Mlžení oken, klimatizace

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od DjRix »

Ta spojka se taky furt srala :D Zajímavé, neměl jsem o tom že už se tam nedává tušení. Musím na to někde mrknout.
Klídek chlapi,to je nulák...
doktor365

#32 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

No zase se tolik nesrala , to by ji neměly miliony aut . Pochopitelně se v klimě vysuší vzduch . Nakonec přesně tak fungují odvlhčovače doma .
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od DjRix »

Podle toho videa, co poslal doktor, bych skoro řekl, že i ty kompresory s naklápěcí deskou mají spojku která odpojí kompresor. Tak je tu nějakej mechanik od forda co to ví na tuty, jak to dneska je ?
Klídek chlapi,to je nulák...
doktor365

#35 Příspěvek od doktor365 »

Žádná spojka tam není,vím to protože klimy občas dělám.
dvorak

#36 Příspěvek od dvorak »

Mám Hyundaie i30 s manuální klimou, když zapnu větrák + ofuk předního skla tak se zapne současně i AC, a to i za mrazu. Já to AC většinou ihned vypínám, takže jde pouze horký vzduch.
Naposledy upravil(a) dvorak dne 13 led 2019, 18:14, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#37 Příspěvek od rnbw »

Ta spojka mi aj po 20 rokoch funguje. Kompresor tiez. Ako dlho vydrzi ten kompresor, co sa musi stale tocit?
TAKJAN

#38 Příspěvek od TAKJAN »

Je to inovace. Ušetří se spojka, kompresor se točí furt. Píčovina. Mně funguje
taky 20 let, obojí.
tomasjedno

#39 Příspěvek od tomasjedno »

doktor365 píše:Žádná spojka tam není,vím to protože klimy občas dělám.
V tom videu jasně říkají a ukazují, že v tom kompresoru spojka je.
Nedovedu si dost dobře představit, že v době, kdy konstruktéři vymýšlejí kdejaké pí..viny, aby po mililitrech snižovali spotřebu a emise, by bezúčelně mařili výkon v pohánění kompresoru naprázdno.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 13 led 2019, 19:09, celkem upraveno 1 x.
Rellik

#40 Příspěvek od Rellik »

To není spojka. To se jen natočí kotouč s písty do stavu kdy tlačí médium. Pokud je to odkloněné, tak to netlačí nic... Pro lepší pochopení je dobré si to pustit od tohoto času (třeba i vícekrát). ;) Je to v podstatě jako by se prodloužil válec u spalovacího motoru - zdvih stejný, ale válec delší. Čím víc je válec delší, tím menší tlak tam bude. Tady se tím naklopením "klikovky" snižuje posun pístu (jakoby se prodloužil ten válec)... ;)
MiraSt

#41 Příspěvek od MiraSt »

Tak jsem si poslechnul to video a beru zpět otázku jestli se točí kompresor. Nevěděl jsem, že existuje kompresor s natáčivou deskou. Nicméně stále tvrdím, že v mrazu (zimě) klima nefunguje. To vysoušení funguje pouze za tepla když to chladí. Taky jsem si pozorně přečetl návod na Škodovku jak napsal Rellik a nikde se tam nepíše (v manualním ovládání) že se má zapnout klima. Takže stalé tvrdím, že v zimě klima nefunguje a to "Zapněte klimu" ať se vám odmlží sklo, že je to bluf kterému každý věří. Ale učený z nebe nespadl, jenom uvažuju podle fyzikálních zákonů a také vím jak funguje lednička. Rád se nechám přesvědcit o opaku. :wink: Zítra tady dám obrázek.
Naposledy upravil(a) MiraSt dne 13 led 2019, 19:18, celkem upraveno 2 x.
Rellik

#42 Příspěvek od Rellik »

Klima v zimě funguje jen pokud se zapne omlžení předního skla. A to navíc myslím, že jak stoupne teplota v autě, tak se tato funkce sama přeruší a nastaví předešlá volba. Pak by to totiž bylo kontraproduktivní aby to zároveň topilo i chladilo. V případě zájmu to můžu zjistit. Mám několik známých v autorizovaných servisech škoda.
Jinak jak ráno pojedu do práce, znovu vyzkouším celou cestu nechat zapnuté odmlžení skla. Nicméně si opravdu myslím, že se to samo vypne, tak jako když se nechá zapnuté vyhřívání zadního skla - jak stoupne teplota v autě, tak se taky vypne... ;)
MiraSt

#43 Příspěvek od MiraSt »

Zkuste. Zkuste jednou klimu zapnout a podruhé né. Zítra tady dodám obrázek s mými kometáři. Dneska ho nemám jak zkomprimovat aby se tady vešel. Ještě dodám, že u mého auta po zapnutí kompresoru poklesnou otáčky motoru a pokud brzdím z kopce motorem tak se citelně zvýší brzdný účinek. V zimě nic.
V tom videu elektromagnetická spojka je. Mluví se o ní od 7:20 minuty.
Naposledy upravil(a) MiraSt dne 13 led 2019, 19:30, celkem upraveno 1 x.
TAKJAN

#44 Příspěvek od TAKJAN »

Jako hračička na auta mám kontrolku kompresoru (modrá LED, vzato od elm. spojky) a můžu tě ujistit, že když ho zapnu, při jakékoliv vnější teplotě, tak běží. A když běží, tak klimuje, protože žádnou regulaci nemá, mimo havarijních. Rozběhne se na minimum i ventilátor chladiče. Když už teda běží chlazení ve výparníku, tak se pak musí ohřívat topením, které ho lehce "přepere".
Přílohy
Screenshot_2.jpg
Screenshot_2.jpg
Rellik

#45 Příspěvek od Rellik »

MiraSt: Můžu říct, že u mého auta (škoda rapid 2017) se po zapnutí klimy otáčky rozhodně nesníží, jede (točí se) stále. To vím 100%. Stejně tak jako alternátor nedobíjí stále jako u starších aut, ale až po té, co se napětí na baterii sníží pod nastavenou mez. A to vím taky 100%. :)

Jinak tím snížením otáček vím co je namysli - dělal jsem několik tet v autoservisu (cca 20 let zpět). Tam to opravdu mělo vliv na výkon a otáčky u volnoběhu. To klidně kleslo i o 100 - 200 otáček (možná i víc) než se to automaticky dorovnalo...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“