Tak jak se vám mrzne? (zamčeno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#1186 Příspěvek od kokun »

U vás aspoň občas skutečně prší, ale u nás (VJV) jsou srážky skutečně mizerné.
Nepršelo téměř celé jaro (2,5 měsíce :( ) a v červnu, či červenci ty krátké (občasné) přeháňky taky moc závlahy nepřinesly.
Takže jen sucho, sucho ... a zase jen sucho. A horko, vedro a ... a hice.
A třeba taková Strážnice (jedno z nejteplejších míst na Moravě), je od nás vzdálena (vzdušnou čarou) jen nějakých 50÷60 km :roll:

El Niño ještě zesílí
Jev El Niño se nadále postupně zesiluje a podle Světové meteorologické organizace (WMO) by měl v období srpna až října 2026 dominovat globálním klimatickým podmínkám, čímž se zvýší pravděpodobnost teplot nad normálem ve velké části světa a dojde k výrazným změnám v rozložení srážek. WMO tak apeluje na vlády, aby řešily klimatickou krizi.
...
Předpovědi založené na souboru modelů z předních světových předpovědních center naznačují, že sezónní průměrné anomálie teploty mořské hladiny ve sledovaných oblastech Tichého oceánu pravděpodobně překročí 2,9 °C.
...
„El Niño patří k nejpečlivěji sledovaným klimatickým jevům na světě. To poskytuje vládám a komunitám příležitost předvídat rizika a jednat ještě předtím, než se projeví jejich dopady. Rozhodnutí, která dnes učiníme, budou určovat dopady, které pocítíme zítra. WMO a její členové jsou odhodláni zajistit, aby se důvěryhodné a relevantní informace o klimatu dostaly k těm, kteří je nejvíce potřebují,“ uvedla generální tajemnice WMO Celeste Saulo.
...
Honza - kokúň

#1187 Příspěvek od kokun »

Podle "Klauna" a dalších (i tu, na EB) globální oteplování neexistuje.
Tak proč, když jsem teď vylezl za barák (Z strana) "mě to "pleštilo přes papulu"? :o :twisted:

Všechny stanice v Česku překonaly teplotní rekordy pro 4. srpen
Vlna veder v Česku vrcholí a teploty stoupají nad čtyřicet stupňů. Podle ČTK všechny stanice v Česku překonaly své denní rekordy. Minimálně 12 už dosáhlo na hranici 40 °C a teploty mohou ještě růst.

Všechny stanice ČHMÚ překonaly denní teplotní rekord pro maximální teplotu, ČTK to řekl meteorolog Miloš Dvořák z ČHMÚ. Zároveň spousta stanic překonala také svůj měsíční rekord.

Nejvyšší teplota byla po třetí hodině ve Strážnici na jižní Moravě. Hodnota 40,9 °C zatím stanovuje nový rekord pro oblast Moravy a Slezska.

Přes hranici 40 °C se dostaly také stanice Třebíč, Doksany, Plzeň-Bolevec, Tuhaň, Dobřichovice, Husinec-Řež, Plzeň-Mikulka, Praha-Komořany, Dyjákovice, Praha-Karlov a Nedrahovice-Rudolec.

Teploty mohou ještě na některých stanicích stoupat a je možné, že čtyřicítek přibude.

Letos už padla hodnota 40 °C na všech stanicích v Česku vícekrát než za celou dobu historie měření.
A bude jen hůř . . .
Nwm, jak se nám dnes bude spát? Ložnice na západ :roll:

Na Moravě poprvé v historii naměřili 40 °C
Na Moravě byl druhý den za sebou překonán absolutní historický teplotní rekord. Poprvé se také na Moravě dostala teplota nad hodnotu čtyřiceti stupňů, a to hned na třech stanicích. Nejtepleji bylo ve Strážnici.
...
kokun píše: 03 srp 2026, 20:01 A třeba taková Strážnice (jedno z nejteplejších míst na Moravě), je od nás vzdálena (vzdušnou čarou) jen nějakých 50÷60 km :roll:
Honza - kokúň

#1188 Příspěvek od ferdislav »

V jaké historii to měřili? Deset ,sto, tisíc let?
Novinky a podobný odpad ani nečti, tam se jim nedá věřit ani datum, všechno překrucujou jen aby zaujali hrozivým titulkem,je to žumpa..
kokun

#1189 Příspěvek od kokun »

