UNI 11e
Moderátor: Moderátoři
UNI 11e
Konkrétne, odišiel v ňom tranzistor, asi ruskej výroby s označením KPS ( v azbuke KΠC32,3,4,5,6,7,8,9, - presne to číslo už neviem, lebo jeden dobrák čo mi ho chcel zohnať a zobral si ho tak sa mu stratil......niet čo dodať.)
Podľa schémy sú to 2 tranz. v jednom púzdre - JFET? A je tam aj IO "709P" neviem co je to zač. Asi OZ. Neviete mi poradiť náhrady týchto súčiastok, alebo kde by som ich zohnal? Alebo čo s ním spraviť? Díky.
- Přílohy
-
Snímka001.jpg- (36.41 KiB) Staženo 313 x
A kutilmile - nelituju tě
Crifodo píše:Tenhle měřák má až nechutně velký vstupní odpor pro obyčejná měření s nestíněnýma šňurama a většinou při měření v terénu nebo na síti ukazuje divy.
Při měření na mV rozsahu plně potvrzuju nesmysly na ručce - navíc má pro měření v terénu příliš malý nejvyšší proudový rozsah - pouhý 1A ss/stř. Jako laboratorní má navíc potřebu 3 baterií - 2ks 9V destičkových bloků + 1 monočlánek AA pro ohmmetr, navíc ty 9V se při měření ss hodnot nesymetricky zatěžují, takže po nějaké době je nutno baterie zaměnit mezi sebou, aby se rovnoměrněji opotřebovávaly. Monočlánek 1,5V na měření odporu je kapitola sama pro sebe - zcela zákonitě vyteče zrovna ve chvíli, kdy to je nejmíň potřeba, navíc se poměrně rychle "vycucá". Náhrada zinko-uhlíkového článku alkalickým mnoho nevyřeší, spíš jen prodraží provoz. Já jsem to vyřešil napájením z externího síťového zdroje - do prostoru pro dvě 9V baterie jsem vbastlil z Cuprextitu spájenou krabičku, do které jsme vestavěl stabilizátor napětí cca 17V a generátor virtuální nuly (symetrizátor neboli "půlič" napájecího napětí) s jedním operákem a symetrickým 2trandovým koncovým "stupínkem". Na měření odporů jsem rezignoval úplně a monočlánek AA jsem v něm prostě vůbec neměl a nemám...