Fotokuprextit s modrou folií na povrchu
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Diky, to sem potreboval slyset, takze ani sklo, ani vybojka, ale stara deska. Vzhledem k tomu, ze nikdo predem nevi, jak dlouho jim to lezelo na prodejne, tak ani na cerstve koupenou se neda spolehnout a nutno vyzkouset, akorat ze takovy zkusebni nastrel to cele nejmin o pulhodinu zdrzi. Nebo to proste nechat dyl. Pouzivam cire folie do leseru a tiskarna tiskne dostatecne syte, tak se mi este nestalo, ze by se vyvolalo i to co nemelo...
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Používám FR4 z GM (s modrou fólií), funguje docela dobře. Až tedy na případ, kdy se mi celý přeleptal a pak až mě napadlo, že to byl asi šuplíkový co mi tam pár let ležel a teplem se zřejmě exponoval (tedy má chyba). Exponuji UV LEDkami.
Ale přemýšlím, čím osvětlovat, když na desku pokládám předlohu. Zatím používám slabé boční osvětlení. Bylo by ale prima použít silnější světlo. Možná červenou LED? Nebo možná snese běžné osvětlení, bez UV složky? Mohu sice experimentovat, ale cizí zkušenosti by ušetřily čas. Na netu info k tomu jaksi nikde nenacházím, "čím fotocuprextit NEexponovat".
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Teď mě napadlo, že by bylo prima kdyby se UV světlo dalo promítat přes LCD displej přímo na plošňák, odpadla by nutnost tisku předlohy. Ale to je nejspíš v amatérských podmínkách nerealizovatelné.
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mi teď díky tomu došel jeden technický detail s osvitkou - zvažoval jsem použití širokoúhlých výkonných UV LEDek (120°), ale u nich je vlastně nevýhoda, že díky širokému úhlu by to bylo choulostivější na podsvícení okrajů. U běžných UV mi připadal malý úhel 15° nevýhoda, ale vlastně pro plošňáky jsou lepší, protože malý úhel zajistí větší ostrost promítnutí předlohy. Takže těch 200 UV LEDek bude nutných.
Panda38 píše:Teď mě napadlo, že by bylo prima kdyby se UV světlo dalo promítat přes LCD displej přímo na plošňák, odpadla by nutnost tisku předlohy. Ale to je nejspíš v amatérských podmínkách nerealizovatelné.
To není vůbec špatný nápad. Na tomto principu pracují tiskárny SLA. Něco je o tom třeba tady nebo tady.
Přesnost je pro domácí použití dostačující. To by nějaký bastlíř, který má doma SLA, mohl vyzkoušet.
- Panda38
- Kontaktovat uživatele:
No jo ale teď se dívám, že se to už běžně používá, zas nic nového.