Tempomat ANO nebo NE?
Moderátor: Moderátoři
tempomat pouzivam obcas v obci na drzanie rychlosti ako tu bolo spomenute
mimo obce, po okreskach skor minimalne
na dialnici v podtstate nonstop (ked nieje hrba aut na kope , to sa potom neda, to je lepsi plyn).
Minule som na snehu isiel 250km po dialnici (co bola taka kalamita) tak som nikde nezapol tempomat a doma ma uz docela bolela plynova noha
na adaptivny som si zatial nezvykol tak ho vypinam ak nafasujem auto s touto vychytavkou
-
petrfilipi
Klasický tempomat prakticky nepoužívám, protože se vypne při každém šlápnutí na brzdu.
Petr
- tomasjedno
Dvorák presně vyjádřil a zobecnil můj pocit z tempomatu, když jsem založil vlákno.dvorak píše:... Mám totiž takový blbý pocit, že nemám auto pod kontrolou...
- Bez tempomatu: Auto je vozidlo, které normálně stojí, a do pohybu jej uvede a jeho pohyb ovládá řidič. Když řidič nedělá nic, auto zpomaluje až zastaví (než zastaví, může do něčeho narazit).
- S tempomatem: Auto se pohybuje konstantní rychlostí, dokud tento stav nezmění řidič. Když řidič nedělá nic, auto se pohybuje trvale dokud do něčeho nenarazí (platí zejména bez adaptivního tempomatu).
Mi se zdá druhý případ na silnici nebezpečnější, pokud není řidič při jízdě dostatečně pozorný.
-
petrfilipi
tomasjedno píše:Z tohohle bych zase já šílel.petrfilipi píše:Já nedám dopustit na limitní tempomat. Nastavím si 50 km/h a i když šlapu na plyn sebevíc, tak rychleji než 50km/h nejedu. Ale pod plynem až na podlaze je tlačítko a když plyn sešlápnu až na doraz, tak jedu i přes nastavenou mez.
To je asi o tom, kde oba jezdíme. Já jezdím hlavně po okresním městě a po okrese Chrudim. A nebaví mě neustále tempomat zapínat po každém zabrzdění. Kdežto limitní tempomat se vypne jen vypnutím motoru klíčkem. A měřiči a pomáhači na mě nemají, bo jedu přesně 50 (případně 30, když jedu centrem Chrudimi). Jen při jízdě z kopce se mi občas ozve varovný signál překročení rychlosti.
Petr
Jen nejde moc pouzivat pri desti, po chvili se zas***e ten radar, a tempomat se vypne
Predchozi auto melo tempomat taky, ale klasickej neadaptivni, a tam jsem to po delsi ceste nekoliktat radsi vypinal, kvuli unave...
- tatramacek
Začal jsem aktivněji jezdit po dálnici až nyní po koupi Fabie - nafta a tempomat na ni využívám
Za mne ANO. Praktická věc !