upínání pájecích smyček trafopájky

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Superpavel

upínání pájecích smyček trafopájky

#1 Příspěvek od Superpavel »

Čau.V obchodech čím dál častěji vídám trafopájky s upínáním pájecích smyček ne pod šroubky ale s rychlo upínáním. To rychlo upínání vypadá pěkně nehrozí stržení závitu. Ale je to taky dlouhodobě funkční ?
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

Nedrží to pořádně nikdy. Projdi fórum, už to tu bylo opakovaně.
dred

#3 Příspěvek od dred »

Pokiaľ myslíš tento "upinák", tak to nie je žiadny zázrak. Musíš dodržať priemer drôtu, po prepálení to musíš nechať vychladnúť, kontakt je po oxidáciii a prehriatí nedostatočný. Je to na hovňa.

Klasika s očkom pod skrutkou, prípadne malý tuning je určite lepší...
Přílohy
pajka.png
pajka.png
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Hlavně si nekupuj ty levné čínské parodie na trafopájku.
Superpavel

#5 Příspěvek od Superpavel »

Dík tak už vím co nemám kupovat. Sám mám tři trafopájky. Hroty používám věčné. Upevnění hrotu jsem udělal taky věčné. Závit jsem odvrtal tak aby se dal izolovaně prostrčit delší šroubek M3. Na jedné straně šroubek izoluji plastovou podložkou používanou pro izolování pouzder tranzistorů od chladičů a na druhé straně to izolovaně není. Jeden šroubek tak drží pájecí hrot už léta.
Superpavel

#6 Příspěvek od Superpavel »

Takhle jsem udělal to upínání.
Přílohy
hrot pájky.JPG
hrot pájky.JPG
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

klasika, měnil jsem šroubky 3mm, 4mm, 5mm . . .
pak jsem jednou zkrátil měděné pásky a udělal nové závity 3mm, ale po čase to zase bylo stržené . . .
. . . takže klasika, ocelové šroubky skrz a podložka s matíčkou . . .
a takto už asi 15 let bez změny a funkční . . .
očka používám obyčejná z měděného drátu a měním asi 2x do měsíce . . .
Přílohy
20190126_135807.jpg
20190126_135807.jpg
20190126_135718.jpg
20190126_135718.jpg
20190126_135610.jpg
20190126_135610.jpg
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Zakladatel vlákna asi narazil na inovovanou variantu páječek ETP, kde se smyčka upíná pomocí jakýchsi posuvných plíšků. Nikdy jsem ji neměl v ruce, tak nemůžu posoudit. Stále se prodává i verze s upínáním pomocí šroubků. Akorát změnili tvar krytů (jsou kulatější) a místo žárovky je LEDka. Používám původní hranatější verzi se žárovkou a závity jsou furt původní, dotahuju s citem. 8-)
TAKJAN

#9 Příspěvek od TAKJAN »

Já dělám hroty z Cu 1,5 a měním třeba 3x denně, když se rozjedu:-)
Killroy
Moderátor

#10 Příspěvek od Killroy »

Ta jejich inovovaná ETP verze s posuvnými samoupínáky se chválabohu moc neujala.. :roll:

Cu 1,5 je lety prověřená a přemýšlím, kdy jsem si vlastně naposled koupil pájecí smyčky. Nejspíš ty, co byly součástí té trafopáječky.

Různé úpravy uchycení pájecích smyček našich trafopájek jsou tady.
davemh

#11 Příspěvek od davemh »

Tu "posuvnou" ETP mám v práci, sice se časem samovolně povoluje, ale pájet s tím celkem jde. LED jsem si dodělal sám. Pak jsem si nechal koupit plynovku, a od té doby trafopájka leží ve skříni...
Hydrawerk

#12 Příspěvek od Hydrawerk »

misocko

#13 Příspěvek od misocko »

TAKJAN píše:Já dělám hroty z Cu 1,5 a měním třeba 3x denně, když se rozjedu:-)

od doby ked sa mi uz nechcelo 3x denne menit hrot, som si na skusku objednal dvakrat dva večne hroty (tensi a hrubsi). Zatial som neminul ani prvu varku, aj ked to hreje o poznanie menej ako medeny drot, k medi sa uz asi nevratim.
Co sa tyka upnutia, brutal tuning, drot pritlacam priamo na tan medeny plochac (ten vodic z trafa v ktorom byva obycajne zavit) na ktorom mam vybrusenu drazku. Na pritlacenie pouzivam "čokolady" z velkeho istica (niekde tu na fore su aj fotky mojho vytvoru)
TAKJAN

#14 Příspěvek od TAKJAN »

Mě ten věčný nějak nesednul. Smyčka je vyměněná za půl? minuty. Je fakt, že se přepálí vždy v nejnevhodnější chvíli. Občas udělám 50 oček do zásoby. Páječky mám dvě na stole, v druhé je hrot vždy funkční.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Přesně, mám stejný zkušenosti. Ten nerezovej "věčnej" hrot prostě nehřeje, aspoň ve 75VA trafopáječce ne, aby to bylo good na kvalitní neštudentovský spoje. Nevím jak ve 100VA verzi, tam možná jo. A nejhorší je, když se z něj seškrábne pocínovaná vrstva, je to tuplem peklo zkoušet ho znovu pocejnovat - to už je míň nervově škodlivý ho vyhodit a vzít do ruky kulatý kleště a šroubovák a ohnout si novou smyčku z 1,5mm Cu drátu, kterou po 3 hodinách pilnýho pájení nahradím další stejnou Cu smyčkou, než se doslova srát s novým pocejnováním opálenýho "věčnýho" hrotu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“