Ukončení vysílání rádia Český rozhlas v roce 2021 na AM
Moderátor: Moderátoři
-
Hubert_79
Vltavu poslouchá IMHO dost lidí, sám jich několik znám. Navíc se tam měnila nějaká ředitelka a Vltava učinila úkrok k současnější produkci a alternativě.
V Praze, kde chytáš celý program ČRo na několika frekvencích (jak "pražské" 5 kW, tak i krajské 100 kW, minimálně z Ještědu, Mezivrat a Radče) fakt AM nemá smysl. Jo, vlastně. Při blekautu. Jenže asi těm "blekautařům" neřekli, že generátor v Liblicích to vysílání neutáhne...
-
elektrosvit
-
Hill
- Administrátor
Tento víkend jsem během exportování zpracovaného videa (pár hodin to sežralo) měl dost času se podívat i po cizojazyčných zdrojích, například EBU-historie a úkoly:
ukázalo se, že česká verze na Wikipedii říká to podstatné - EBU je tu od vzájemné výměny pořadů mezi členskými společnostmi.
Je sice možná zbytečně stručná, chybí tam několik technických detailů, jako sjednocení formátů pro snadnou výměnu rozhlasových a televizních pořadů, ať už se jednalo o analogový záznam, digitální formáty jak záznamu na různých médiích, tak přenosu přes satelit či internet, ale to asi pro většinu kolemjdoucích není důležité.
Proto se nedivím, že v hornatých zemích, kde by pokrytí i pouhým VKV signálem, natož digitálem, mohlo být místy komplikované a neefektivní, setrvávají na AM vysílání. A EBU s tím nic neudělá, protože tuto pravomoc nemá, ale ani se o ni nikdy neprala.
Vždyť EBU nekecala ani do toho, co která stanice od druhé koupí za pořad, jen to eviduje kvůli autorským poplatkům. Ačkoliv - třeba se tam v posledních letech už taky plíživě vloudil i nějaký ten horlivý úředník, který nenápadně začal "nedoporučovat nákup nekorektních pořadů"... ale to je na lidech, ne na nějaké EBU.
-
Crifodo
Asi budu svěřepě protestovat proti argumentaci, že DAB je ekonomicky výhodnější protože to je lež a manipulace a pořád jsem se nenaučil přijímat lež a ještě u toho vrtět a chrochtat.
Ke kteréžto lži o energetické úspoře se vloni přidali jasánci z EBU tím vynálezem "Sustainable Broadcasting".
Proč byly v Praze Liblice s 1 MW nechytatelné nechápu, když jinak do 50-60 km se dalo na drátovou anténu rozsvítit LEDku a anténa předpokládám má kruhový diagram.
Vltava mi právě vyhovovala líp ta stará, kde odhlásili skladbu případně pustili četbu a víc nepindali, než pozdější rozbředlá všehochuť a moderně plkající rychlomoderátorky. Co jsem vůbec nepochopil, bylo to zřízení x dalších okruhů které si s Vltavou přepinkávaly program, takže chvíli šlo na Vltavě jakési "Wave", chvíli D dur což byl defakto rovněž derivát pro klasickou hudbu. Šílené a neposlouchatelné jsou na Vltavě dopolední intelektuálské rozcvičky, s kydy nějakého teoretika umění, který referuje o výstavě na kterou přišlo 5 lidí nebo o estonském románu o lesbách z roku 1970.
*) pokud by chtěli zachovat dosah na DV do zahraničí například jako PR České republiky, podobně jako si ČRo pronajímá vysílací čas na KV Radio Miami místo už rozprodaných KV Poděbrad/Litomyšle. Ovšem ne každá země má na takovou obstarožní "vlajkovou loď" jako vlastnictví DV kmitočtu nebo by stejně nebylo co vystavovat na odiv.
Takže: lži o závratných úsporách nežeru, slizký Rosák na ČRo2 mi z Liblic chybět nebude a neteskním po něm.
-
xsc
A zase si vymýšlíš. Nikdo nepsal, že byly nechytatelné, ale mizerné. V tak zarušeném prostředí prostě čistý příjem AM i s dostatečným výkonem nedosáhneš, stejně jako v každém větším městě. Na kopečkách někde v Brdech, to je jiná, ale tam zas chybí posluchači...Crifodo píše:Proč byly v Praze Liblice s 1 MW nechytatelné nechápu
-
Hubert_79
Tebou popisované okruhy ČRo mi nechybí, jak jsem již psal, kdyby vypli ČRo komplet, tak mi to chybět nebude. Není tam stanice pro mě.
-
ok1hga
-
Hubert_79
-
berkelay
-
Hubert_79
Ano, měl jsem ještě tu "čest" být ve skupině, kam jeden bojovník proti systému posílal mailem odkazy. Často na různé protiproudy, parlamentnilisty a podobné. Buď už neposílá, nebo padá do spamu, nevím.
-
berkelay
-
Hubert_79
-
berkelay
-
Hubert_79
No, jako receiver? Mám rádio se všemi myslitelnými rozsahy, kde se dá poslouchat leccos a leckdo. Taky nežiju v jeskyni jako poustevník, že.
Tím jsem ti myslím odpověděl na otázku.
-
berkelay
EDIT: fejkování IP je hračka, mnoho "zabanovaných" uživatelů fór to používá, ebastlirna je toho důlazem. Jde mi spíše o ostatní většinovou část občanů této země, kteří mají mít neomezený přístup k informacím a přitom nemají tyto znalosti. Přeci nechceme skončit v situaci, kdy k tomu, aby jsi se dozvěděl pravdu, musíš skrývat svoji identitu.