Sdílení mezi W11 a staršíma systémama

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#61 Příspěvek od Celeron »

Díky za snahu pomoci. Jen nechápu, když podobnej problém vyřešíš za 15 minut přes telefon, že jsme to teda neřešili po telefonu a nebo žes nenapsal, "Pusť si Team viewer a já se ti do toho kouknu". Tohle totiž udělal vnuk mýho kámoše, študák na VŠCHT. Trvalo mu to dvě seance přes půl hodiny, radili se s kámošema a nakonec našel něco v registry tam, kde jsem před tím nikdy nebyl. Bohužel jsem nestíhal co tam vlastně všecko dělá no ale výsledek je, že to maká obousměrně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#62 Příspěvek od DukeNuke »

Nikdy se nepřipojuji přes teamviewer. A jinak pracuji za peníze a neberu si málo. A kdybys dělal to, cos měl, měl jsi hotovo dávno. Bohužel se tak nestalo. Proč, to je otázka na tebe.
Celou dobu zkoumám, proč nejede SMB2, aby se nakonec dozvěděl, že nejede ani SMB1. A to si ještě tuto informaci musím doslova vyprosit.
Naposledy upravil(a) DukeNuke dne 31 črc 2026, 08:42, celkem upraveno 1 x.
DedVseved

#63 Příspěvek od DedVseved »

Takže máme být vděční, že tady radíš zadarmo a neposlušnost netoleruješ? To sis asi spletl dveře.
DukeNuke

#64 Příspěvek od DukeNuke »

Milý děde, nepodsouvej mi něco, co jsem nenapsal, ju? Snažil jsem se pomoci a nevzdal jsem to, i přes to, že spolupráce ze strany Celerona byla jaksi ... nedostatečná. A pokud by sis dal práci, a přečetl celé téma, zmínil jsem to tam několikrát. Nebyl dokonce ani ochoten potvrdit tohle:
DukeNuke píše: Pokud napíšu postup, jsi schopen ho přesně dodržet? Tzn. uděláš přesně to, co napíšu, tedy tak, jak bude psáno? A jen a pouze to, co napíšu, takže nic navíc? Protože jinak to nemá smysl.
To je vše. Můžeš s tím nesouhlasit, můžeš proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co proti tomu můlžeš dělat.
DedVseved

#65 Příspěvek od DedVseved »

Promiň, ale půlstránkové litanie přeskakuji, asi si budeš muset k neposlušnosti přidat i nevděčnost.
DukeNuke

#66 Příspěvek od DukeNuke »

No, hlavně, že má vyřešeno. A ty, až nebudeš mít třeba v zimě co dělat, a najdeš si čas, pochopíš. To je za mě vše.
Celeron

#67 Příspěvek od Celeron »

DukeNuke píše: 31 črc 2026, 08:32 Nikdy se nepřipojuji přes teamviewer.
No tak přes něco jinýho. Tohle dělaj ajťáci zcela běžně pokud to nemaj, co by kamenem dohodil.
DukeNuke píše: 31 črc 2026, 08:32 Celou dobu zkoumám, proč nejede SMB2, aby se nakonec dozvěděl, že nejede ani SMB1. A to si ještě tuto informaci musím doslova vyprosit.
A od kdy víš, že nejde SMB1? Že ses vůbec nezmímil. Před chvílí jsem mluvil s tím študákem a mohu tě ubezpečit, že v SMB2 ani SMB1 to prý nebylo.
Ale nic, hlavně že to maká.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
DukeNuke

#68 Příspěvek od DukeNuke »

Odpovím ti.
1. Teamviewer je je pro mě, jako pro profesionála, pouze další nebezpečná díra do systému. Nemá žádná zabezpečení, umí se protunelovat i přes port 80 a přes NATy, tudíž je to bezpečnostní díra. Já preferuji bezpečnost a spolehlivost.
V případě pochybností si můžeš vyhledat např.: CVE-2026-23572, CVE-2025-0065, CVE-2025-36537, nebo z dřívějška DLL Sideloading (TeamSpy). Vše tohle se týká teamvieweru.
2. Vím to od té doby, co jsi napsal:
Celeron píše: SMBv1/CIFS je zapnutej od včerejška.

