Degradace chemického ohřívače?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Degradace chemického ohřívače?

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám doma nějaký ty chemický ohřívače (sáček s octanem sodným). Nedaří se mi je ale vrátit do tekutýho stavu. Vařím to v kastrolu s pokličkou, v horké vodě je obsah úplně tekutej a rozpuštěnej, ale jak to nechám vychladnout, začne to postupně pomaličku krystalizovat. Během pár dní je to zase ztuhlý. Dochází u těchto ohřívačů k nějaké degradaci náplně? Nebo proč se mi nedaří je opět natrvalo zkapalnit?
rakat

#2 Příspěvek od rakat »

mám je taky se stejným problémem.
Jeden uplně a druhej krystalizuje celkem brzo také..
Všiml sem si ale, že ten kovovej "aktivační" plíšek mám v jednom místě trochu chycený rzí tak si myslím, že to roste samo odtama, nebo kontaminací roztoku tou rzí.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Pokud je mi známo, je to vodný roztok.
Zkusil bych tam, někde na okraji, injektovat trochu destilky a pak vpich zavařit.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

V nejhorším to zkusit můžu, ale moc tomu, že to zavařím a nebude to téct, nevěřím. :D
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Ta kapalina uvnitř je nejspíš octan sodný - viděl jsem na internetu, že se to dá spáchat pomocí octa a louhu sodnýho (google a Hot ice).
Ten octan sodný je přechlazený - jeho teplota je nízká, ale jeho tuhnutí "nemá na čem začít", proto je tam ten plíšek. Nějakým způsobem se od toho plíšku započne kolaps, kdy začne kapalina tuhnout a vydává přitom teplo.
Opětovným zahřátím octan rozpustí a časem se dostane do stavu přechlazenosti. Pokud ten stav "neudrží", je uvnitř nějaká nečistota, která spouští krystalizaci. Vlastní látka - otázka je, zda je to doopravdy 100% octan, nebo směs z vodou - by podléhat stavu opotřebení neměla. Ten plíšek nevím. Třeba se z něj uvolní ty zárodeční krystaly, nebo jiný "bordel".
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

"Nemá na čem začít" - i obyčejná voda potřebuje k přechodu z kapalného stavu do tekutého nějaký impuls. Viděl jsem video, kde PETku s vodou ochlazovali bez jakéhokoli mechanického podnětu. Voda byla stále tekutá, i když byla její teplota hluboko pod nulou. Pak stačilo do PETky ťuknout prstem a krásné to promrzlo za pár vteřin. Ale sorry za OT.

Petr
Victronix

#7 Příspěvek od Victronix »

Stačí když si dáš petku teď do auta, které máš venku. Ráno stačí ťuknout.
Hledám ideální řešení...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“