Speaker na AT 486 desce DATAEXPERT EXP4349
Moderátor: Moderátoři
-
lesana87
-
JirkaRCK
Mimochodem RayeRe, někde na netu jsem četl, že jsi nechal vyrobit dpsku k přeosazení nějakého pozdního hybridního čipu z PCI na VLB kartu. Už jsi to osadil? Je to dobrá karta? Co s ní jede lépe oproti (pod)průměrným VLB jako je ta má?
-
RayeR
https://rayer.g6.cz/hardware/retropc2.htm#S3_765VL
-
JirkaRCK
Kód: Vybrat vše
https://smetisteher.cz/zavodni/network-q-rac-rally-championship-
RayeR
-
JirkaRCK
Nicméně, osadil jsem L2 (díky moc lesano!) a přišla euforie s tím nejčastějším retro koncem, co si člověk dokáže představit
Nejdřív to hezké a trochu zpětné vazby: L2 se chytila, benchmark Cachechk u mě 10-20-35 us. Deska s 32 MB ram a 32k TAG bez problému sežrala WB režim L2. Doom 37 -> 41 FPS, 486Quake 10 -> 12 FPS (konkrétně ten jsem zkoušel i ve WT na 10,8 FPS), Xing VCD benchmark 11 -> 13,5 FPS, WinPlay3 bez přínosu (mám ho na absolutní hraně, kdy 44k mono a 22k stereo hraje zdánlivě dobře, ale u některých skladeb jednou za zhruba 10 sekund škobrtne, tak na to to bohužel nemá žádný vliv).
Byl jsem naprosto nadšený. Přinesl jsem z garáže vybělenou připravenou bednu a smontoval to (Samozřejmě patřičně opatrně...) s vidinou, že po večerech dohraju Dooma a jinak už se konečně začnu naplno věnovat ekonomicky a společensky prospěšným věcem, protože mě tato obsese přestane tížit
-
RayeR
Ty specifikace u her bych bral s rezervou, ono to kolikrat bylo nake minimum aby to slo pustit, ale ne zrovna hladce hrat (drivejsi predstava o plynulosti byla ponekud jina nez dnes, kdy jsou gamesnici rozmlsani 144Hz ci vice monitory). S tim videem, tehda si pamatuju, ze sem na DX4 prehraval ve win 3.11 nejaka AVIcka velikosti postovni znamky v malem okne (160x120 ?), na fullscreen to neslo... 2D grafika samotnych windows (a snad uz HW kurzor mysi) byla akcelerovana grafickym cipem, takze tam nebyl s vyssim rozlisenim problem...
Jo, s tema studenakama je to pruser, uz sem na to narazil nekolikrat a s opravama sem nebyl moc uspesny.
Pro kamose sem zkousel opravovat nejaku 2-procesorovou Asus desku, kdyz se v urcitem miste hodne ohnula, tak zacla startovat. Stravil sem s tim mnhoho hodin, propajel snad vsechny SMD cipy, propipal spousty cest, ale vysledku se nedobral. Nakonec se to zhorsilo tak, ze uz deska nenajizdela ani po ohnuti, proste zadny POST, tak sem to vratil s neporizenou. Tipuju, ze se poskodil nejaky prokov - pretrhnul pad od te vnitrni trubicky, mozna i ve vnitrni vrstve, to neni videt...
Pak sem opravoval nakou Paradise ISA VGA, kde sem vymenil SMD graficky cip, vypajel snad vsechny TTLka, vyzkousel je a zapajel zpet. Karta nakou dobu jela, po nake dobe co jsem ji odlozil uz nenajela...
Ve vlaknu co ste si prinesli ze sberaku jsem popisoval velice zahadne trable se Slot1 deskou QDI Advance, ktera zacla delat psi kusy, kdyz se do PS2 portu vedle klavesnice pripojila i mys (rozbila se komunikace s klavesnici). Na zaklade AI BS jsem myslel, ze slo o nakou chybu v chipsetu v kombinaci s optickou mysi posilajici prilis rychle data. Nakonec se ukazalo, ze kdyz sem kvuli foceni vyndal a zandal CPU ze slotu, tak deska zacala fungovat normalne. Uz lezi odlozena asi mesic, tak sem zvedavej, jestli az ji znovu zapnu, tak se problem nevrati - tipuju nakou nakoplou linku mezi superIO a NB ci NB-SB chipsetem.
V tvem konkretnim pripade by se dalo zamerit na tech par adresnich linek co muzou delat problemy a proste je dotahnout mezi SIMM slotem primo na nozicky chipsetu dratkem (mozna pri trose stesti najdes i datasheet)... Jo a jeste koukni pod lupou shora na perka tech SIMM slotu, obcas to naky mamrt pri vyndavani poohybal...
-
JirkaRCK
U těch SIMM slotů myslíš pérka vedoucí signály, nebo ty dvě pérka, co drží ramky ve slotu? Ten mamrt jsem v druhém případě byl i já, protože je ta deska tak idiotsky vyrobená, že je těsně vedle SIMM napájecí konektor a ten blokuje řádné povolení pérka. Konektor nejde odpojit, když je deska v bedně a ramka ve slotu, protože jeho západku pro změnu blokuje ta ramka a není ani jak citlivě zabrat, protože jsou daleko montážní otvory. V případě výměny ramek tak deska musí na napájecím kabelu ven, a pak se opatrně hraje kdo z koho, jestli se podaří vyškubnout a nepodělat dřív kabel, nebo ramku. Západky jsem pak ale srovnal a tři měsíce to fungovalo hezky...
-
RayeR
U tech SIMMu sem myslel ty male signalove perka v te drazce dole, co se dotykaj plosek na modulech. Uz sem opravoval desku, kde nekdo ty perka ohnul tak, ze se dotklo 5V napajeni se sousedni datovou linkou a odpraskl se naky data buffer (socket 5 deska). Ale jak je to drzene tim plastovym blokem SIMM patice, tak by asi na to nemelo moc vliv mirne prohnuti desky v case... Jo vyrobci obcas navrhnou layout desky, ktery by zaslouzil jebnuti trubkou, kdo ma pak rozebirat cely traktor, kdyz je to u zeleza
-
JirkaRCK
-
lesana87
-
RayeR
-
JirkaRCK
-
lesana87