Elektrárny - proč se chladí voda?
Moderátor: Moderátoři
Elektrárny - proč se chladí voda?
Je mezi přítomnými termoodborník?
- elektrosvit
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
- elektrosvit
U některých technologií se chladí ložiskové domky výkonných čerpadel,které tlačí napájecí vodu do kotle. Chladí se vzorkovače,chladí se olejové náplně převodovek pokud jede turbina,tak se chladí ucpávkové páry chladí se vinutí budiče i vinutí samotného alternátoru. Nevím přesně jakou mají technologii v elelktrárně,kterou vidíváš. Ohřátá voda z míst,které jsem popsal se sbírá do jímky ,michodem dost velké, a z té se žene přes chladící věže do druhé jímky,kde je zásoba vychlazené vody pro opětovné chlazení. Zapomeň na to ,že se někde chladí pára jen,aby zkondenzovala a teplo by se vypustilo do vzduchu. Je hlídaný energetický vstup do kotlů,myslím energigi v palivu a energie dodaná někam. Hlídá to ekolog-energetik To teplo z turbin v podobě páry na jejich výstupu se dodává např do výměníků a tím se vytápí objekty. Díky odebranému teplu pára zkondenzuje a vrací se jako kondenzát s teplotou někde kolem 70 stupňů zpět do teplárny a znovu se použije pro výrobu páry. Samozřejmě se musí upravit Ph popřípadě tvrdost a odplynit. Tohle je tzv. KVET Kombinovaná Výroba Tepla a Elektřiny. Pokud jsou někde lektrárny,které dodávají jen elektřinu a teplo pouští do vzduchu,tak nevím s jakou výtěžností jedou. Stačí to takhle? Je to daleko obsáhlejší.elektrosvit píše:Tak proč jej neuvedeš? Myslím, že nejen mě tohle zajímá. Mmch. pracoval jsi v nějakém elektrárenském provozu?
Edit: Našel jsem,že ty technologie jsou,kdy se vyrábí jen elektřina a zbatek se nějak chladí,ale tohle přesně neznám a moc se mi to nelíbí s ohledem na ekologii.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- elektrosvit