Termostat topení-chlazení
Moderátor: Moderátoři
Termostat topení-chlazení
Mám na vás dotaz, jestli byste mi poradili, co koupit za termostat, kterej by udržel víceméně nastavenou teplotu +- 1-2°C.
Požadavky jsou:Nastavitelná teplota 0 až 50°C
Napájení 230V
Nastavení hystereze
Výstup termostatu relé nebo SSR
Zapnutí topení nebo chlazení podle toho zda bude potřeba topit nebo chladit.Bude namontováno topení, tj. ventilátor a spirála z odporového drátu a jako chlazení bude Peltier.
Celé to má být box na zrání kozího sýru, výrobu tvarohu, popřípadě jogurtů.
S termostatem se musím vejít cca 3-4 tisíce kč.
Pravda že mne napadlo použít PID termostat ale nevim jaký zvolit čidlo a ani jsem ho nikdy nenastavoval takže bych kupoval zajíce v pytli. Máte s PID nějkaý zkušenosti?
Díky za postřehy.
A kutilmile - nelituju tě
Ekkar:Já si to představoval tak že namontuju termostat, nastavim a jdu od toho.Na vývoj takoveho zařízení prý není čas.Kozy začínaj rodit a dojit a včera už je pozdě
Takjan:Radši nějaký průmyslový zařízení vestavný do dveří boxu.
Produkty - Měření a regulace
https://www.logitron.cz/kategorie-139/r ... ml?s=0&t=3
Vývoj by byl krátkej - prostě koupíš dva průmyslový termostaty s nastavením spínací hodnoty a s dvojicí výstupních kontaktů - jeden NC, druhej NO. K jednomu namontuješ topení, k druhýmu chlazení. A pak už to je jen vo tobě, abys nastavil spínací teploty tak, aby se termostatovanej prostor začal po vybočení z žádanýho teplotního intervalu uměle chladit nebo přihřejvat. Vyvíjet nic nemusíš, já jen naznačil princip, podle kterýho bych takovou věc páchal já - samozřejmostí už jen kvůli bezpečnosti připojení a podobnejch věcí bych kupoval hotový sériově vyráběný věci, u kterejch bych vlastní myšlenkou jen ovlivnil nastavení - do jejich konstrukce bych se vůbec nemotal ... Stejně na tom termostatu bude nejdůležitější vzájemný prostorový rozmístění čidel a výstupů jak topení, tak chlazení - abys neměl jednu část horkou, druhou ledovou - a čidlo mezi tím v pohodičce na nastavným středu ...Sandal píše:...
Ekkar:Já si to představoval tak že namontuju termostat, nastavim a jdu od toho.Na vývoj takoveho zařízení prý není čas.Kozy začínaj rodit a dojit a včera už je pozdě.Jinak máš pravdu na tomhle principu to nějak musí fungovat.
...
A věříš, že mne ta stará lednice nebo něco podobnýho napadla? Nějaký roštový police, aby vzduch moh dokolečka kolem těch smrdutejch kusů shnilýho mlíka (osobní alergie - neřeš to, já to nevemu do huby, což neznamená, že to někomu jinýmu nemůže chutnat) - a směr proudění upravit podle toho, jestli se to celý má v převážný míře chladit nebo nahřejvat. Při chlazení se preferuje přívod studenýho vzduchu shora a "odtah" na spodku, při vytápění je preferovanej směr obrácenej.Sandal píše:Ekkare celej ten bazmek bude instalovanej do vykuchaný lednice o objemu 100l, to jsem jaksi zapomněl sdělit, takže izolace je v poho.To s tim nucenym vnitřnim oběhem je snad nutnost pro udržení homogenní teploty.S umístěnim čidla je potřeba si dát záležet, to máš recht.
...
Pokud ti neco z toho bude vadit, si to radeji over pred koupi. Ja si nakonec cely system chlazeni/topeni naprogramoval sam a mam klid, teplotu menim jednoduse potenciometrem, mam tam i regulaci otacek vetraku, hlidani jejich otacek apod.