Co nového v DVB-T..

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vasekpetr1

#211 Příspěvek od vasekpetr1 »

Ale z Javořice jde pouze MUX 21, 22 a 23. Multiplex 24 odsud nejde. Musíš něco menšího okolo vás (u Třebíče třeba Vartemberk). :wink:
Hill
Administrátor

#212 Příspěvek od Hill »

Ve směru na Javořici MUX24 nechytneš. Ještě, když budeš mít kliku, chytíš to z Jeníkova na K42, je dost vysoko a výkon má slušný, zkus kanál 42 (642 MHz) přidat ručním laděním.
Smůla je, že to je skoro přesně z opačného směru, než Javořice, takže buď otočit anténu (asi ve 13:40 letního času Slunci zády), nebo použít druhou a slučovač REST K42/UHF-K42. Sice terén zázrak neslibuje, ale je to 10 kW na 16 km. Nic silnějšího blíž nemáš.
Další možnost je ten Vartemberk, taky na K42, ten máš na východ, asi v 7:40 letního času proti Slunci, ale jednak je ještě víc zakrytý terénem, taky je dvakrát dál, než ten Jeníkov, proti němuž má poloviční výkon, takže tomu příliš šancí nedávám
Hape

#213 Příspěvek od Hape »

To sem si mohl myslet, že to bude stanice zase jenom pro někoho.
Z většiny naší obce je výhled pouze na Javořici. Směrem na vysílače Jihlava Jeníkov a Třebíč Vartemberk mám značně nepříznivý profil terénu. Jedině jestli by tu nebyl nějaký odraz některého z nich. Na půdě na trámu pod eternitovou střechou mám logaritmicko-periodickou anténu, tu můžu zkusit natočit, jestli se objeví nějaký signál kanálu 24. Jaký útlum může mít dřevěné bednění střechy s eternitem?
Profil terénu Jihlava Jeníkov.png
Profil terénu Jihlava (Javořice).png

EDIT:
Odstranil jsem obrázek špatného profilu terénu k vysílači Vartenberg.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Hape dne 31 srp 2026, 23:55, celkem upraveno 1 x.
kokun

#214 Příspěvek od kokun »

Hape píše: 31 srp 2026, 16:11 ... Na půdě na trámu pod eternitovou střechou mám logaritmicko-periodickou anténu, tu můžu zkusit natočit, jestli se objeví nějaký signál kanálu 24. Jaký útlum může mít dřevěné bednění střechy s eternitem?
Ale on to není kanál 24, nýbrž MUX24 (a K42 - stejný jako i u nás: tzv. "Pařízkovo MUX") :o
Pod suchou eternit. střechou bude útlum malý - zvětší se až po dešti, anebo s vrstvou (mokrého) sněhu na střeše.
Ale vyzkoušet to (za sucha) ti přece nic nebrání.
A na tu Javořici máš (podle profilu terénu) šanci :roll:
Honza - kokúň

#215 Příspěvek od Hape »

Jejda, nějak jsem při psaní přehodil číslice, na mysli jsem měl samozřejmě K42, ne 24. A jak píšeš, hnout s anténou mi nic nebrání, tak to někdy zkusím.
Javořici jsem do toho asi plést neměl, protože tebe její zmínění asi zmátlo, na signál z Javořice si nijak nestěžuju. S ní opravdu problém nemám a kdyby nebyly vzrostlé stromy na jednom z místních hřbitovů tak bych její vršek z naší střechy v dáli viděl. Signál z Javořice je tu perfektní.
Hill
Administrátor

#216 Příspěvek od Hill »

Vartemberk máš špatně - pata stožáru je ve výšce 624 m a antény jsou nejméně 36 metrů vysoko.
Jeníkov vypadá, že máš patu stožáru správně, ale na výšku antén přičti kolem 45 metrů.
Možná je to víc, když jen jedu kolem, výška se blbě odhaduje a podle všeho je tajná.
kokun

#217 Příspěvek od kokun »

Hape píše: 31 srp 2026, 16:54 Javořici jsem do toho asi plést neměl, protože tebe její zmínění asi zmátlo, na signál z Javořice si nijak nestěžuju. S ní opravdu problém nemám a kdyby nebyly vzrostlé stromy na jednom z místních hřbitovů tak bych její vršek z naší střechy v dáli viděl. Signál z Javořice je tu perfektní.
:oops: Že se výše psalo, že na Javořici MUX24 není, jsem samozřejmě mezitím zapomněl. :oops:
A je to celkem pochopitelné, že "Pařízkovo MUXy" nejsou na stožárech ČRa.
Oni si hledají po okolí vyvýšené lokality (vodárny nad městy, či jiné "vyvýšeniny"), na které pak smluvně instalují své TXy.