A předtím, než jsi tohle napsal jsem tě žádal o vyzkoušení. Taky jsem tam zmínil, že pokud SMB1 fungovat nebude, tak se musí hledat jinde. Ale o tom tu už řeč byla, vracet se k tomu nebudu.
Jsem rád, že jsi to nevzdal i přes neúspěch místního ajťáka a pokračoval jsi až do vyřešení. To je to důležité.
DedVseved

#69 Příspěvek od DedVseved »

Existují aplikace pro ovládání vzdálené plochy, které mají otevřený kód a vůbec se neinstalují, takže je stačí spustit jako přenosnou verzi a předat protistraně kód. Po zavření nezůstane na pozadí nic a klidně se může ihned smazat, ale to jako pouhý rádce po telefonu nemusíš tušit.
DukeNuke

#70 Příspěvek od DukeNuke »

Souhlasím, že takové aplikace existují. Na věci to ovšem nic nemění. Především, pokud se mění nějaká nastavení systému, je nutno aplikaci spustit s vyššími právy. Takže opět se musíš spolehnout na někoho, kdo ten kód napsal, že je neprůstřelný. A hlavně - nikdo je moc nepoužívá. Takže výsledek je ten, že existuje x počítačů, které mají trvale vystrčený teamviewer do internetu a jen čekají, až o ně zakopne nějaký bot.
Pokud si můžu dovolit nějaký příměr - budiž cesta, která může být nebezpečná. Ty navrhuješ použít jiný, pravděpodobně v nějakém ohledu bezpečnější automobil, např. lepší brzdy, větší kola, nějaký airbag navíc, atd. Proč ne. Ovšem to neřeší tu nebezpečnou cestu. Já naopak tuto cestu nepoužívám vůbec. Prostě si sednu k PC, spustím si potřebný systém a naviguju BFU co má dělat. Tak se naprosto vyhnu případným hrozbám. Ano, možná to není tak pohodlné, ale z hlediska bezpečnosti je to stoprocentní. To je ten rozdíl mezi ajťákem a ajťákem a odpověď Celeronovi, proč tohle nikdy nedělám.
A hlavně - nikomu to nevnucuji. Nechť se každý zařídí po svém. Pokud se někdy dostaneš do týmu, který projektuje systémy s garantovanou spolehlivostí pět devítek, poznáš o čem to celé je.
DedVseved

#71 Příspěvek od DedVseved »

Ty jsi jak ufňukaná baba, plno keců a skutek utek.
DukeNuke

#72 Příspěvek od DukeNuke »

A ty, kdybys neplýtval energií na urážky a věnoval ji odbornému růstu, neměl bys hlavu vraženou tam, kde končí záda, a leccos bys pochopil. jenže je to marný, je to marný, je to marný.
masar

#73 Příspěvek od masar »

Není třeba vlákno zakončovat flamem. Bylo zajímavé, poučné a mělo ambici, že i jeho sledující budou svědky zajímavých postupů a konečného vítězství. To všechno splnilo, až na to vítězství, které bylo nakonec vybojováno mimo dějiště a už se nedozvíme, který "HCLM" problém působil a proč.
Výběr použitých "zbraní" a způsob vedení boje je svatým právem aktérů. Kdyby byl veden do konce podle DukeNukea, věděl by i Celeron, kde přesně chyba byla. Teď to neví ani on ani my.
Ale i tak bylo vlákno přínosné a díky za ně.
edit: číslo mého příspěvku je jeho součástí.
:wink:
DedVseved

#74 Příspěvek od DedVseved »

Když nahodím, že existují i jiné aplikace než Teamviewer, tak se odrazme od toho. Poslouchat neustále dokola, jak má každý na druhé straně telefonu srazit podpatky a přes jinou pomoc nejede vlak, protože to jsou namalovaní čerti na stěně, tak to mě opravdu nebaví.
josef_novak

#75 Příspěvek od josef_novak »

Asi máš na mysli RustDesk. Jednu dobu jsem míval RustDesk jako server na veřejné IP a ti co potřebovali pomoct, tak se prvně připojili ke mě a potom jsem jim vzdáleně ovládal jejich PC, aby to nešlo oklikami. Tak jako je obrázek nebo video za tisíc slov, tak i tohle je nejefektivnější. Přes telefon to je jako v IT Crowd, "zkusil jste to vypnout a zapnout" nebo "podržte vypínací tlačítko aspoň 10 sekund".

Zpět na „Výpočetní technika“