Digitální tranzistory
Moderátor: Moderátoři
Digitální tranzistory
Při kuchání něčeho jiného z velké signálové desky, zřejmě asi z videa či zvláštního monitoru /mělo to SCART, jeden cinch pro zvuk a jeden 75R BNC/, jsem v této desce narazil na poměrně velké množství něčeho v klasických pouzdrech TO92, s třemi vývody, značené jako:
R1001 až R1004
R2001 až R2004
Vypadají a chovají se jako komplementární, "jedničky" jsou jakoby NPN, "dvojky" jako PNP, ale každý typ se chová dost jinak.
Vypadá to, jakoby to mělo v bázi nějaký odporový děliče, nebo co.
Je to deska z doby, kdy se ještě jako "univerzální tranzistor" nepoužívaly 2SC945/2SA733, ale převážně 2SC828A/2SA564A.
Přestože jsem tam narazil na oboje, 2SC828A byly v těžké přesile.
Doloval jsem z té desky výborné nízkošumové tranzistory 2SC2362/2SA1016, kterých tam bylo ve velké části, ohraničené na desce jako "audio section" poměrně hodně. Vím o nich, že málo šumí a tady jsem jich uviděl hodně.
Nevíte prosím, oč jde a jaké je celé firemní označení těch R- komponentů?
Je to něco, jako DTA-DTC či podobné?
Děkuju za pomoc.
- weed_smoker
Tranzistory s vestavěnym Rb nebo děličem existujou,ale nevim že by se to někde prodávalo.
BTW.Jak se jmenujou ty (foto)tranzistory a (foto)tyristory na velký proudy a velký napětí,který maj místo vývodu B/G optický lanko o různý dýlce,někdy i s opto-konektorama? CATT?
- weed_smoker
Hm, takže originály Toshiba, alespoň podle stylu potisku a ve srovnání s ostatními výrobky Toshiby, co se v tom daly najít. Tak dobrý no...ale jinak vlastně nahovno
Takže vlastně jde o něco, jako jsou třeba známé DTA-DTC, nebo taky Sanyo 2SC4048/2SA1564, anebo Panasonic z řady UN4210, co mají podle typovýho čísla v bázích různé děliče?
Právě od televizáků to vím, že něco podobného existuje a říká se tomu digitální tranzistor.
A taky si pamatuju, že s náhradami /za bolševika/ byl hrozný problém, když něco z toho odešlo.
Končilo to většinou lepením s nějakým KCxxx, anebo tehdy, do všelijakých TV Daewoo a Goldstar jako ND dováženými SS8050/8550 - a ve společnosti dvou odporů..
Ještě mívali televizáci nějaký menší, něco jako je 2SC1740, nebo takový podobný "univerzály" v tom prťavým pouzdérku E-mini.
Ony některý prý umí sepnout/rozepnout snad až půl ampéru.
Jinak moc děkuju za pomoc.
- Artaban001
https://www.rohm.com/products/faq-search/faqId/234
https://www.rohm.com/electronics-basics/transistors/principles-digital-transistors
http://robodoupe.cz/2015/digitalni-tranzistory/
Tyhle tranzistory jsou zákeřný, pokud jsi se s nimi ještě nesetkal. Odpory, co jsou naimplementovaný uvnitř jsou různých hodnot a matou při měření "diodovým testem". Jelikož jsou ve funkci spínačů, je lepší jejich funkci měřit v obvodu při napájení (nebo se seznámit z konkrétním typem a podle toho si spáchat jednoduchý zkušební obvod)
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!