Dá se oživit autobaterie?
Moderátor: Moderátoři
Dá se oživit autobaterie?
V létě jí v autě vyměnil protože se mu vybila do mrtě. No tak koupil novou. Jenže nakonec nebyl problém v baterii ale v dobíjení. Tuto Boschku měl vybitou půl roku strčenou pod stolem, v teple kanceláře než jsem se jí ujal. Není příliš stará, pár let už ale má za sebou. Při změření měla napětí asi 12,2 ??? V. Dokonce při připojení do auta při odpojené baterii pomocí start kabelů měla snahu jednou škubnout s motorem.
Nemá bohužel šroubovací víčka. Dal jsem jí na nabíječku a zvolil režim "motorka" tj. 0,8A (nastavení pro malé motorkové baterie, v režimu "auto" je totiž proud 5A.)
Prý se má nabít proudem číselně rovným jedné setině kapacity, tak ten proud 0,8A plusmínus odpovídá. Pak prý vybít na konečné napětí a opět hned zase nabít. Podaří se to časem tímto způsobem aspoň nějak oživit a získat většinu kapacity?
Díky.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tak chtěl bych jí jen jako takovou pomoc když by přišel mráz, baterie co mám v autě při -10 jen škytne...
Baterka bude asi zasulfátovaná a ten proud by byl příliš velký.
A kutilmile - nelituju tě
-
petrfilipi
Nenechávej, nejdřáv ji zkus otevřít a zkontrolovat hladinu elektrolytu, případně i jeho hustotu. Bezhlavým nabíjením bez dolitýho elektrolytu (destilkou) jí spíš ublížíš. Pod tím obdélníkovým deklem budou na 100% šroubovací nebo zamačkávací špunty do článků.foxrider píše:EKKAR: Jojo, pod samolepkou se skrývá cosi jako velké obdélníkové víko
...
Nechám to pár dní nabíjet (dokud to nabíječka sama neukončí) a uvidím jak se bude baterka chovat...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]