Receiver Yamaha RX-V450, nejde zapnout

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#46 Příspěvek od masar »

>Dred>Ano, souvisí. Ale jediné, čeho se v tuto chvíli lze "chytit", je právě chybějící napětí /RES, které tam musí být právě proto, aby mohl být vytvořen impulz /RES. Jediný prvek, který má "právo" stáhnout to napětí k zemi, je Q271 a ten je vázán střídavě(!). Až tam to napětí bude, může nás zajímat funkce obvodů, které se na vzniku impulzu podílejí. Takže držme palce, ať to Vla najde.
:wink:
edit:>Vla> - to byl poněkud nebezpečný postup. Pokud se jím něco dočasně "napravilo", budeš to mít o to těžší. Signál /RES má za následek hlavně akce procesoru v oblasti čtení a zápisů/mazání dat, měl se k němu dostat "přirozenou" cestou.
dred

#47 Příspěvek od dred »

masar - podľa mňa, na vygenerovanie toho RESET signálu musí byť nejaká postupnosť.
1. DET - kontrola SB zdroja
2. PDET - zrejme kontrola hlavného zdroja - nepozeral som to podrobne...
3. RESET

Možno som to zle napísal, ale pokiaľ nebudú oba zdroje OK , reset nevznikne.

Vla - odmeraj pre zaujímavosť signal DET...
masar

#48 Příspěvek od masar »

Souhlasím. Ale pokud mu trvale chybí +5V na /RES, je ta posloupnost irelevantní. :wink:
Jinak je trochu škoda, že se závada "neuchovala" v původním stavu. Jsem toho názoru, že se takové závady mají "chovat jako v bavlnce", dokud se nediagnostikují. Nejhůře se takto "odvděčují" zničehonic oživlé studené spoje a jiné "špeky".
Vla

#49 Příspěvek od Vla »

Zdravím.Tak Masare měl jsi pravdu(klobouk dolů)Vypájel jsem tranzistor Q271,jak jsi mi několikrát radil a já furt nic :oops: Zapojil zpět zdroj a na pinu RES už je napětí 4,7V.Tranzistor po změření je vadný.Teď otázka,zběžně jsem se díval na net a u nás ho asi neseženu.Dá se něčím nahradit,nebo máte nějaký "kanál"kde ho koupit?Díky

Tak už jsem ho našel mají ho v AME
masar

#50 Příspěvek od masar »

Jen pozor při měření tranzistoru ohmmetrem nebo diodovým testem. Proto jsem radil nejprve to zkratování B-E (aby se vyloučil svod u C271). Udělal jsi to? Není to obyčejný tranzistor. Rozhodující je odpor mezi kolektorem a emitorem. :wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 03 led 2019, 11:50, celkem upraveno 1 x.
Vla

#51 Příspěvek od Vla »

Ano udělal a napětí na RES bylo stále 0V
masar

#52 Příspěvek od masar »

Tak dobře. :wink:
Vla

#53 Příspěvek od Vla »

Zatím za cenné rady vřele děkuji a až dorazí tranzistor,tak napíšu,jak to dopadlo :wink:
sinclair

#54 Příspěvek od sinclair »

DTC144 je přeci úplně obyčejná spínací věc. Desky z kontejnerové spotřebky, videorekordérů i starších autorádií jsou toho plný..
Všude se s tímhle a s jeho "komplementem" někde něco spíná.
AME je má skladem zcela určitě. Otázka pak je, zda kvůli dvěma kačkám za tenhle malý sráč platit kilo poštovného a balného.
A na Ali bych tohle rozhodně nebral..
Vla

#55 Příspěvek od Vla »

Zdravím.Tak receiver po výměně tranzistoru je plně funkční.Chtěl bych velmi poděkovat "Masarovi"za rady,jež vedly k úspěšné opravě :aplause:

ještě mám poslední dotaz,jestli se dají někde sehnat ty propojky viz.foto v kroužku,nebo jedině vyrobit?Díky
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Hubert_79 »

Tak ty propojky nejsou nutné, aby vypadaly jak vypadají. Kdybych je neměl, tak bych to propojil normálně káblem.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
masar

#57 Příspěvek od masar »

Dají se koupit např. na ebay, ovšem za tu cenu to nestojí. Mnohem snazší je domovýroba např. ze dvou konektorů cinch nebo z drátu vhodného průměru.
Vla

#58 Příspěvek od Vla »

Jj.rozumím a díky.
rnbw

#59 Příspěvek od rnbw »

Dostal sa mi do ruk mrtva Yamaha RX-V457. C405 nemal ani 5 nF, po vymene to funguje. Je to dobre pristupne, nemusi sa ani nic demontovat (okrem krytu).
PbSn

#60 Příspěvek od PbSn »

Zdravím a díky za návod k opravě tohoto receiveru..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“