Spínaný zdroj 15V 6A nemá výkon pod zátěží - VYŘEŠENO
Moderátor: Moderátoři
Spínaný zdroj 15V 6A nemá výkon pod zátěží - VYŘEŠENO
Nejsem úplně odborník přes spínané zdroje, tak vůbec nevím, co by to mohlo být.
Pokud by mě někdo trošku nasměroval byl bych moc vděčný.
Změřil jsem ten odpor a má 0,7 Ohm, zkusil jsem ho i přemostit natvrdo kouskem drátku, ale nic se nezměnilo.
Pro jistotu jsem i změřil napětí na tom velkém kondenzátoru a je tam 330V.
Mohl při tom přetížení odejít ten tranzistor co je na chladiči v primární části zdroje?
Je to ta dioda na Tvém schema úplně nahoře (označení nemohu přečíst) - přes ni se k primárnímu vinutí připojuje paralelně člen RC zřejmě k omezení zákmitů a zvýšení účinnosti zdroje. Po výměně této diody zdroj jede v pořádku. Ale pozor, musí to být vysokonapěťová rychlá dioda !!! V mém případě RS1M, kterou lze pořídit přes ges.cz asi za 6 Kč.
Diodu můžeš snadno zkontrolovat bez vypájení multimetrem v režimu pro zkoušení diod nebo ohmmetrem.
Víc poradit neumím.
moc děkuji za schéma a za pomáhání.
Dioda na výstupu vypadá jako tranzistor v pouzdře TO220 a má spojené krajní vývody, z prostředního vývodu to vede přímo k svorce +.Měřil jsem ji v zapojeném stavu.Měřák přepnutý na diodu, v jednom směru ukazoval hodnotu 172 v druhém pak hodnota stoupala 540-754-1026 a výš.Podařila se situace, kdy se zdroj zase rozjel, to pak bylo na pinu 7 IO UC3843 napětí 20V, připojil jsem zátěž, zdroj padnul na 0V a pak zase už neběžel ani bez zátěže a na pinu 7 bylo v tu chvíli jen 8V.
Pin 6 jsem bohužel nezměřil při chodu zdroje, teď, když zdroj neběží je na něm 0V.