dred píše:EKKAR píše: Pro samotnej běh bez zátěže je není nutný nijak dál zatěžovat - ale pokud je potřeba zatížit je nerovnoměrně (třeba jen 12V větev s minimální nebo žádnou zátěží větví ostatních), musí se upravovat vnitřní dělič napětí pro hlídání vzájemnýho poměru výstupních napětí.
Neviem či si skúšal niekedy upravovať delič, ale keď chceš "podvihnúť" napätie na zaťaženej vetve zmenou deličov, tak ti automaticky zdvihne aj napätia na nezaťažených vetvách. Výstupné napätia sú dané počtom závitov na trafe a zmenou budenia sa teda menia všetky naraz. Riadiaci obvod sleduje len maximálne hladiny napätí aby neboli prekročené a je mu jedno či je v jednej(dvoch) vetve záťaž a pokles napätia. Pokiaľ má čo i len v jednej vetve správne napätie, tak nebude pridávať výkon, aby sa napätie v nezaťaženej nezvýšilo...
Právě že jsem to zkoušel - potřeboval jsem mít jen zdroj napětí do 15V s donastavením 11-15V s dosažitelným proudem až do maximálního výstupního výkonu zdroje. Vyměnil jsem výstupní diody, přemotal jsem výstupní trafo na dvojitě vinutej sekundár, dal jsem i výstupní filtrační tlumivku na toroidu na větší jádro a větší průřez drátu. A stejně když jsem "potáhnul" napětí na 12V o víc jak asi 0,5V, řídící šváb zdroj odstavil bez ohledu na to, jakou měl na kterým výstupu zátěž. Musel jsem učunit jeden přídavnej pevnej dělič, napájenej od referenčního zdroje TL431 - tím jsem "uspokojoval" původní část zapojení hlídající napěťový hladiny +5V a +3,3V a "ubezpečoval" tím řídícího švába, že má všecky výstupní napětí v ažúru, zatímco trimrem na zbylý části původního stabilizujícího obvodu jsem si mohl hejbat výstupním napětím na původní +12V větvi.
Upozorňuju, NEBYL to už zdroj řízenej švábem TL494 - tam je taková úprava jednoduchá, ale byl to modernější zdroj 550W donesenej jiným člověkem právě na tu požadovanou úpravu - a byl už řízenej novějším typem švába. Je to ale už několik let a nevzpomínám si na přesnej typ obvodu - něco se mi mate kolem čísla 2005, ale na písmenný označení si nevzpomenu vůbec. Když jsem mu například odpojil dělič hlídající 5V a 3,3V hladinu úplně, zdroj ani nenaběhnul - podle vošklivoškopku do bází výkonovejch spínáků na primáru neposlal ani ťuk, dokud neměl z výstupu na děličích správný hodnoty. Dokázal to mizera těsně po zapnutí, kdy to snad udělal během prvního nebo druhýho startovacího impulsu do hlavního trafa - nemám škopek s pamětí, abych ten spouštěcí okamžik zachytil, takže vím kulový o přesným průběhu toho děje - ale prostě ten zdroj jinak nenastartoval ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě

!!!