Kytarové kombo vs. UPS a brum

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neniu

Kytarové kombo vs. UPS a brum

#1 Příspěvek od Neniu »

Zdravím při Silvestru a ačkoli to bude vypadat jako nemístný vtip, můj dotaz je míněn naprosto vážně.

Potřebuji napájet kytarové kombo z UPS. Jedná se o asi dvacet minut, kdy vlastně kombo běží naprázdno, pak asi tři minuty písnička a následně se to celé vypne, odpojí a odnese bokem. Přitáhnout ke kombu síť nelze. Nyní to běhá v sestavě nejlevnější UPS od APC, do ní zapojené to kombo a do komba je připojená kytara. Bohužel je z komba často slyšet i hučení a bručení. Když kytarista vezme nástroj do ruky, tak se to zlepší, ale ideální to není.

Předpokládám, že problém je v tom, že UPS má na výstupu nějaký hranatý průběh.

Napadá mne několik možností, jak to vyřešit:

1. bateriové kombo - neprůchodné, hlavě finančně
2. UPS se sinusovým výstupem - možná průchodné, ale asi by to chtělo vyzkoušet a kupovat na pokus novou UPS, to neprojde
3. dát na výstup UPS nějaký filtr. Od tohoto si slibuji nejvíce.

Napadá mne použít jako filtr samotný kondenzátor, takže vlastně RC člen s malým R, který by svedl vyšší harmonické základního kmitočtu a i když se tím zvedne spotřeba a sníží výdrž baterie, tak to nevadí.

Otázky tedy zní:

1. jak moc těm nejlevnějším UPS vadí silně kapacitní zátěž?
2. neřešil někde někdy někdo stejný problém? A pokud ano, jak jste to vyřešili?
3. jsou mé myšlenkové pochody správné, nebo je to úplná pitomost?
Jsem na cestě k šípku.
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Jenom malá otázka - jsi si opravdu jist, že když v popsané sestavě odpojíš UPSku a místo ní zapojíš síť 230V, že brum a hukot zmizí?

PF
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Otázka č. 1 : co je to za kombo
Otázka č. 2 : co je to za kytaru a jaké má snímače
Otázka č. 3 : po stažení volume na kytaře na nulu brum mizí taky
Otázka č. 4 : po vytažení káblu od kytary z komba brum mizí taky

Jinak postupuj s obecnou kytarou a obecným kombem dle pravide Postup pro odstraňování obecných problémů :roll: .
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Neniu

#4 Příspěvek od Neniu »

Kombo je Orange Crush 15R
UPS je APC Back UPS 1400

Pokud je kombo zapojené do sítě, tak to nebrumí.
Pokud je kombo zapojené do UPS a je odpojená kytara, tak to brumí jen decentně, ale pořád.
Pokud se zapojí kytara, tak to brumí dost, pokud vezme kytaru někdo do ruky, tak to brumí o dost méně.
Typ kytary nevím a jen tak nezjistím, protože je někde ve skladu a tam se teďka nedostanu.

Nicméně to vypadá na problém někde jinde, dneska bylo možnost se do komba podívat a očí mé uzřely nafouknuté a pootevřené elektrolytické kondenzátory, takže bude následovat výměna a pak se uvidí, co to bude dál a jestli to bude dál třeba řešit.
Jsem na cestě k šípku.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

PE vodič píchni hřebík do hlíny nebo přivaž na plot.
..to bude jen ňákej odpůrek
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

Neniu píše:dneska bylo možnost se do komba podívat a očí mé uzřely nafouknuté a pootevřené elektrolytické kondenzátory

dej sem několik fotek,
ať se podíváme, co je to za krám . . .
. . . co je vlastně uvnitř ?
Neniu

#7 Příspěvek od Neniu »

Fotky mohu udělat až budu v práci, což pár dní potrvá.

Uvnitř je klasické trafo, deska elektroniky, reproduktor a pružinový dozvuk.

