Lednice whirlpool CB 282W nevypíná termostat lednice
Moderátor: Moderátoři
- jarmilerik
Lednice whirlpool CB 282W nevypíná termostat lednice
vím, že se tady o lednicích diskutuje poměrně hodně. Něco jsem již přečetl, něco mi možná stále uniká, v každém případě, pokud poradíte budu rád.
Takže mám tenhle model z mrazákem cca 12 let. Dva kompresory, od vybalení stále na stejném místě - to kvůli případnému mechanickému poškození.
Před půl rokem začala namrzat zadní stěna lednice ( v létě). Moc jsem to neřešil, lednice chladila, tak co. Nyní, v zimě (lednice stojí v kuchyni) manželka pár krát vytáhla z lednice zmrzlé salátové okurky (vím, že tam nepatří - ale to je teď jedno).
Dal jsem dovnitř bezdrátový termostat, teplota u zadní stěny cca - 1 st. Připojil jsem přívod lednice (vidlici) přes wattmetr - lednice nevypíná. Sem tam se připne kompresor mrazáku, ale kompresor lednice běží stále. Když vypnu termostat na nulu, tak se vypne kompresor. Usoudil jsem, že je vadný termostat, tak jsem jej vyměnil. Bohužel problém přetrvává. Termostat původní byl K59L2135/500. Bohužel jsem tento typ nesehnal a objednal typ K59L2139/500. Termostat je kapilárový a jezasunut ve vedení cca 60 cm dlouhém. Jenže problém je stále stejný. Nikde nemohu najít tabulku těch dvou termostatů, abych porovnal hodnoty. Než budu řešit chladivo, kompresor a další věci, potřebuji znát ty hodnoty. Nevíte kde sehnat dokumentaci? Díky.
https://kutilska.poradna.net/questions/ ... icka-mrazi
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- jarmilerik
Manuál k ledničce je tady.
Podle něho je původní typ termostatu K59-L2119 a max. vypínací teplota -8°C. Pokud této teploty povrch výparníku (chladící trubička) nedosáhne, termostat kompresor nevypne.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
EDIT: Oprava. Rychleji jsem psal než myslel.
- jarmilerik
Tedy výkonu má lednice ještě dost. Termostat, který jsem zakoupil má spodní hranu -16 st. Celsia a logicky není schopen spustit režim odmražení (tedy vypnout chlazení) a lednice jede nonstop. Bohužel jsem neměl žádné informace o původním termostatu a teprve po masarově odkazu (díky) s manuálem jsem zjistil, že původní termostat byť je maskován pod jiným číslem (vyrobeno na zakázku Whirlpoolu) je na spodní hodnotu - 8 st. Celsia.
Ani chlaďaři mi nebyli schopni ten termostat K59L2135/500 nikde dohledat. Prostě výrobci dělaj všelijaké brejkule, jen aby se prodávalo. Nicméně vím, že buďto původní termostat změnil svoje mechanicko elektrické vlastnosti anebo došlo ke snížení (vlivem stáří) chladícího výkonu agregátu a vzájemně s termostatem to již nevypne - což může být i záměr výrobce. Nyní zkouším přenastavit původní termostat tím regulačním šroubkem termostatu charakteristiku spínání - vypínání. Nevím jestli se to povede, možná je v něm nějaká fatální závada. Na změnu teploty však reaguje (po vložení do mrazáku kapilárovou membránu stáhne). Pokud se nepodaří "naladit", tak budu muset zakoupit termostat pokud možno s co "nejteplejší" spodní hranou vypnutí a dostatečně dlouhou kapilárou (ideálně 130-140cm)
Mimochodem, zkusil jsem si spočítat energetickou "zátěž" této trvale běžící lednice. Spotřeba je dle wattmetru cca 45 Wattů. Denní spotřeba tedy, cca 1kWh. Já mám elektriku v průměru za necelé tři koruny za kWh. Měsíčně si tedy lednice vezme necelou stovku. Za rok 1200,- Kč. Cena nové lednice v této výbavě, velikosti a kvalitě je nad 12000,- Kč. Životnost dnešních produktů je již výše zmíněných cca 10 let. Takže těm, kteří tvrdí, že mám koupit novou lednici, říkám, že pokud se mi podaří ji udržet mou opravou "při životě" ještě nějaký čas (výkon na to zatím má ), tak to rozhodně není ztráta. Ba naopak. Navíc, sice nejsem žádný odborník, ale po asi půlhodince strávené s jedním technikem s chlaďařské firmy vím, že opravit dnešní elektronicky řízené lednice je podstatně těžší, či přímo nemožné kvůli měřícím snímačům umístěných v korpusu a tudíž nepřístupných. Komu tím prospějete
- jarmilerik