instalace windows 98 na novejsi pocitac

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#46 Příspěvek od Cust »

RayeR píše: 16 zář 2026, 20:36 >Behemot
9x a NT jsou dost zasadne odlisny systemy a neda se tvrdit ze jedno je lepsi, jde o to jak k cemu. 9x jeste umoznovaly celkem benevolentni primy pristup k HW, coz muze byt naprosto zasadni pro nejake stare systemy, NT uz vsechno striktne oddelovaly na kernel a aplikace, coz sice melo pozitivni vliv na stabilitu, ale proste radu veci uz na nich neslo provozovat...
Hlavně neexistovaly ovladače téměř k žádnému HW. To byl děs...
xsc

#47 Příspěvek od xsc »

Asi záleželo na HW. Já na NT4 jel už na 486, později na Pentiu a Rivě 128 jsem na nich normálně gamesil Quakoviny pod Open Gl. Takže drivery pro aktuální grafiku, síťovky ale i zvuk nebyl problém.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#48 Příspěvek od RX-20 »

Na NT jsem přešel z woken 3.11. Ty jsem provozoval velmi dlouho. Mám je ostatně dosud a občas si je pustím. Na woknech 3.11 mám strojařský software Condor, který byl prapůvodně vyvinutý pod DOSem počátkem 90-tých let na univerzitě v Marburgu. Wokna NT jsem instaloval na 486 a tu mám také stále. Pod NT mi fungují nějaké vývojové programy, za které nemám náhradu. Nemám žádný problém s HW 486 a NT. V počítači 486 mám SCSI řadič Adaptec, na něj napojený SCSI HDD, SCSI Opto-floppy, SCSI scanner. K tomu VESA LB VGA. Nedostatek NT později byl, že nepodporovaly USB. Tím pádem jsem pořídil další stroj s Pentium a wokna XP. Později jsem objevil, že DEC vyvinul driver pro NT, který umožňoval připojit do NT USB zařízení. Ale to bylo už moc pozdě, to už jsem měl Pentium a XP.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
Cust

#49 Příspěvek od Cust »

xsc: Na 486 byl trošku problém s nároky na paměť. To chtělo slušný/novější motheboard (chipset pro AMD, který uměl 586ky), který umožnil osadit více paměti. Na pentiách to už bylo OK. Na 486 DX2 jsem raději jel na W95. I tak to mělo problém třeba s dekódováním mp3 v lepší kvalitě - to jsem raději přehrával v mono.
Na druhou stranu když přišli přebalené NT v podobě W2000, tak tam video jelo líp než ve W98 na stejném HW. Spíš to bylo asi líp nakódovaným přehrávačem.

Co se týče driverů, tak jsi měl možná štěstí nebo jsi si koupil komp s win už nahotovo. Ještě u W2000 byl obrovský problém sehnat drivery ke grafárnám/zvukovkám převážně starším. Začalo to být dobré v pozdější době a téměř bez problémů s nástupem WXP.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#50 Příspěvek od RX-20 »

Zvukovku nemám, neměl jsem. Tu jsem měl naposled na ISA v PC-386 s wokny 3.11.
Moje PC-486 je pasivní ISA / PXI mainboard od IEI a k tomu ISA 486 CPU adaptér, též od IEI. Je to průmyslový počítač. Umí jak CRT VGA,tak LCD VGA 800x600. Možná i 1024x768, ale LCD 12" je pro 1024 bodů docela malý.
S časem se vše zhoršuje (zákon prof. Parkinsona).
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
xsc

#51 Příspěvek od xsc »

Hodně paměti šlo mít i na starších deskách, 64MB jsme měli na 486DX50, co měla jen ISA sběrnici. Ale byla trochu vybíravá, to s novějšími už takový problém nebyl.
Drivery na SB 16/32/64 pro NT4 byly, u grafik s S3, Matroxem a s nástupem AGP Nvidií nebo ATI taky nebyl problém.

Zpět na „Nezařaditelné“