Nejprve vyměním ty kondenzátory, pak možná bude po všech problémech, uvidím. Či spíše uslyším.
Jsem na cestě k šípku.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

a ta deska elektroniky ?
co na ní je ?
jsou tam lampy, nebo integráče a tranzistory ?
kolik napětí to klasické trafo dělá ?

jedno podobné kombo jsem známému upravoval.
uvnitř bylo trafo, které po usměrnění a vyfiltrování dávalo 27,5 V.
tak jsem tam dovnitř dal dva akumulátory 12V/7Ah v serii.
připojil jsem je přes vypínač k filtračnímu kondíku a fertig . . .
dávalo to asi 20W a odehrál na to klidně celé vystoupení i několik hodin bez přívodu 230V.
pak to jen zanesl dozadu a připojil do zásuvky
a za dvě, nebo tři hoďky to měl zase připravený na další hraní . . .
Neniu

#9 Příspěvek od Neniu »

Je tam pár tranzistorů a integrovaných obvodů. Trafo má symetrický výstup, ale více si nepamatuji. Včera na to nebyl čas. Úprava na baterie by možná šla, pokud to projde u majitele komba. Není moje, jak jsi jistě pochopil. Až budu v práci, tak se na to mrknu a uvidím.

Původní otázka ale nějak zapadla: jak se bude tvářit UPS na kapacitní zátěž? Vadí to nebo to nevadí? Tedy spíše z praktického pohledu.
Jsem na cestě k šípku.
JiriTom

#10 Příspěvek od JiriTom »

mi-ro píše:PE vodič píchni hřebík do hlíny nebo přivaž na plot.

Přesně tak, taky bych řekl, že to nemá zem... :)
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#11 Příspěvek od PeteBurns »

Odpoved na tvoju povodnu otazku je jednoducha - druha cast je spravne, je to pitomost ;) Ale ako si spravne predpokladal, tato UPS nema sinusovy vystup a ziadnym kondikom ho zial nevyfiltrujes, vyskusaj a uvidis, po jeho pripojeni bude UPS "chrochtat blahom" :lol: Ovela praktickejsie je zohnat alebo postavit sinusovy menic, pouzitelny vsade ;)
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

To všechno je možné ale je tady stále jeden aspekt, cituji: Když kytarista vezme nástroj do ruky, tak se to zlepší, ale ideální to není.
..to bude jen ňákej odpůrek
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Zkus kolíky od stanu a 4mm² lanko,měly by stačit 3 po 2m od sebe,když je mokro.Plnohodnotnou 1.5m tyč a 10mm² pevnej tam asi dát nemůžeš,jak předpokládám.A můžeš zkusit dát nějakej filtr do napájení k hlavním kondenzátorům(pár keramik, tantalů,svitkáčů a menších elytů,případně i do série s výstupem diod před kondenzátory dát "dvojitý cívky 1:1 opačně pólovaný" jako ty z EMI filtrů pro AC,něco na způsob např.WN682 07 ale na jinačí proud.Pro DC bude odpor těch cívek 00prd,ale pro ten bordel z nekvalitního průběhu už bude vysokej,navíc když jsou na jednom jádru a zapojený proti sobě.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Behemot »

Co tam je za kondenzátory? Vono tady moc kvalitních dostupnejch není, a měnit jeden šmejd za druhej, že… 8-)
Neniu

#15 Příspěvek od Neniu »

Behemot píše:a měnit jeden šmejd za druhej, že… 8-)

To je pravda, ale pokud je originální kondenzátor nafouklý a s prasklým krytem, je libovolný kondenzátor lepší než ten, co tam už je.

Kombo je bohužel stále v servisu, je to v práci a šéf se spokojil s tím, že byla diagnostikována závada ještě před selháním a společně s jinými věcmi se to poslalo do servisu. Sice to není problém opravit vlastními silami, ale takto to bude trvat déle a za více peněz ;-) Proto také zatím nevím, jak se to bude chovat s tou UPS, jestli se to zlepší či bude potřeba dělat nějaké další pokusy a případné úpravy.
Jsem na cestě k šípku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“