Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

#796 Příspěvek od judeware »

Videorekordéry (nejsou to čerstvé úlovky). Uklízím...
• Philips VR3260 (rozteklé řemínky)
• JVC HR-J1200A (netočí se levý trn během EJECT)
• Panasonic NV-SD420 ("jede", ale nezobrazuje)

JVC přehrává film jakeš takeš, ale po stisku EJECT vysune kazetu bez příslušného zatočení levým trnem, takže dojde k chybovému stavu a kazeta zůstane uvnitř a část pásku je pak v nitru poněkud lážo plážo (chapadla zajedou). Stejně jako Philips má standardní "japonská střeva" a hodí se na konečníky, trimry, elektrolyty, EEPROM apod.

Panasonic nabere kazetu a při pohledu na útroby se zdá, že přehrává (hýbá se to správně). Ovšem nezobrazuje (LG M1721A píše "není signál") 8O , jen po přepnutí čudlíku TEST SIGNAL (pozor, zkoušel jsem to přehrávat ze žlutého cinche VIDEO OUT, nikoli z VF výstupu) zobrazí modrou obrazovku a dva svislé bílé pruhy, ála symbol "pause". Není to tedy to samé, co dělají konvenční modulátory s LA7054 apod. (zobrazují dva svislé pruhy shora dolů a zbytek obrazu je černý). Auto insert započne režim reprodukce (popsaný výše), ale dále nereaguje na FF, REW, STOP, PAUSE, jen na stisk EJECT. Kazeta vyjede bez zmuchlání pásku. To "bílé na modrém" zřejmě zobrazuje OSD µPD6464 v součinnosti s MCU Mitsubishi (je to nějaký speciál se schopností řídit VFD). Ale na sáhodlouhé zkoumání, oč tam jde, nemám čas, ani chuť. Všechny stroje využiju na dlouhodobě využitelné elektrodíly, pokud nemá někdo jiný nápad.

Panasoniku je mi líto. Je jednoduchý (začali po roce 2000 produkovat i levné stroje, aby zachytili nástup levné konkurence), ale vypadá slušně zpracovaný. Akorát nemá mechaniku z litého hliníku, ale z lisovaných plíšku.
rnbw

#797 Příspěvek od rnbw »

Panasonic si mozno mysli, ze paska je na zaciatku (priesvitna paska) a snazi sa ju posunut na zaciatok magnetickej (nepriesvitnej) pasky.
Mam dost VHS cakajucich na opravu, ale potreboval by som na to niekolko mesiacov dovolenky :D
RayeR

#798 Příspěvek od RayeR »

Co s tolika videama?
Taky si teda nake 2 nechavam, abych mohl toto medium v pripade potreby prehrat, ale uz sem VHSku asi 10 let nevzal do ruky. Jedno video mam tusim taky Panasonic, naky lepsi model, ale s nakym mech. problemem a jeste sem se do toho nemel cas vrtat. Ano ty vsechny opravy kramu, co se vali okolo, to by bylo na dlouho :)
Ted sem si jeste poridil Sonacky MiniDisc MDS-JE500, kdysi sem na to v '90 slinal, pred casem sem nasel vyhozenou sbirku MD medii, tak sem si rikal, ze bych si s tim nekdy rad pohral...
RayeR

#799 Příspěvek od RayeR »

RayeR píše: 13 črc 2026, 20:24 Jeste k te desce QDI Advance. Na Vogons foru mi nekdo radil sundat kapacitni sit 470p - soucast LC filtu na signalovych linkach PS/2, ze pry nak divne odchazeji. To jsem tedy udelal a PS/2 klavesnice a mys najednou fungujou. JENZE mezitim sem jeste desku fotil a pri tom sem vyndal CPU ze slot1, coz slo dost ztuha a zas ho napasoval zpet. Bohuzel jsem to odpajeni provedl hned po foceni, takze nelze prokazat, co z toho tu "opravu" zpusobilo. Ale vzhledem k tomu, ze tu kap.sit jsem pripajel zase zpatky a PS/2 funguje porad, tak mam spis podezreni, ze jak sem pacit ten CPU, tak se deska nejak prohla a mohly se posolichat nejake poskozene spoje (BGA chipsetu ci via), ze se (docasne) spojily a zaclo to fungovat. Kazdopadne AI solidne haluciovala a nekolik hodin me tahala za fusekli (aspon sem si procvicil trochu assembler) - ten chipset evidentne nema zadny problem stihat vycitat klavesnici a mys na 200Hz, pokud mu ovsem spavne fungujou vsechny handshake signaly jako treba IORDY# ci podobne, keryma by mohl chtit SIO signalizovat, ze jeste nema ready data...
Desku sem za chodu ruzne otukaval a nejevi se nejak otresove senzitivni, ale mam neblahe tuseni, ze kdyz ji odlozim a zapnu treba za rok, ze to bude zlobit zase...
No, tak jsem se po 2 mesicich k te desce vratil, tak jsek jsem ji odlozil, tak jsem ji zas vzal a zapnul a hadejte co - problem s klavesnici a mysi se opet vratil. Tak jsem zas jak kkt odpajel tu kapacitni sit, ale problem trva, takze ji muzeme definitivne vyloucit. Evidentne to bude tedy nejaky studenak, co se sam zas rozpojil. Bohuzel tentokrat nepomohlo vyndat a zandat CPU, ani nepomaha ruzne tlacit na chipset a ohybat desku. Takze zkusim reflow a pokud se to nepovede tak holt rozborka na soucastky...

Zpět na „Nezařaditelné“