Co všechno nevymlátí 25W žárovka
Moderátor: Moderátoři
- MiracleSky
Celeron píše:Tak po krátký době zase prdla u mě doma žárovka, tentokrát v lustru.
Taky mi prdla 200 Wattová a protože mám na světle prodlužku až do vzdáleného pokoje, kde je na tom varná konvice, podařilo se mi vylít vodu do podstavce konvice a vylítl blesk a začaly hořet dokumenty na zemi položené a ten blesk zajel až do té žárovky a černo uvnitř baňky... Pojistky vyhozeny všechny. Ještě že jsem u toho byl, jinak by tu hořelo.
Žádné výtky prosím, nejdou tu zásuvky, proto to zapojení na světla, ale mají 16 Ampér jistič, tak to je v pohodě. Je tu mnoho těles zářivek, proto je to předimenzováno a nehrozí spálení drátů.
MiracleSky píše:...nejdou tu zásuvky, proto to zapojení na světla, ale mají 16 Ampér jistič, tak to je v pohodě.
Je tu mnoho těles zářivek, proto je to předimenzováno a nehrozí spálení drátů.
Není to v pohodě, protože na 16A lze jistit vedení až od průřezu 2,5mm²Cu, což na světelném obvodu pravděpodobně nemáte. Navíc jsou všechny vypínače a příslušensví svítidel dimenzované na max. 10A. Případné nebezpečí požáru pak závisí na celkovém provedení a stavu instalace.