Kytarové kombo vs. UPS a brum
Moderátor: Moderátoři
Kytarové kombo vs. UPS a brum
Potřebuji napájet kytarové kombo z UPS. Jedná se o asi dvacet minut, kdy vlastně kombo běží naprázdno, pak asi tři minuty písnička a následně se to celé vypne, odpojí a odnese bokem. Přitáhnout ke kombu síť nelze. Nyní to běhá v sestavě nejlevnější UPS od APC, do ní zapojené to kombo a do komba je připojená kytara. Bohužel je z komba často slyšet i hučení a bručení. Když kytarista vezme nástroj do ruky, tak se to zlepší, ale ideální to není.
Předpokládám, že problém je v tom, že UPS má na výstupu nějaký hranatý průběh.
Napadá mne několik možností, jak to vyřešit:
1. bateriové kombo - neprůchodné, hlavě finančně
2. UPS se sinusovým výstupem - možná průchodné, ale asi by to chtělo vyzkoušet a kupovat na pokus novou UPS, to neprojde
3. dát na výstup UPS nějaký filtr. Od tohoto si slibuji nejvíce.
Napadá mne použít jako filtr samotný kondenzátor, takže vlastně RC člen s malým R, který by svedl vyšší harmonické základního kmitočtu a i když se tím zvedne spotřeba a sníží výdrž baterie, tak to nevadí.
Otázky tedy zní:
1. jak moc těm nejlevnějším UPS vadí silně kapacitní zátěž?
2. neřešil někde někdy někdo stejný problém? A pokud ano, jak jste to vyřešili?
3. jsou mé myšlenkové pochody správné, nebo je to úplná pitomost?
-
petrfilipi
Otázka č. 2 : co je to za kytaru a jaké má snímače
Otázka č. 3 : po stažení volume na kytaře na nulu brum mizí taky
Otázka č. 4 : po vytažení káblu od kytary z komba brum mizí taky
Jinak postupuj s obecnou kytarou a obecným kombem dle pravide Postup pro odstraňování obecných problémů
UPS je APC Back UPS 1400
Pokud je kombo zapojené do sítě, tak to nebrumí.
Pokud je kombo zapojené do UPS a je odpojená kytara, tak to brumí jen decentně, ale pořád.
Pokud se zapojí kytara, tak to brumí dost, pokud vezme kytaru někdo do ruky, tak to brumí o dost méně.
Typ kytary nevím a jen tak nezjistím, protože je někde ve skladu a tam se teďka nedostanu.
Nicméně to vypadá na problém někde jinde, dneska bylo možnost se do komba podívat a očí mé uzřely nafouknuté a pootevřené elektrolytické kondenzátory, takže bude následovat výměna a pak se uvidí, co to bude dál a jestli to bude dál třeba řešit.
co na ní je ?
jsou tam lampy, nebo integráče a tranzistory ?
kolik napětí to klasické trafo dělá ?
jedno podobné kombo jsem známému upravoval.
uvnitř bylo trafo, které po usměrnění a vyfiltrování dávalo 27,5 V.
tak jsem tam dovnitř dal dva akumulátory 12V/7Ah v serii.
připojil jsem je přes vypínač k filtračnímu kondíku a fertig . . .
dávalo to asi 20W a odehrál na to klidně celé vystoupení i několik hodin bez přívodu 230V.
pak to jen zanesl dozadu a připojil do zásuvky
a za dvě, nebo tři hoďky to měl zase připravený na další hraní . . .
Původní otázka ale nějak zapadla: jak se bude tvářit UPS na kapacitní zátěž? Vadí to nebo to nevadí? Tedy spíše z praktického pohledu.
- weed_smoker
Behemot píše:a měnit jeden šmejd za druhej, že…
To je pravda, ale pokud je originální kondenzátor nafouklý a s prasklým krytem, je libovolný kondenzátor lepší než ten, co tam už je.
Kombo je bohužel stále v servisu, je to v práci a šéf se spokojil s tím, že byla diagnostikována závada ještě před selháním a společně s jinými věcmi se to poslalo do servisu. Sice to není problém opravit vlastními silami, ale takto to bude trvat déle a za více peněz