Schottkyho dióda ako teplotný senzor
Moderátor: Moderátoři
Schottkyho dióda ako teplotný senzor
Dá sa však rovnakým spôsobom použiť Schottkyho dióda? Aké sú teplotné závislosti jej parametrov? Ktorý parameter je najlepšie použiť na meranie teploty?
odpověď máš na str.2 první dva obrázky
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Prúd schottkyho diódou je daný ako I(V)= A x Ar x T^2 x exp((-eV/(nkT)), kde A je plocha kontaktu ,Ar je Richardsonova konštanta pre ten-ktorý polovodičový materiál T je absolútna teplota v kelvinoch, e náboj elektrónu, k Boltzmannova konštanta, V je napätie na dióde, n je tzv. činiteľ ideality, hovoriaci nakoľko sa prúd diódou odlišuje od ideálneho priebehu. Pre väčšinu kvalitných Si Schottkyho diód by mal byť menej než 1.5, blížiaci sa k 1.
Takže asi 1,6mV na stupeň C při proudu kolem 1mA. Stejně jako u klasické diodyCust píše:Já jsem si kupoval min týden tuto diodu: https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.920-057.1.pdf
odpověď máš na str.2 první dva obrázky
- tomasjedno
- tomasjedno
Len som chcel vedieť, či je absencia zapojení so Schottkyho diódou na meranie teploty na internete len kvôli tomu, že zatiaľ nikto nemal takú potrebu, alebo je kvôli niečomu nevhodná na tento účel?
Mám túto diódu:
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/NSR05F30.PDF
Chcem ju použiť, lebo je to najmenšia súčiastka, ktorú mám.
Nebol by na meranie teploty vhodnejší prúd v závernom smere?
Na linarite mi veľmi nezáleží.
Použít ji v závěrném směru je neobvyklé, ale klidně si to zkus. Pokud bys měřil vysoké teploty, může součin závěrného proudu a napětí způsobovat vlastní ohřev diody a zkreslení měření.
Parametry v propustném směru mají diody stejného typu velmi podobné.
V závěrném směru se ale charakteristiky kus od kusu liší dost podstatně. Pokud máš jen jeden kus, tak to nevadí. Při výrobě více kusů bys každý obvod musel přizpůsobit individuální diodě.
K linearitě. Teplotní závislost je lineární jen přibližně a v určitém rozsahu teplot. Vždyť vzoreček je s exponenciální funkcí. Nikdy to není přímka. V datašítu jsou idealizované zprůměrované grafy které linearitu neřeší, protože je to nepodstatný parametr. Takže pro větší přesnost jedině měření.
Diodový teploměr stačilo nastavit ve dvou bodech (led/var) a chyba mezi tím byla kolem jednoho dvou stupňů. Nevím přesně. Pokud na tom záleží, jsou jiné metody.
- tomasjedno
PavelFF píše:K linearitě. Teplotní závislost je lineární jen přibližně a v určitém rozsahu teplot. Vždyť vzoreček je s exponenciální funkcí. Nikdy to není přímka. V datašítu jsou idealizované zprůměrované grafy které linearitu neřeší, protože je to nepodstatný parametr. Takže pro větší přesnost jedině měření.
Říká ti něco Shockleyho rovnice ideální diody? I=I₀ exp(eU/kT - 1).
Závislost napětí na teplotě při konstantním proudu je tam lineární, eU/kT = const.
Si PN přechod se tak chová. A jak je evidentní z datasheetu té Schottkyho diody od Custa (viz můj první příspěvek), tak ta Schottkyho dioda je silně nelineární.