Jak vytápět domácnost.
Moderátor: Moderátoři
Tak za mě: Podlahové topení v celém baráku, plynový kotel. Teplota nastavená na 23° - v pohodě teplota na tričko a teplo od podlahy na ponožky. Když se chci rozšoupnout na 26°, do krbu hodím čtyři polena suchého dřeva a musím otevřít dveře do celé obývací části baráku. Okna až na zem, stěna na jih a na léto předokenní žaluzie.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Možná tak kaktus by přežil.
Vidíš. To mi připomnělo, že jsem tomu mému dopřál dvě kávové lžičky vody. Po měsíci
My v baráku topíme plynem; máme tři byty (dva identické 2+1 a menší podkrovní 2+1) a dobrý. Venkovní čidlo na teplotu, k tomu nějak nastavený a mám doma krásných 22-23. Když jsme to čidlo venku neměli, tak to bylo na houby a v podkroví jsem míval v zimě 19. Při téměř identické spotřebě plynu.
Když jsem byl malý, tak jsme měli kotel na koks a naši chodili v noci dvakrát přikládat. No a když zatápěla babička (jen čert a ona ví, čím), tak smrděla celá ulice. Pamatuju, že v zimě býval daleko větší puch jak lidi topili uhlím a kdečím jiným.
Nagant píše:Za mě je přímotop to téměř úplně poslední, horší je snad jen topení pevnými palivy.
Nebezpečí požáru, přepalování prachu, v domácnosti s domácími zvířaty (chlupy) taky nepoužitelné.
Možno topit jen pod dohledem, přijdu domů do zmrzlého bytu, zapnu přímotopy, jde z toho přesušený vzduch, vysouší to sliznice a oči, a stěny to stejnak pořádně nevyhřeje...
To jsou vsechno naproste nesmysly. Ja nemel na mysli ty plastove teplomety s vetrakem, ale klasicke konvektory co se pridelaji na stenu jako napr tyto, pripadne jejich salave verze https://www.primotopy.eu/ecoflex-tac-15 ... 500-w-p360
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak já voním bukem, sousedi uhlím, dýhovaným dřevem a roztopí to košem plným chlupů.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
termit256 píše:Nagant píše:Za mě je přímotop to téměř úplně poslední, horší je snad jen topení pevnými palivy.
Nebezpečí požáru, přepalování prachu, v domácnosti s domácími zvířaty (chlupy) taky nepoužitelné.
Možno topit jen pod dohledem, přijdu domů do zmrzlého bytu, zapnu přímotopy, jde z toho přesušený vzduch, vysouší to sliznice a oči, a stěny to stejnak pořádně nevyhřeje...
To jsou vsechno naproste nesmysly. Ja nemel na mysli ty plastove teplomety s vetrakem, ale klasicke konvektory co se pridelaji na stenu jako napr tyto, pripadne jejich salave verze https://www.primotopy.eu/ecoflex-tac-15 ... 500-w-p360
Já měl na mysli plechové konvektory. Ale možná jiné konstrukce, pokud tam tedy na těch, co uvádíš, není nekrytá rozpálená spirála, kolem které proudí vzduch. Nekrytá - myslím tím, jako přímo v kontaktu se vzduchem.
termit256 píše:Ja topim na 25C - 26C a vubec mi to neprijde jako trenyrkova teplota...
Taky bych si dopřál tak 23°C, ale v neizolovaném baráku je to s přímotopy moc nákladné. Ve třech obytných místnostech mám přes den 19-20°C, v noci 16°C, ostatní trvale 15°C a v jedné neobývané místnosti netopím vůbec.
I tak platím elektriku celkově skoro 50 tisíc ročně.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ta vlaková zastávka je průměrně o 150m níž, než vesnice. Vlak je 330m, vršek vesnice, kóta Stádla, 502m.
A i tak se to nerozfouká, když smrdí.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Achab píše:I tak platím elektriku celkově skoro 50 tisíc ročně.
To je ale docela drsný. Máš se víc hádat kolem tarifů.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
U nás je to (naštěstí) dobrý; jsme na kopci, poblíž místa jedné nechvalně známé, 399 let staré bitvy. Je to znát, sjedu MHD dolů "do Prahy" a tam obzvláště v zimě hnusný smrad.
Nagant píše:Já měl na mysli plechové konvektory. Ale možná jiné konstrukce, pokud tam tedy na těch, co uvádíš, není nekrytá rozpálená spirála, kolem které proudí vzduch. Nekrytá - myslím tím, jako přímo v kontaktu se vzduchem.
U tech obycejnych je vevnitr takove topne teleso do U jako treba v troube a na nem je nalisovany "chladic" z perforovaneho hlinikoveho plechu, takze to moc vysokou teplotu nema. Spaleny prach je citit jen jak to po lete poprve zapnu, ale tak do 10 minut to prejde.
Ty salave jsem rozebrane jeste nemel, ale tipuju ze konstrukce bude podobna, jen na topnem telesu bude pridelana nejaka salava deska.
Achab píše:Taky bych si dopřál tak 23°C, ale v neizolovaném baráku je to s přímotopy moc nákladné. Ve třech obytných místnostech mám přes den 19-20°C, v noci 16°C, ostatní trvale 15°C a v jedné neobývané místnosti netopím vůbec.
I tak platím elektriku celkově skoro 50 tisíc ročně.
Vloni neizolovaná místnost 30m2 pod nevytápěnou neizolovanou místností - klimatizace sežrala 1700 kWh. Pořizovací cena je 8500,- a je to samoinstalační. Asi nevydrží tak dlouho, jako ty přímotopy, ale spotřeba na ty popraskané zdi a shnilé okno luxusní. Barák je nudle, takže přísun tepla přes chodbu je nízký, bez topení to tam padá na 5°.
Ohledně spáleného buku , už sis reálně čuchl , co jde z komína ? Určitě ne , smrad jako hovado . Jestli budeš operovat teplotou topeniště , tak je to s uhlím stejné . Poklud mám roztopeno , nepoznáš za mrazu zdola zda jde z komína splodina z plynu či uhlí . Je to o topení , jsou lidi , kteří naše údolíčko kouřem z dřeva otráví . A už vůbec se vymyká soused , který má z práce zdarma štěpku a tou pěkně mokrou , složenou volně před barákem netopí , ale okolí udí . Čest bůh i s takovými topiči .
Nemám zájem o korekci pravopisu.