Pokud můj dotaz nemá logiku tak jej ignorujte. Pro CML je ještě moc brzo.
Kolik stojí 1 km elektroautomobilu ?
Moderátor: Moderátoři
-
robo
Pokud můj dotaz nemá logiku tak jej ignorujte. Pro CML je ještě moc brzo.
-
Davidus
-
p32
Ano, až budou všici závislí na dobíjecích stojanech, tak tam určitě.
Robo, já jsem jen chtěl upozornit na to, že je sice jednoduchý výpočet pro tu momentální spotřebu na 1 km, ale má to smysl pouze v jednom případě a to, pokud máš to vozidlo zdarma a počítáš jen tu momentální spotřebu. To, co jsi psal, tak platí jen u aut na benzín či naftu.
Ježdění na motorce je taky fajn, ale zkus na ní odvézt nákup či celou rodinku (ženu s dvěma dětmi) a v zimě. Proč myslíš, že v zimě nikdo nejezdí na motorce? Proto provoz elektroněco v zimě je další samostatná kapitola, kterou nikdo v normálním autě prostě neřeší.
-
Nakadah
-
p32
-
Nakadah
-
Hejnicek
ale ropa dojde a navic je na uzemich, kde tech kamaradu moc neni.
No clovek si treba klade otazky,
zde neni zrovna zimni obdobi na pantofle - jak budu v aute topit
jak budou jezdit kamiony na baterky
lakovani politiku na ruzovo - hura, kupujte elektroauta.
To uz tu bylo s topenim - topte elektrikou, pak plynem (plynofikace u nas rok 98) atd.
Jak uz tu nekto zminil, az bude mit to elektroauto kazdy druhy, zdrazi se rapidne elektrika nebo zvedne DPH.
Surovin na vyrobu takoveho kvanta a velikosti akumulatoru je dost?
Co to udela s cenou techto akumulatoru po narustu poptavky?
A na dobu zivotnosti auta budu potrebovat 1,2 sady?
-
fero_b
1) elektrina sa dneska z velkeho/vyznamneho percenta vyraba spalenim fosilnych paliv
2) kolko (tejto premenenej fosilnej energie) sa spotrebuje na vytazenie (litia, kobaltu), distribuciu a technologiu baterii
3) teda vyrobenu elektricku energiu (vyrobenu spalenim fosilii) znova preulozime do neekologicky, energeticky narocne vyrobenych baterii...
-
p32
Nakadah píše:Pak srovnáváte nesrovnatelné. Porovnávat ekonomický zvýhodněný a ekonomicky znevýhodněný produkt je hovadina.
Ne, to srovnáváš pouze ty (bez urážky). Ekonomicky zvýhodněný a nezvýhodněný neexistuje. Pouze spotřební daň v zájmu lidu! Ty jsi asi myslel to, co je dotované a co není dotované. Pokud si normální auto koupím za 250 tKč a elektromobil za 750 tKč, tak nemusím přece vůbec řešit cenu za energii na 1 km. To je totiž při těch pořizovacích cenách ta hovadina. Pokud ale stát nebo někdo jiný (jak je to v zahraničí) bude dotovat stejný elektromobil tak, že mě pořízení přijde na 300 tKč, tak už o něm budu velmi rychle mít zájem a možná budu řešit i ten rozdíl ceny energie, co budu platit za ujetý 1 km, protože budu mít možnost si vybrat ze dvou druhů aut cenově shodných, ale s jinými provozními náklady.
-
Yarda1
…Za překvapivě příznivou cenu 429 900 Kč začíná automobilka Škoda prodávat u tuzemských dealerů svůj první elektromobil Citigo e iV…
Porovnám to s dalším tvrzením z dnešního internetu:
…CITIGO 3D Již od: 199 900 Kč…
Až se cena elektroaut bude moci srovnat s cenou normálních aut, začnu o tom (možná) uvažovat a porovnávat další parametry. Do té doby to bude pro mne a hlavně pro mou šrajtofli jen zajímavý experiment.
