Svorky multimetrů pro tranzistory

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#16 Příspěvek od sinclair »

Bernarde, nedeformuje Ti ta ZIF patice vývody těch KF-KC?
Přeci jen - při uzavření té patice a sevření mají ty vnitřní elementy patice tendenci pootáčet ty plochý vývody té vyfocené KF125 o 90°.

Některé ty ploché vývody novějších KC-KF bývají i tak křehké, že se při pokusech o narovnání kleštičkami lámou. Ty nejstarší byly železné a směrem od pouzdra pozlacené, je to na nejstarších vypájených kusech, ještě s alfanumerickým tiskem dobře vidět.
Ty byly podstatně měkčí a nelámaly se ani při ohýbání středního vývodu na druhou stranu. U těch novějších už to bez ulomení nikdy nešlo.
Podle tesláckého popisu ty vývody novějších KC-KF není jen obyč cínovaný plech, ale cínovaný kovar, ten má být tvrdší a křehčí.
Možná proto, aby se jim to po zapouzdření dobře prostříhávalo a bez otřepů.
kokun

#17 Příspěvek od kokun »

sinclair píše:Jak se prosím Tě ty piny z tělísek TX-TY nedestruktivně vytahují? Vidím tam ty nasazený západky z ocelovýho plechu - je to na pootočení při současném tahu ven, nebo je na to nějaký "vytahovák"?

Taky s nimi osobní zkušenost nemám, nepoužíval jsem je. Určitě na ně nějaký origoš "vytahovák" existuje.
Ale kolega, co s nimi dělal, používal nějakou tenkostěnnou trubičku. Jestli se dobře pamatuju, tak z nějaké zabroušené tlusté injekční jehly, spíše však z těch zdrav. "kapaček". Zřejmě budou nerezové a dostatečně tvrdé :nevim:
Honza - kokúň

#18 Příspěvek od Bernard »

Kontakty ze čtvercové díry se vytáhnou prostým tahem za pájecí špičku, je tam jen tření, žádný aretační mechanizmus.
Na ty v kulatých dírách se používala kdysi běžná náplň do propisovačky, taková mosazná. Ta se zastrčila na doraz do štěrbiny mezi kontaktem a tělískem, a z druhé strany se kontakt vytáhl. Nemohu to demonstrovat, žádnou takovou náplň jsem nenašel, jen plastové. :(

K těm DIL ZIF paticím, to sevření kontaktu je přes odpruženou vazbu, žádnou deformaci jsem nepozoroval.
Přílohy
frb-b.jpg
frb-b.jpg
frb-c.jpg
frb-c.jpg
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Supr, moc díky!!!
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Kulatý FRBy se piny tahaly pomocí náplně z vícebarevný reklamní propisovačky. Byly mosazný a jen asi 50 mm dlouhý. Musely se trochu zvenčí na jemným brousku zbrousit. Vnitřní díra byla ok, přes venek se musela trubička připasovat do prázdný díry v tělísku. FRB je francouzská licence, říkalo se, že modrý jsou z originálního skloplastu, zelený už z našeho natroše.
Prý na to jde upravit i tlustá jehla na punkce nebo diálýzu ale to jsem nezkoušel.
Konektory s hranatejma konektorama nejsou FRB ale SUR (Surio). Jsou ale navzájem kompatibilní, jen ty SURy nejsou tak kontaktně spolehlivý. Samice jdou vytahovat z tělísek celkem dobře, samci se musí tahat na druhou stranu než samci FRBů, tedy plošákový 90 st. zahnutý piny se musí lehce narovnat aby prošly tělískem. Jo a musí se do tělíska vedle pinu nacpat šicí jehla aby se odjistil ozub na pinu a pin šel vytáhnout. Jehla se tam cpe z kontaktní strany a pozice a průměr se musí odladit. Je větší pakárna vytáhnout pin SUR než FRB.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“