Fyzika kolem rychlosti světla

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Fyzika kolem rychlosti světla

#1 Příspěvek od Celeron »

Včera mě zaskočil synovec dotazem, na kterej jsem neuměl odpovědět a ani nalýzt odpověď na netu.
"Strejdo, co se stane když pošlu ve vakuu přesně proti sobě dvě tělesa rychlostí blízkou rychlosti světla? To do sebe narazej skoro dvojnásobnou rychlostí světla? A jde vůbec něco takovýho uskutečnit?"
Já jsem jen blbej elektrikář, co měl fyziku naposled za normalizace. :oops:
Tak co Vy na to? :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kremik

#2 Příspěvek od Kremik »

Co my na to? Od té doby, co vědecká obec přijala tuhle teorii slavného génia se věda spojila s náboženstvím. Aspoň já tam žádný rozdíl nevidím.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Vzájomná rýchlosť telies bude menšia ako je rýchlosť svetla. Energia zostane zachovaná. Úmerne sa zvýši hmotnosť telies.
PotPalo

#4 Příspěvek od PotPalo »

Ja by som povedal, že keď sa zrazia dve rovnaké telesá letiace nejakou rýchlosťou, tak účinok na každé bude rovnaký ako keby narazilo do steny. Skrátka sa okamžite zastaví. Iné to bude, pokiaľ jedno bude mať väčšiu hmotnosť, to potom to druhé nezastaví, ale zmení smer pohybu na opačný, to ťažšie ho skrátka prevalcuje. :wink:
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
PCmaniac99

#5 Příspěvek od PCmaniac99 »

A já něco našel.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

zajímavé . . .

Při srážkách částic je „odhození šrotu“ pro fyziky nežádoucí.
Částicoví fyzikové potřebují, aby se veškerá energie, kterou pohybující se částice mají, spotřebovala na destrukci částic a tedy i na „narození“ nových částic.
Tento jev nemá analogii s makrosvětem: při srážce dvou aut se nestane, že by se šrot vytvaroval tak, že by z místa srážky odlétl nádherný motocykl.
Ve fyzice je to jediný způsob, jak vytvořit nové částice: nechat jiné částice vzájemně srazit.
lopez

#7 Příspěvek od lopez »

Celeron - si predstav že sedíš v rakete ktorá prekročí polovičnú rýchlosť svetla a ja sedím v druhej ktorá tiež prekročí polovičnú rýchlosť svetla a poletíme od seba. Tak že vzájomne sa budeme od seba vzdalovať vyššou rýchlosťou ako svetlo. Teoreticky sa už asi neuvidíme ani komunikovať nebudeme vedieť. Ma to len tak napadlo - lebo tá polka sa prekročíť dá (teoreticky). :D
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Ale můžete si posílat SMS a mejly. :lol:
lopez

#9 Příspěvek od lopez »

No však poslať sa dá - ale načo? - ked to nikdy nedorazí. Jedine pribrzdiť trochu. :D
tomasjedno

#10 Příspěvek od tomasjedno »

p32 píše:Ale můžete si posílat SMS a mejly. :lol:
To kvůli Dopplerově jevu nepude, signál se posune mimo pásmo a Číňan na to ještě konvertory nevyrábí :D
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Hmm, zajímavý, takže absolutní rychlost světla je maximum, co se dá dosáhnout pohybem tělesa a dvojnásobná rychlost světla je maximální dosažitelná rychlost vzájemným pohybem?
Divný, v sešitě fyziky z druháku průmky nám doktor Houdek, co přednášel taky nějakou dobu na Sorboně fyziku tvrdil, že rychlosti světla nemůže v našem vesmíru hmotný těleso dosáhnout a ani se k ní přiblížit.
No nic, zanechme to koňovi, má větší hlavu. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jirkati

#12 Příspěvek od jirkati »

Kdo by se chtěl dozvědět více, může nahlédnout do
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rychlost
a k tomu ještě
https://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_relativity
a začíst se do Speciální teorie relativity. A ještě si s pečlivostí sobě vlastní nastudovat něco o Maxwellových rovnicích.
Měli jsme kdysi dávno na VŠ na fyziku ďábla, který se vším, co souvisí s inerciálními vztažnými soustavami soukromě zabýval, bylo to jeho hobby. Kdo se dokázal aspoň něco z těchto teorií naučit, měl zkoušku automaticky za 1.
mikollar

#13 Příspěvek od mikollar »

Pri takychto rychlostiach uz zovsebesneny vzorec pre scitanie rychlosti neplati. Musi sa pouzit tento vzorec
https://wikimedia.org/api/rest_v1/media ... c471084ee4
samec

#14 Příspěvek od samec »

Fyzika ďábla súvisí skôr s termodynamikou. A tá súvisí s elektromagnetizmom a ten súvisí s relativitou... Dnes už súvisí vo fyzike všetko so všetkým. Maxwellové rovnice vraj úplne popisujú elektromagnetizmus. No ale skúste Maxwellovými rovnicami vyjadriť diódu.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

tomasjedno píše:
p32 píše:Ale můžete si posílat SMS a mejly. :lol:
To kvůli Dopplerově jevu nepude, signál se posune mimo pásmo a Číňan na to ještě konvertory nevyrábí :D
Dopplerův jev s tím nemá naprosto nic společného. Problémem spíše bude to, že si je navzájem nepřijmou. Je to stejné jako dvě auta jedoucí od sebe rychlostí 100 km/hod. Taky na sebe mohou řidiči řvát vzkazy z okýnek, ale asi je neuslyší. A nemusí se to porovnávat s raketami.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“