A odpověď:
Ten elektrický městochod je za tu cenu imho v pohodě. Hodil jsem to do excelu. EV s 61 kW a předplaceným servisem na 150 tis. km je za 473 tis. Kč. K tomu spotřebujete elektřinu za 44 400 Kč. (Tarif od čezu pro EV, 2kč za kWh s DPH).
Dohromady 518400 Kč.
Oproti tomu benzínový CityGO 55 kW v stejně nazvané výbavě je za 258 tis. Kč, k tomu předplacený servis za 71700, dohromady 330 tis. Kč. K tomu 206 400 Kč na palivo (Při ceně 32 Kč/l).
Dohromady 536100 Kč.
Pokud si to auto necháte, tak poté už jenom šetříte. A pohledem do inzerce zjistíte, že prodejní ceny ojetých elektromobilů jsou několikanásobné vůči stejně starým spalovacím protějškům.
Takže, za mně je to úplně v poho. Ten výpočet vychází z ceníku Škodovky. A určitě by šlo argumentovat, že benzíňák nebude jezdit za 4,6 l anebo naopak že nemusím kupovat předplacený servis a olej si budu měnit na zahradě, ale nějaká násobně jiná čísla z toho nevytlučete.
-
rnbw
-
tomasjedno
Davidus píše:tomasjedno
matematika:
benzíňák byl jel za 2.2 litru > 66 korun
Elektrika za 2.6kWh > 13 korun
Ukážu ti jinou matematiku:
Elektro spotřeboval na trasu 2,6 kWh ze sítě. Při účinnosti nabíjení, skladování el. a účinnosti pohonu se dostalo na výstupní hřídel motoru 2,1 kWh.
Pro stejnou práci na hřídeli spotřebuje benzíňák 0,7 l benzínu, který by při nulové spotřební dani z benzínu stál 13 korun.
Edit:
K tomu tvému “benzíňák by jel za 2,2 litru”. Když ten tvůj skútr jede za 6x míň, než malé e-auto, tak jistě při podobném způsobu jízdy jde jet benzíňákem za 6x míň než malé benzínové auto, tedy pod litr.
-
Hill
- Administrátor
Přidám příklad středně vybaveného malého přesto pohodlného vozu (mám víckrát týdně příležitost srovnávat s většími a méně pohodlnými), jehož přímý ekvivalent jsem mezi elektromobily nenašel, a to jak přepravním objemem, tím méně cenou. Eviduji si totiž náklady včetně (garančního) servisu, STK, přezouvání léto/zima, nákupů zimních gum v roce 2013 a letních 2019 atd. za 6 let, což je u nás ještě většinou moc mladé auto na likvidaci (a moc staré na vrácení, kdyby bylo na operák).
Všechny ceny jsou včetně DPH:
nákup vozidla (2013) ............ Kč 249 300,00
celkové náklady do IX/2019 ... Kč 306 450,00 (vč.garanček, letních a zimních gum, akumulátoru po 6 letech a drobotiny)
náklady jen za palivo ............. Kč 211 385,82 (t.j. Kč 1,78/km), t.j. 6 658,9 litrů Nat95 na 118 700 km)
celkem tedy aktuálně ............ Kč 518 335,82 (to už dává náklady Kč 4,37 na kilometr),
spotřeba za celou dobu provozu netto 5,61 litru/100 km
Pokuste se totéž, když už neexistuje šestiletá zkušenost, extrapolovat pro nějaký vůz podobný Suzuki Swiftu 1,2VVT GL/AC, o kterém tu píšu, t.j.asi o půldruhé třídy výše, než Citigo.
Jo, a kdo parkujete před panelákem, připočítejte náklady na stavbu nebo pronájem garáže s elektrickou přípojkou. Však víme, jak dopadají volně položené šňůry a kabely, bez ohledu na to, zda jsou pod napětím a jak vysokým...
-
robo
Svět bude v zajetí el aut a až čas ukáže co na to životní prostředí.
Musím dodat že fandím novým technologiím a nápadům takže můj pohled není pohledem nějakého zakyslého důchodce co vzpomíná se slzou v oku na průvody prvního máje. Ale elektromobilita bez odpovědí a bez výhledu do blízkého budoucna se mě nezdá jako skvělá věc. Možná za kopečky už mají v této problematice trochu jasno.
-
Nakadah