Napájení LED bodovek z AC transformátoru.

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Napájení LED bodovek z AC transformátoru.

#1 Příspěvek od Michal22 »

Osvětlení kuchyňské linky s bodovkami. Původně halogenovými. Osadil jsem tam dvě LED bodovky, asi díky napájení z AC zdroje blikají. Když jsem tam nechal jednu halogenku, tak neblikaly. Ale stačilo, aby v ložnici shořela klasická žárovka, vylítl hlavní jistič, asi měsíc stará halogenka se taky odporoučela. Nechce se mi tam dávat zase halogenku, spíš bych chtěl vyřešit to napájení LED bodovek.
Varianty jsou asi dvě- buď upravit AC zdroj tak, aby mu chutnaly LED bodovky, nebo tento zdroj vyměnit za DC variantu.
Řešil tohle někdo s nějakým kloudným výsledkem (hlavně úpravu AC zdroje)?
Díky
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Proč nedals rovnou LED bodovky na 230V?
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Hlavní problém máš v tom, že heligónky byly na zatížení 20 nebo 30W každá - a trafo proto muselo dávat od 90 do 150W nebo při větším počtu bodovek i víc. LEDkový náhrady berou 2-5W každá, neboli 1/10 až 1/6 původní zátěže. Ta se proto smrskne ze 100-150W na 30-50W - a to "elektronický trafo" (ve skutečnosti spínanej a hrubě na 11,5V stabilizovanej spínanej měnič AC/DC) je těžce předimenzovaný, odlehčený a začne cyklovat, jak se ho stabilizační smyčka zpětný vazby snaží utáhnout. Buď tam dej bodovky na přímou 230V AC síť, nebo změň výkon napáječe podle osazenejch 12V modulů. Další možností je nechat původní trafo a bodovek dát aspoň trojnásobek než bylo halogenů ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
misocko

#4 Příspěvek od misocko »

lenze on ma "trafo" so striedavym vystupom na vysokej frekvencii. To "trafo" neznasa zatazenie diodami (ani LED ani usmernovaci mostik) potrebuje koli svojej spravnej funkcii zatazenie odporom (ziarovka), nie diodou.
vymen to za DC zdroj.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Záleží na původu toho malýho spínáku. Já měl nejdřív od ofiko prodejce v kamenný prodejně nějakou čínskou srágoru dotaženou sem z Polska - a ta mi rušila FM rádio v celým bytě. Reklamoval jsem to a dostal náhradu od firmy Kanlux - a ta FMko vůbec neruší a LEDky na 12V s můstkem na vstupu na ni běhají taky docela pěkně ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#6 Příspěvek od PotPalo »

LED bodovky majú usmerňovač (aspoň tie čo som tu mal), tak sa dajú použiť namiesto halogénu. Problém je zdroj, pozri čo je na ňom napísané. Zvyčajne býva nejaký rozsah, napríklad 10W~60W, alebo 20W~105W alebo podobne. Ak má zaťažený LEDkami menší odber ako tá menšia hodnota, tak sa to zdroju nepáči a kmitá. Treba zvýšiť spotrebu alebo vymeniť zdroj.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Misocko- ano, máš pravdu, zdroj je 50- 150 W. Dřív jsem si toho nevšiml, je to malým písmem.
Přidávat bodovky není kam, chybí místo v tom kšiltu nad linkou.
Dávat tam nějakou odporovou zátěž, aby se dotáhl příkon k těm 50 W je blbost, tak mrknu po nějakým DC zdroji.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“