Elektrárny - proč se chladí voda?
Moderátor: Moderátoři
- serviceman
Ono je to složitější. Jde o to co je to vlastně pára. Na výstupu z kondenzační turbiny je uměle vytvořen podtlak a tím pádem tam bude pára,i když teplota bude např.70 stupňů a teď je otázka,když se to ještě chladí jestli chladíš páru nebo vodu. Neznám úplně přesně tuhle technologii,mám zkušenosti s protitlakou turbínou,ale rozhodně je to zajímavá záležitost.serviceman píše:Podle wikipedie neslouží chladící věže ke kondenzaci páry, ale k ochlazování vody.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- vasekpetr1
vasekpetr1 píše:. Jak tu už tuším nadhodila lesana, z turbíny ven musí jít pára, kapičky vody zlikvidují lopatky turbíny.°
proti vniku kapiček do turbiny se na potrubí dávají síta,kde se ty kapky rozbijí nebo se v některém ohybu udělá sběrná nádoba s odvodněním,kde pára zatočí bez problémů a těžké kapky letí rovně a odloučí se. Proti vzniku kapek v turbině se hlídá teplota nebo se to zajišťuje tím podtlakem jak tu bylo už zmíněno. Ta voda rozšvihá lopatkové kolo docela spolehlivě pokud něco selže.
Moc toho není, ale pár ano. Elektrárna Mělník vytápí východní část Prahy, elektrárna Opatovice topí pro Hradec, Pardubice a Chrudim. O tom, že by se z Temelína vedlo teplo do Budějic, se už roky jen uvažuje...Hubert_79 píše:No, řekl bych, že když je někde tepelná elektrárna, tak tato pomáhá vytápět města; zkrátka není potřeba teplárna. Myslím, že někde na Ostravsku to tak bylo/je.
- tomasjedno
- josef_novak
http://www.revos.cz/reference/mereni-a- ... ad-vltavou
- josef_novak
No mi tady máme jen parovod a horkovod,proto mne zarazil ten teplovod.josef_novak píše:Máme teplovody, horkovody a parovody.
Edit: aha už jsem to našel ve wikipedii ono je to v podstatě to samé,ale slovem teplovod se označuje vše čím se vede teplo někam...
- josef_novak
A kutilmile - nelituju tě