Novinky - nenovinky.
Tak proč o tomtéž mluví právě teď v televizi?
Já mohu porovnávat tak asi jen 77 let, co pamatuju. A kolik ty? :o
Naposledy upravil(a) kokun dne 04 srp 2026, 19:03, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#1190 Příspěvek od samec »

Bývalo aj teplejšie. V izbe s oknom na západ som mával aj cez 32˚C. Dnes mám necelých 30˚C. Posledné dva roky som ani vrtuľu nezapol a to som si kúpil dve, aby mi tú horúčavu cez noc z bytu vyfúkali. Ja verím len teplote, ktorú si sám namerám. Ak ti moderátorka v teleráne vo svetri rozpráva o otepľovaní, tak je to také "uveriteľné"... :roll:
HF_Tech

#1191 Příspěvek od HF_Tech »

kokun píše: 04 srp 2026, 19:00 Novinky - nenovinky.
Tak proč o tomtéž mluví právě teď v televizi?
Já mohu porovnávat tak asi jen 77 let, co pamatuju. A kolik ty? :o
A pamatuješ co říkali v televizi v roce 1947?
kokun

#1192 Příspěvek od kokun »

A kde?
To jako v Anglii :?:
Ne - nepamatuju, protože to mi byl teprve rok 8O
Honza - kokúň

#1193 Příspěvek od xsc »

ferdislav píše: 04 srp 2026, 18:51 V jaké historii to měřili? Deset ,sto, tisíc let?
Novinky a podobný odpad ani nečti, tam se jim nedá věřit ani datum, všechno překrucujou jen aby zaujali hrozivým titulkem,je to žumpa..
Tahle snaha zpochybňovat realitu mě fascinuje.
ferdislav

#1194 Příspěvek od ferdislav »

Nezpochybňuju že jsou teplejší léta a někdy chladnější léta, zpochybňuju tyhle weby kde jen loví senzace bez jiných spojitostí, jen zaujmout,postrašit,nebo naštvat - o to jim jde
Já si hledám informace jinde a nemyslím si že jeden lidský život je dostatečné měřítko na hodnocení planety které jsou miliardy let
Hledám periodicitu a delší časové úseky, kde se dá něco vyčíst
DukeNuke

#1195 Příspěvek od DukeNuke »

Já to vidím tak, že máte pravdu oba. Novináři se předhánějí v tom, kdo napíše nejhrozivější a nejsenzačnější titulek. A realitou je, že je fakt dost horko :-)
LADER

#1196 Příspěvek od LADER »

Labe se zazelenalo, Tišice-Kozly
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ubuntu 24.04.4 LTS, LibreOffice Verze: 25.8.4.2, wxMaxima 24.02.1, Maxima 5.49.0 (SBCL)
ransom

#1197 Příspěvek od ransom »

Jsem dnes dával auto na první garančku. Tak jsem ho tam nechal a šel si dát takové dvouhodinové kolečko. Horekopcom, dolekopcom, lesem, polem, lukami a po železničním náspu. Fajn vycházka, bylo asi míň jak sedmatřicet. Sucho se v lese moc neprojevuje, ale na poli zakrslá sója s prázdnými lusky. Všecky špendlíky, švestky a jablka na stromech u cesty mrňavé a nanicovaté.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
HF_Tech

#1198 Příspěvek od HF_Tech »

Kousek za Mladou Boleslaví to vypadá na dobrou úrodu špendlíků. Včera už byly jedlé, ale ještě pár dní potřebují na dozrání.
kokun

#1199 Příspěvek od kokun »

FOTO: Spatříš-li mne, plač. Sucho na Labi odkrylo stovky let staré hladové kameny
Na Labi dál panuje sucho. Hladina největší české řeky je tak nízko, že jsou vidět i takzvané hladové kameny, které už před staletími varovaly před neúrodou a ztrátou obživy pro ty, kteří byli na řece závislí. Nejznámější kámen je v Děčíně a nese německý nápis „Spatříš-li mne, plač“. Další kameny odhalila klesající hladina řeky třeba u nedalekého Dolního Žlebu.
...
Obrázek
Nejslavnější hladový kámen na Labi je jen pár desítek metrů od Tyršova mostu v Děčíně.

Sucho odhalilo na dně Rýna kameny varující před hladomorem
Teplotní rekord pro Moravu byl znovu překonán
Nadprůměrné teploty vydrží po většinu srpna :o :(
Honza - kokúň

#1200 Příspěvek od Celeron »

Dneska jsem koukal, že břízy nějak prosychaj a shazujou listí. To jsem snad ještě žádnej rok neviděl.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Zpět na „Nezařaditelné“