Jak zapojit schodišťový vypínač?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
hunti

Jak zapojit schodišťový vypínač?

#1 Příspěvek od hunti »

Zdravím, jsem úplný amatér, potřebuji si vyměnit vypínače, ty původní jsem odpojil a teď si nevím rady s tím jak je zapojit zpět. Jedná se o schodišťové, dva vypínače zapínají/vypínají jedno světlo. Tak jak to mám zapojené na obrázku sice jde světlo jedním zapnout a vypnout, ale pokud prvním vypnu už druhým nezapnu. Může mi někdo poradit jak na to? Potřeboval bych poradit i na jaké konkrétně konektory dát jaký kabel.

Obrázek
Obrázek
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Máš vadasku?
Snad ano.
Vypni si jištění, aby nikde nebyla fáze.
Odpoj všechny dráty ze strojků, zase zapni jištění a měř.
Na jednom z drátů (nejspíš na některém z hnědých) najdeš fázi.
To je přívod od jištění.
Zase si vypni jištění a připoj nalezený přívod na tu stranu vypínače, kde je jen jeden šroubek.
Na druhou stranu připojíš oba zbývající dráty (koresponďáky). Jeden z nich bude určitě černý.

Potom si zase zapni jištění, u druhého vypínače identifikuj oba koresponďáky (napřed najdeš fázi na jednom, potom si přecvakni už zapojený přepínač a najdeš fázi na druhém- jen pro jistotu).
Vypni jištění, připoj tyto dva dráty na tu stranu, kde jsou dva šroubky.
A zbývající drát je už přívod do světla.

!!!Pracuješ s životunebezpečným napětím, pokud nemáš příslušnou kvalifikaci, děláš to na vlastní nebezpečí!!!
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Jak to zapojit je i spousta informací tady na EB. Pokud nevíme který kabel je který tak žádná rada není. Snad to barevné rozlišení může něco znamenat. Pak černé budou přívod a odvod a ostatní přepínací.
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Těžko radit. Zkus prohodit ten hnědý vpravo s černým.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
samec

#5 Příspěvek od samec »

Hnedé sú pravdepodobne výmenné, teda idú na tú stranu kolísky vypínača kde sú dve skrutky. Čierny je v každom vypínači len jeden a teda ide na tú stranu kolísky vypínača, kde je len jedna skrutka. Zároveň budú vypínače natočené v prirodzenejšej polohe, teda kolískou zvislo.
mihal

#6 Příspěvek od mihal »

Keby som to ťahal ja, tak tie hnedé dám ako prepoje. To znamená že čierny by šiel pod skrutku vrchnú, hnedé na spodné. Na obidvoch prepínačoch rovnako. Tým samozrejme nenabádam laickú verejnosť, aby sa hrabala z pohľadu zákona vo Vyhradenom technickom zariadení, čo inštalácia samozrejme je a ohrozila seba či niekoho na blízku elektrickým prúdom. Preto by bolo vhodné zavolať kvalifikovanú osobu a nabudúce neliezť kam není vhodné. :wink:
hunti

#7 Příspěvek od hunti »

už je valí, díky za rady :)
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

tohleto jde potrénovat zcela legálně a bezpečně na malým napětí z 12 žárovkama na zkušebním panelu s 12V zdrojem ;-)
nevím, jestli se tím mám chlubit - když jsem dělal podobný "zapojení", tak jsem jako "středy" používal zelenožlutý dráty - není to košér, ale byl nataženej třížilovej světelnej kabel mezi vypínači, tak jsem jej stejně musel použít.
Logický je, že se neřeší, jak jsou 2 vypínače proti sobě zapnutý, nebo vypnutý, takže se klidně můžou krajní vodiče navzájem prohodit - takže střední bude mít jinou barvu, aby se nedal prohodit ze žádným "krajním"
Yarda1

#9 Příspěvek od Yarda1 »

Pro příště: Než něco rozpojíš, tak si dráty popiš - třeba na ně nalep samolepku.
A dávám univerzální radu: Když se na takové základní věci musíš ptát, nech to udělat někomu, kdo se ptát nemusí.
Poslední elektrikářova slova před smrtí: "V klidu chlapi, to je nulák."
Poslední slova před smrtí: "Stoprocentně to je ten modrej drát."
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
samec

#10 Příspěvek od samec »

Je jedno, či sú to káble od vypínača, alebo karburátor. Zručný človek dokáže poskladať, čo rozobral. Tí ostatní by sa radšej mali venovať beletrii alebo vareniu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Yarda1 píše:Pro příště: Než něco rozpojíš, tak si dráty popiš - třeba na ně nalep samolepku.

Chlap takto hrdě vycvakal celou rozvodnu, všechno v černým hliníku. Načež údajně zmizel...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Artaban001 píše:.....- když jsem dělal podobný "zapojení", tak jsem jako "středy" používal zelenožlutý dráty - není to košér, ale byl nataženej třížilovej světelnej kabel mezi vypínači, tak jsem jej stejně musel použít.......
Tohle je možná košér i halal, ale zcela určitě se to nesmí tak zapojovat. Zelenožlutý vodič se nesmí ani přeznačovat. Tak nás to kdysi učili. Taky je pravda, že se to dělá a dělalo celkem často. Ale neúplatný revizák by to neměl pustit.

Kdysi se tradovala historka(nevím nakolik je pravdivá), že revizák nechal vytrhat v celém několikapatrovém hotelu čerstvě zaštukované kabely do vypínačů světel, protože na ně použili tehdy běžné dvouvodičové kabely s barvami černá a žlutozelená.
Yarda1

#13 Příspěvek od Yarda1 »

PavelFF píše:...revizák nechal vytrhat v celém několikapatrovém hotelu čerstvě zaštukované kabely...
Nám kdysi říkal na školení přednášející, že kdosi stavěl domek, nějak přišel ke klubku ž/z drátu a veškerou instalaci natahal z něj. Pak přišel za tím přednášejícím, že by na to potřeboval revizi. Byl poslán do (_!_), ale podle přednášejícího určitě nějakého revizáka našel co mu to pochválil.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
doktor365

#14 Příspěvek od doktor365 »

Jeden soused má nad podhledy natahanou veškerou instalaci z ž. Pěkná pavučina a nevíš co kam jde :D Dělal mu to sadrokartonař.
PotPalo

#15 Příspěvek od PotPalo »

samec píše:... Zručný človek dokáže poskladať, čo rozobral...

Ako sa nazýva ten, ktorý dokáže poskladať aj to, čo rozobral niekto iný?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“