Co nového v DVB-T..
Moderátor: Moderátoři
-
vasekpetr1
-
Hill
- Administrátor
Smůla je, že to je skoro přesně z opačného směru, než Javořice, takže buď otočit anténu (asi ve 13:40 letního času Slunci zády), nebo použít druhou a slučovač REST K42/UHF-K42. Sice terén zázrak neslibuje, ale je to 10 kW na 16 km. Nic silnějšího blíž nemáš.
Další možnost je ten Vartemberk, taky na K42, ten máš na východ, asi v 7:40 letního času proti Slunci, ale jednak je ještě víc zakrytý terénem, taky je dvakrát dál, než ten Jeníkov, proti němuž má poloviční výkon, takže tomu příliš šancí nedávám
-
Hape
Z většiny naší obce je výhled pouze na Javořici. Směrem na vysílače Jihlava Jeníkov a Třebíč Vartemberk mám značně nepříznivý profil terénu. Jedině jestli by tu nebyl nějaký odraz některého z nich. Na půdě na trámu pod eternitovou střechou mám logaritmicko-periodickou anténu, tu můžu zkusit natočit, jestli se objeví nějaký signál kanálu 24. Jaký útlum může mít dřevěné bednění střechy s eternitem?
EDIT:
Odstranil jsem obrázek špatného profilu terénu k vysílači Vartenberg.
-
kokun
Ale on to není kanál 24, nýbrž MUX24 (a K42 - stejný jako i u nás: tzv. "Pařízkovo MUX")Hape píše: 31 srp 2026, 16:11 ... Na půdě na trámu pod eternitovou střechou mám logaritmicko-periodickou anténu, tu můžu zkusit natočit, jestli se objeví nějaký signál kanálu 24. Jaký útlum může mít dřevěné bednění střechy s eternitem?
Pod suchou eternit. střechou bude útlum malý - zvětší se až po dešti, anebo s vrstvou (mokrého) sněhu na střeše.
Ale vyzkoušet to (za sucha) ti přece nic nebrání.
A na tu Javořici máš (podle profilu terénu) šanci
Javořici jsem do toho asi plést neměl, protože tebe její zmínění asi zmátlo, na signál z Javořice si nijak nestěžuju. S ní opravdu problém nemám a kdyby nebyly vzrostlé stromy na jednom z místních hřbitovů tak bych její vršek z naší střechy v dáli viděl. Signál z Javořice je tu perfektní.
-
Hill
- Administrátor
-
kokun
Hape píše: 31 srp 2026, 16:54 Javořici jsem do toho asi plést neměl, protože tebe její zmínění asi zmátlo, na signál z Javořice si nijak nestěžuju. S ní opravdu problém nemám a kdyby nebyly vzrostlé stromy na jednom z místních hřbitovů tak bych její vršek z naší střechy v dáli viděl. Signál z Javořice je tu perfektní.
A je to celkem pochopitelné, že "Pařízkovo MUXy" nejsou na stožárech ČRa.
Oni si hledají po okolí vyvýšené lokality (vodárny nad městy, či jiné "vyvýšeniny"), na které pak smluvně instalují své TXy.
Nový televizní program "Prima sport" od 17. srpna 2026
Pěknej portál od ČTU
https://vportal.ctu.gov.cz/tel/mapa?x=1 ... bg=1_100_b
Stránky operátorů jsou tu už postovaný, DB=MUX24 je jak popelka ...
https://www.digistranky.cz/naladte-si/tv-vysilace
https://www.multiplex24.cz/odborne-informace
-
Hape
Jo, máš pravdu, že mám Vartenberg špatně. Protože to není Vartemberg, tak mi ho Mapy.com nenašly a při vizuálním hledání jsem se chytil jiného vysílače v Třebíči, na Strážné hoře. V údajích ČTÚ je vysílač pravděpodobně špatně pojmenovaný.
Správný profil terénu by tedy měl být takový:
Při výpočtu profilu asi není počítáno s výškou cílů nad terénem. Výška nad terénem jde zadat při výpočtu viditelnosti. Ale výsledek výpočtu viditelnosti neobsahuje údaje o vzdálenostech, tak jsem jej pro vytvoření grafů nepoužil.
Výšky vysílačů nejsou tajné a dají se zjistit na webové stránce ČTÚ v odkazu, který sem dal rayx. Konkrétně výška vysílače Vartenberg je tam 78 m a vysílače Jeníkov 76 m. To ale stejně nestačí na viditelnost ze střechy našeho domu.
-
Hill
- Administrátor
Až na to, že úroveň té povrchové vlny se značně mění s počasím podle toho, co na tom nejbližším překážejícím kopci je, a i ten nejsilnější stav nebývá nic moc, takže si musíš pomoci například aspoň selektivním zesilovačem někde v kabelu.
Jinak by to spravil převaděč, ale to už není jen tvoje záležitost a jeho povolení a stavba dnes vyžadují takový štos papíru, na němž by anténa viděla přes kopec.
-
Celeron
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
Hape
Profil terénu (vypočítaná data ve formátu TXT) jsem získal tady: https://ags.cuzk.gov.cz/av/Celeron píše: 01 zář 2026, 09:03 Nechci vám do toho házet vidle, ale máte v těch grafech zakřivení Zemegule?
Informaci jestli do profilu započítávají zakřivení Země se mi tam nepodařilo najít. Ale jsou to profíci, tak snad vědí jak profil spočítat. Když jsem si nechal vypočítat přímou viditelnost, tak křivka viditelnosti, která nad profilem terénu ukazovala jak vysoko by musel být cílový bod aby byl vidět, byla zakřivená nahoru, takže v tomto výpočtu zakřivení Země asi počítají. Jak je to u profilu terénu nevím.
-
lumca
-
kokun
Skupina Barrandov bude mít nového provozovatele?
Všechny tři programy televizní skupiny Barrandov pravděpodobně budou pokračovat i nadále. Provozovat je ale bude nový subjekt.
...