC to bolo skor o "niekde v okoli je havaria". ak sa nemylim, tak to vyuzivalo nejake volne pozicie v rds radia, takze tmc musi podporovat aj nejaka ta radiostanica.
To nie je sim s nekonecnym kreditom, moze to byt kludne specialna sim, cez ktory sa da pripojit len na urcite adresy, alebo vlastne apn. Ako si to tomtom dohodne s operatormi, to uz je jeho zalezitost. Ale urcite to nebude obycajna sim s internetom.
No vidis, a tak si sa bal
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem zkusil oslovit online podporu TomToma. Ta baba, co se připojila neměla o Traffic ani páru, poslala mi jen odkaz na stránku https://www.tomtom.com/cs_cz/drive/tomtom-traffic/
která nevysvětluje naprosto nic, jen takový obecný kydy.
Na starým PC mám registraci na dnes uzavřený český TomTom fórum, snad ještě funguje. Zkusím tam, jestli někdo nebude něco vědět.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Navigace“