Fosilní foto(aparát)
Moderátor: Moderátoři
-
EKKAR
A kutilmile - nelituju tě
-
Hubert_79
Pravdou je, že z filmů je na přesnost expozice nejméně citlivý barevný negativ a naopak nejháklivější je barevný diák.
Lze také zajímavě experimentovat - používat PUSH proces, kdy třeba film ISO 100 naexponuji jako 400 a jako 400 vyvolám. Výsledek je celkem zajímavý a ve většině případů použitelný. Taky jsem párkrát zkusil tzv. CROSS proces, kdy je barevný diák vyvolán jiným postupem a výsledkem je barevný negativ. Ty fotky pak vypadají velice zvláštně. Fajn experimenty pak jsou s filmy po expiraci (třeba i po 10 letech), kdy je ale potřeba tyto exponovat s plusovou korekcí. Třeba film ISO 100 exponovat jako ISO 50 a podobně.
Osvědčilo se mi ale mít min +1/3 EV na barevném negativu vždy - obraz je pak lépe nasycen a neztrácí se podrobnosti ve stínech.
Máš Jardo pravdu, že je primárně potřeba "vidět", ale když vidíš a technika je silně limitující, je to na hvno.
-
Osmdesat
Mám doma kompakt Minolta S414 z roku 2002, se 4 megapixely a compactflash kartou. CCD snímač velikosti 1/1,7". Optika je naprosto špicová - fotka ostrá jako břitva.
Tento foťák poskytuje fotky kvalitativně na vyšší úrovni než většina dnešních 16megapixelových kompaktů.
Přijde mi, že v počátcích digitalizace se i digitální foťáky dělaly tak nějak poctivěji, fortelněji, než dnes.
-
Osmdesat
Rozlišení filmu se neměří na pixely, ale v čárkách/mm. Běžný 100ASA film má rozlišení >100 čar/mm.
Na pixely se to špatně převádí, ale pro rozlišení 1 čárky je potřeba aspoň 2 pixely (1 pixel čárka a 1 pixel mezera).
Tzn. políčko 100 č/mm filmu 36 × 24 mm je ekvivalentem 7200 × 4800 pixelů, to jest >34 megapixelů.
Ty nejlepší DSLR snímají rozsah cca 10 EV, což odpovídá i rozsahu běžného filmu.
Pak jsou tu ovšem kopírovací a duplikační filmové materiály o extrémně nízké citlivosti, ale tím pádem i extrémně jemném zrnu - takové mají rozlišení klidně i 500 čar/mm!!!! Tam se může jít digitál s jistotou vycpat
Jo a nezapomínejme, že obrazové snímače mají "antialiasingový" filtr pro potlačení moaré. Tento filtr potlačuje vysoké frekvence, takže získané skutečné rozlišení je vždy nižší než by bylo možno teoreticky získat z počtu pixelů. Film samozřejmě žádný takový filtr nemá
O linearitě převodní charakteristiky obrazových snímačů lze taky úspěšně pochybovat. A týká se to i nejlepších DSLR. Takže i argument lineárního jasového převodu padá.
Ale jakože uznávám, že jednou digitální snímače dosáhnou vyšší kvality než film. Chtělo by to ale nějakou změnu, ty jejich trapné CMOSy už mě unavují...
-
Nakadah
Je NEX-C3 fosílie? Koupil jsem ho primárně na pokus s přefocením negativů, jestli bude výsledek lepší než plochý skener který používám (a je to lepší o dost). Nakonec jsem zjistil že to i celkem pěkně fotí.
-
Osmdesat
Za 12K dnes už člověk pořídí DSLR.
Mě ale na dnešních foťácích odrazuje to "honění pixelů", kdy se neustále na stejné ploše zmnožují pixely. Fyziku nelze ohloupit přece...
-
Nakadah
-
Hubert_79
A proto jsem si sehnal fosilní "flagship" od Minolty - Dynax7
Filmový Dynax 7? Těch u nás bylo dost málo... Mám jeho digitální verzi, 7D a k tomu ještě 5D. Ve spojení s minolťáckými objektivy z osmdesátých let (35-105 mm a "big beercan" 75-300mm) velmi dobré. Seťák 18-70 mm je lehký, má lepší rozsah, ale... Ty starší si ho namažou na chleba.
80: Abys využil u filmu rozlišení 100 lpmm, tak bys potřeboval hodně dobrou optiku. Možná jedna firma z Wetzlaru něco takového vyráběla. Jinak je to celkem iluzorní a teoretická hodnota. Takže čistě teoreticky ano, ovšem prakticky (s přihlédnutím k celému procesu) má digitál navrch. I z 10 Mpix APS-C zrcadla uděláš hezkou metrovou zvětšeninu. Když s tím fakt hodně umíš.
Ten AA filtr nemají všechny DSLR, mám pocit, že nějaký Nikon (asi D800E, nechce se mi to hledat) ho neměl.
-
Nakadah
-
Hill
- Administrátor
Ano, dnes jsou objektivy navrhované počítačem, čočky asférické, vrstvy antireflecní, materiál skla vlastností téměř konstantních, ale i u nejlepších zoomů se musí něco malinko oželet, aby byl prodejný. Tedy, aby za něj byl někdo ochotný zaplatit tu cenu.
-
Hubert_79
-
Nakadah
Mám i designove zajímavou Minoltu 7000AF, ale na tu nějaký 🤐 osadil klasický starý blesk a je nějaká pokažená. Jeden snímek cca ze čtyř špatně exponuje. Škoda.
-
Hubert_79
Kdybys toužil po filmech, tak jich mám plnou bedničku v lednici, tudíž nevadí prošlá expirace. Kodaky ProFoto, nějaké Fuji a tak... Mám toho tolik, že to asi nezužitkuju. Pak jsou tam nějaké negativy EUROPRINT s expirací 2001