Technické spreje Emilac a Graphite
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Legenda je CF300.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
termit256 píše:Dneska uz maji prakticky vsechny obvody ochranne diody...
Ježiš tak promiň, že mne napalo se vůbec zeptat, už se to nestane.
Ochranné obvody nejsou všemocné a samospasitelné. A ne vždy se pracuje jen s nejmodernějšími součástkami a vůbec, někdy se prostě zadaří.
Jinak doma na stole mám jekor a dělá se mi na tom to moje šuchtání dobře
- kevin_mitnick
Každá součástka má v datasheetu určitým způsobem definovanou schopnost poradit si s ESD. Ochrany jsou bohužel omezené.
V pouzdře součástky je typicky jedna dioda v závěrném směru na Vss a v propustném směru na Vdd. Další dioda, tentokrát zenerova bývá z Vss na Vdd.
ESD dioda je relativně rozměrná vzhledem k typické velikosti čipu moderních integrovaných obvodů. Důsledky:
1) Značné zvýšení ceny integrovaného obvodu
2) Zbytečně přidané kapacity omezující rychlost a degradující parametry
Proto se ESD diody zmenšují a je potřeba si ESD hlídat.
Na ESD jsou citlivé i starší součástky, klasický případ kdy si kutil audiofil staví zesilovač, má tam DIL8 patici a do ní rve NE5534 a on ten operák najednou hrozně šumí tak je to určitě feeejk
Úplně základní ochrana pro běžně dostupné součástky je kvalitní ESD podložka, náramek, zemnič ( přes 1Mohm na kolík) a propojení páječky s ESD podložkou.
Na co si dávat pozor - pracoviště musí být od kolíku v zásuvce oddělený speciálním rezistorem ! typicky 1Mohm jinak si můžete na pracoviště v případě poruchy zatáhnout nebezpečné napětí.
ESD podložka musí být nějaká slušnější, takové ty zelené / modré s matným povrchem do roka NESPLŇUJÍ požadavky na ESD pracoviště kvůli extrémnímu povrchovému odporu - podložka ztvrdne a tvoří se na ní náboj
Doporučuji šedé s hrubým vzorovaným povrchem
Čas od času kontrolujte funkčnost a odpory mezi jednotlivými prvky ESD pracoviště aspoň multimetrem
Skladování citlivých komponentů v ESD sáčcích - růžové a bílé sáčky z GME a podobných obchodů prodávajících šmejdy NEJSOU ESD ochrané, pouze netvoří náboj ale proti ESD nechrání
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]