AVC s elektronkou

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

u vozidlových radiostanic (VXN?) byl dokonce modulátor obsahující tvrdý limiter, který ořízl amplitudu za vzniku zkreslení snad až někam do 40%, a pak průběhy částečně restauroval dolní propustí. Zkreslení se tak jakoby zaoblilo a střední hodnota signálu se pěkně našlapala.
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Ano, taky ovšem byla někdy u podobné techniky srozumitelnost strašlivá - ze stanice se ozýval neuvěřitelný promodulovaný ryk, měřiče úrovně třískaly rafikou o roh, a člověk marně přemýšlel, co znamená "kýýýýežáhorýhýýýeseýýýchrhasteýýýýpříjemkrýýý"
Davidsev

#18 Příspěvek od Davidsev »

Radix píše:Davide, kdybys nebyl anonym, tak bych ti jedno zapojení nf AVC poslal.
AVC napětí získáš tak, jak píše Crifodo.

Mohl by jsi mi to schéma taky poslat na mail?
Díky
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

ále no tak :lol: Sendyx se zas dává unášet. Z VXN101 se žádný ryk neozýval a žádné měřiče netřískaly, protože tam ani nebyly. Tahle stanice měla decentní nízkozdvihovou FM modulaci a zdvih byl dán, takže se nic přemodulovat nedalo. Jediné co mohlo zlobit bylo rozmezí na hranici šumu, to se ale v praxi nestávalo protože paní doktorka to měla zašprajcované šumovou bránou a buď se dovolala na 100% nebo se nedovolala. Popojelo se dál.
Řekl bych, že kvalita modulace nebyla horší než dnešní frikulín s FM rádiem made in Ťingťong, na které poslouchá soukromé rádio s moderátorem s mikrofonem v krku :wink:
Radix

#20 Příspěvek od Radix »

Měl bys to tam mít.
Sendyx

#21 Příspěvek od Sendyx »

Je pravda, že VXN101 byla asi lepší. Já si troufnul zavzpomínat na ty předchůdce CB, které jsem coby mlaďoch viděl v Polsku a tuším to používala tamní stráž pořádku a horská služba.
alles

#22 Příspěvek od alles »

a jak ti ten audion funguje, zajímalo by mě co všechno na to slyšíš, podle toho dost propracovaného návodu jsem to postavil taky s 6F32Va a na 10m dlouhou anténu 3m nad zemí chytím tak do 5-ti silných českých SSB stanic na 80m pásmu
David2

#23 Příspěvek od David2 »

Funguje to kupodivu dost dobře, mam nataženou anténu z barák 16m a slyším i 5W stanice z druhé strany ČR (jsem z Brna) Dostal jsem už jeden QSL lístek 8-)
Návštěvník

#24 Příspěvek od Návštěvník »

jen se nemohu shodnout s autorem na počtu závitů zpětnovazební cívky, v pásmech 80 a 160m je to asi 3 a 5 závitů, je to možné? nebo ta 6F32V má kromě otřesuvzdornosti větší zesílení? Neumím si to vysvětlit
David2

#25 Příspěvek od David2 »

Ona má poměrně velké zesílení, a kupodivu ty 3 nebo 5 závitů stačí... prostě to jede a sál bych to neřešil :wink:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“