Rozloučení s tunerem
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
- elektrosvit
Na jih od nás je možné chytit E1, E2Regional E3 a další spoustu komerčních rakouských rádií. Mezi těmi hlavně komerčními rádii je ale taky rozdíl v kvalitě. Ale takové svinstvo posílat do éteru jako u nás si nedovolí.
Ti naši šmejdi se snaží dokázat, že kupovat kvalitní, v tomto případě audio přístroje je pitomost. Jak jsi taky napsal, ty kvalitní přístroje naopak všechny ty vady zdůrazní. Já bych si dovolil ještě víc, čím HiFivější aparatura, tím hůř ty, podle mne úmyslně zprzněné srajdy, přehrají. Takže to DAB rádio už brzy bude kvalitou nerozeznatelné od těch dnešních některých VKV vysílačů. Možná dokonce některé ty MPsrajdy 124 kbps apod budou "hrát" ještě líp. Vysílání bude vlivem těch 20 nebo kolika multiplexů pro vysílatele za pár korun, a vlivem spousty stanic jim vynese mnohem víc peněz za reklamy.
Čím později se DAB u nás rozšíří, tím menšímu počtu posluchačů bude ten rozdíl v kvalitě vadit. A spousta mladých dnes už ani neví, co je to kvalitní hudba.
Z rakouských rádií mám nejraději Radio Wien(regionální druhý program). Bohužel hned 100kHz vedle vysílá Radio Ruby(já říkám Naruby), což je příšerný škvár. Někdy začátkem tohoto tisíciletí mi příjem kazily jenom změny počasí. Při zasněžených polích bylo úžasné poslouchat hlavně v noci téměř nepřetržitý tok hudby, přerušovaný jen pravidelným hlášením Radio Wien. Perfektní stereofonní efekt a dokonale vyvážená kmitočtová charakteristika, dynamika a úroveň modulace. To vše na ve své době (a troufám si tvrdit i dnes) na špičkovém tuneru SABA HIFI Studio 8200. Srovnatelný výrobek se tehdy u nás nevyráběl, a ani nevím o podobném tehdy prodávaném. A, Leoši, to, že bez tří odboček nejde udělat pořádný loudness(správně se to jmenuje fyziologická regulace hlasitosti), není tak úplně pravda. S dvěma odbočkami udělali téměř ideálně fungující obvod. Jedinou malou nedokonalostí bylo, právě tou chybějící odbočkou, že v rozsahu asi 10 dB při snižování hlasitosti zůstala křivka zdůraznění stejná. V jiných polohách téměř kopírovala křivky pánů Fletchera Munsena a dalších. Někde mám grafy, které jsem kdysi osobně naměřil. Včetně regulace basů a výšek. Z grafů je taky zřejmé, že regulátory výšek a basů nejde v žádném případě nastavit ani přibližně požadovaný průběh. Často se, nejen tady, soutěží, kdo má většího, tedy jeden má frekvenční křivku zesilovače 1až třeba 50000Hz v 1 dB, druhý v 0,1dB. Ale kolik dělá neexistující fyziologie? 20 dB, nebo 30? To jen pro pořádek. Ale ti soudruzi konstruktéři opravdu dokázali s potenciometrem za 100Kčs vymyslet superzmetek.
Ale už dost, nějak jsem se rozepsal. Jen ještě třeba k CD. I když už asi nemají velkou perspektivu. O tom úmyslném prznění už jsem taky několikrát psal. nebudu se opakovat.
Nebo jsi jenom natočil na stabilizátoru plných 19V, co MBA810 ještě při přirozeným signálu snesou? A stál Ti ten jeden watt za to?
Původní trafo i stábl jsou dimenzovaný právě tak pro dvě MBAčka.
Zatížení toho zdroje 635A nějakými silnějšími TDA s asymetr napájením bude mít za následek akorát tak to, že to bude s vybuzením stejně padat pod 16V a tak nula od nuly pojde