Nový televizní program "Prima sport" od 17. srpna 2026
Honza - kokúň

#218 Příspěvek od rayx »

A stejně maj pokryto o 5% populace méně jak MUXy od ČRA.
Pěknej portál od ČTU
https://vportal.ctu.gov.cz/tel/mapa?x=1 ... bg=1_100_b

Stránky operátorů jsou tu už postovaný, DB=MUX24 je jak popelka ...
https://www.digistranky.cz/naladte-si/tv-vysilace
https://www.multiplex24.cz/odborne-informace
Hape

#219 Příspěvek od Hape »

Hill píše: 31 srp 2026, 16:55 Vartemberk máš špatně . . .
Jo, máš pravdu, že mám Vartenberg špatně. Protože to není Vartemberg, tak mi ho Mapy.com nenašly a při vizuálním hledání jsem se chytil jiného vysílače v Třebíči, na Strážné hoře. V údajích ČTÚ je vysílač pravděpodobně špatně pojmenovaný.
Správný profil terénu by tedy měl být takový:
Profil terénu Třebíč Vartenberg.png

Při výpočtu profilu asi není počítáno s výškou cílů nad terénem. Výška nad terénem jde zadat při výpočtu viditelnosti. Ale výsledek výpočtu viditelnosti neobsahuje údaje o vzdálenostech, tak jsem jej pro vytvoření grafů nepoužil.
Výšky vysílačů nejsou tajné a dají se zjistit na webové stránce ČTÚ v odkazu, který sem dal rayx. Konkrétně výška vysílače Vartenberg je tam 78 m a vysílače Jeníkov 76 m. To ale stejně nestačí na viditelnost ze střechy našeho domu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hill
Administrátor

#220 Příspěvek od Hill »

Podle profilů jsi za poměrně ostrou hranou terénu, na ní se signál "rozštípne" na přímý a povrchový, takže nějakou šanci pořád máš.
Až na to, že úroveň té povrchové vlny se značně mění s počasím podle toho, co na tom nejbližším překážejícím kopci je, a i ten nejsilnější stav nebývá nic moc, takže si musíš pomoci například aspoň selektivním zesilovačem někde v kabelu.
Jinak by to spravil převaděč, ale to už není jen tvoje záležitost a jeho povolení a stavba dnes vyžadují takový štos papíru, na němž by anténa viděla přes kopec.
Celeron

#221 Příspěvek od Celeron »

Nechci vám do toho házet vidle, ale máte v těch grafech zakřivení Zemegule? Na 30 km to už dělá dost. Na tohle byl na netu Výškopis ale po nedohodě s Mapy.cz skončil. Dalo se tam právě zadat lokality a výšky a pak to vygenerovalo přímou trasu a trasu po zakřivení.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#222 Příspěvek od masar »

Celeron píše: 01 zář 2026, 09:03 Na 30 km to už dělá dost...
cca 18m.
:wink:
Hape

#223 Příspěvek od Hape »

Celeron píše: 01 zář 2026, 09:03 Nechci vám do toho házet vidle, ale máte v těch grafech zakřivení Zemegule?
Profil terénu (vypočítaná data ve formátu TXT) jsem získal tady: https://ags.cuzk.gov.cz/av/
Informaci jestli do profilu započítávají zakřivení Země se mi tam nepodařilo najít. Ale jsou to profíci, tak snad vědí jak profil spočítat. Když jsem si nechal vypočítat přímou viditelnost, tak křivka viditelnosti, která nad profilem terénu ukazovala jak vysoko by musel být cílový bod aby byl vidět, byla zakřivená nahoru, takže v tomto výpočtu zakřivení Země asi počítají. Jak je to u profilu terénu nevím.
lumca

#224 Příspěvek od lumca »

Trošku z jiného soudku, v MPX23 ČRa, dnes v 10h začaly vysílat tv stanice Mystery CS a JOJ Family. Vysíláni v MPX24 zatím běží paralelně. Do kdy nebo zda bude vysíláni probíhat v obou MPXech zatím není známo.
kokun

#225 Příspěvek od kokun »

A z už stávajícího "soudku":
Skupina Barrandov bude mít nového provozovatele?
Všechny tři programy televizní skupiny Barrandov pravděpodobně budou pokračovat i nadále. Provozovat je ale bude nový subjekt.
...
Honza - kokúň

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“